Življenje teče skozi hrbtenico

Življenje teče skozi hrbtenico

Bolečine v hrbtenici

Bolezni  in težave povezane s hrbtenico so peti najpogostejši vzrok za hospitalizacijo. Danes so še posebej pogoste v zahodni industrializirani družbi s splošno razširjenostjo od 70 do 80 odstotkov populacije. In le redki so tisti, ki niso na tak ali drugačen način občutili zdravstvenih težav na tem delu telesa. Žal je zaradi tega veliko tudi bolniške odsotnosti, zato resno vzemite alarme in opozorila, da je več potrebno narediti v smislu gibalnih vajah. Človek je bitje gibanja, čeprav je v sodobnem času malo pozabil na to. Hrbtenica nosi naše telo, je naša glavna opora. Zato tudi v prenesenem pomenu vemo kaj pomeni, če rečemo: ‘tale pa nima svoje hrbtenice.’ Vaše zdravje-pogosto vaša odločitev.

Bolečine v hrbtenici pri številnih ljudeh občasno ali pa stalno povzročajo težave v manjši ali v večji meri. Skoraj ni človeka, ki ga ne bi prej ali slej zabolelo v križu, manj pogosto v vratni hrbtenici. Statistike kažejo, da kar 65 odstotkov aktivnega prebivalstva išče zdravniško pomoč zaradi bolečin v križu. Medtem ko telo enako grajenih štirinožnih vretenčarjev nosijo štirje stebri, med katerimi se hrbtenica vije v rahlih ovinkih, od enega stebra k drugemu, mora človek loviti ravnotežje in se gibati na dveh hoduljah ter je zaradi pokončne drže podvržen bistveno večjim obremenitvam. Kot potrjujejo specialisti ortopedi, lahko bolečine v hrbtenici doletijo vsakogar. Degenerativne spremembe na hrbtenici se pričnejo že po puberteti  in so povezane s slabšo  presnovo medvretenčnih ploščic. V rizično skupino spadajo genetsko predisponirani ljudje in pa tisti, ki so izpostavljeni fizičnim preobremenitvam.

Kako ravnati s hrbtenico?

Pregovor, da ima hrbtenico nekdo, ki je ponosen, je povezan s hojo. In če je to res, potem si želim, da bi bili vsi ponosni in torej nikoli imeli težave na tem osrednjem delu okostja iz 33-tih vretenc. Na hrbtenici je še posebno občutljivo eno mesto, ki je podvrženo izjemnim preobremenitvam, stalnemu pritisku in je zato večja možnost zgodnje obrabe in bolezenskega stanja. Ta segment leži na mestu, kjer pride zadnji gibljivi segment ledvene hrbtenice v prvi negibljivi segment križnične hrbtenice. Če si predstavljamo, da tu pritiska na površino, nekaj večjo kot pettolarski kovanec, cela teža zgornjega dela telesa, je razumljivo, da je medvretenčna ploščica na tem mestu najbolj obremenjena.

Dokaj pogoste so tudi bolečine v vratni hrbtenici, saj sta vratna in ledvena hrbtenica najbolj gibljiva dela hrbtenice. V vratni hrbtenici med petim in šestim vratnim vretencem ter šestim in sedmim vretencem pride najpogosteje do okvar, prav tako v ledveni hrbtenici najpogosteje med četrtim ledvenim in petim ledvenim vretencem ter petim ledvenim in prvim križničnim. Ti segmenti so najbolj gibljivi, zato nastanejo na teh mestih najtežje spremembe.

Vzroki bolečine

Vzrokov za pogoste bolečine v križu in vratu je mnogo, vendar so najčešči vzrok spremembe v medvretenčni ploščici in posledice teh sprememb. Zato pri bolečini v križu in v vratu pomislimo skoraj vedno na ta vzrok, vsi drugi so zanemarljivi oziroma redki.

Točnega vzroka težavam včasih ne najdemo, delno tudi zato, ker je hrbtenica težje dostopna in jo je težje natančno pregledati kot npr. koleno ali komolec. Tudi zgradba hrbtenice je mnogo bolj zapletena kot katerikoli drugi sklep. Odnose med znaki in bolezenskimi spremembami je težko izmeriti. Včasih povzroča težave kombinacija večih vzrokov in ne samo eden.

Hrbtenica nosi težo telesa, sestoji se iz številnih vretenc in je vsako glede na svojo lego podvržena dinamičnim in statičnim zahtevam. Z dodatno obremenitvijo se poveča tudi premer teles vretenc, višina telesa se veča od tretjega vratnega do petega ledvenega vretenca. Med vretenci leži medvretenčna ploščica ali diskus, ki se sestoji iz treh različnih delov: hrustančnih plošč zgoraj in spodaj, fibroznega obroča in pulpoznega jedra. Med obročem in jedrom ni jasne meje, te strukture prehajajo druga v drugo, s starostjo pa postane ta meja še bolj nejasna. Pred rojstvom in prvo leto po rojstvu se medvretenčna ploščica prehranjuje s pomočjo krvnih žil, po četrem letu starosti te žile zarastejo in izginejo, nato se medvretenčni diskus prehranjuje samo z difuzijo, pri čemer je potrebna za dobro prehrano stalna izmenjava razbremenitve in obremenitve, ki deluje kot črpalni mehanizem.

Glavni vzrok splošne degeneracije diskusa pri človeku je predčasno staranje, zaradi slabe prehrane lahko že zgodaj vidimo degenerativne spremembe, po 30.letu starosti pa je le malo hrbtenic, ki ne bi kazale znakov staranja. Te spremembe torej nastanejo pri vsakem človeku prej ali pozneje, so bolj ali manj močno izražene, povzročajo težave ali pa tudi ne.

Kot pravijo statistike, so najpogostejše bolezni, ki se nanaša na hrbtenico, degenerativne bolezni, ki prizadene predvsem medvretenčno ploščico. Le-ta je večinoma prizadeta v ledvenem delu hrbtenice, v manjšem odstotku pa tudi v vratnem predelu hrbtenice. O preventivi se veliko govori. A včasih na razvoj bolezni ne moremo vplivati z gibanjem in zdravnim načinom življenja. Hrbtenico lahko prizadenejo tudi bolezni kot so revmatoidni artritis, ankilozirajoči spondilitis (Mb. Behterjev), enteropatični artritis, luskavica, psoriatični artritis, dedne bolezni, osteoporoza hrbtenice, tumorji  hrbtenice, prirojene nepravilnosti hrbtenice (mišični tortikolis, anomalije posameznih vretenc, kongenitalna skolioza, kratek vrat) itd.

Vzroki so tudi poškodbe:

a) Akutni in kronični nateg hrbtenice : ta poškodba je dokaj pogost vzrok bolečinam v križu.

Vsak dan si na tisoče ljudi poškoduje hrbtenico s padcem, nezgodami pri delu, športnimi poškodbami. Glavni vzrok teh poškodb je slaba fizična kondicija, zato si atleti in zdravi ljudje redko poškodujejo hrbtenico, ker so ponavadi v dobri kondiciji. Ohranite kondicijo preko spleta.

b) Zlomi vretenc : največkrat nastane zaradi padca in navadno prizadene spodnjo prsno hrbtenico, še pogosteje pa zgornjo ledveno. Diagnoza je zelo lahka, kjer se na rentgenski sliki vidi klinasta oblika vretenca.

c) Delni izpad fasetnih sklepov (oziroma fasetni sindrom) pri tem pride do delnega izpada v malih sklepih hrbtenice, kar lahko povzroči hude bolečine v križu. Takšna stanja lahko hitro popravimo z manipulacijo hrbtenice.

Ali pa recimo tumorji:

Tumorji spinalnega kanala in vretenc so lahko benigni (nezločesti) in maligni (zločesti).

a) Benigni (nezločesti) tumorji lahko prizadenejo kosti, mehka tkiva, živčne strukture, kot so živčne korenine in možganske ovojnice.

b) Maligni (zločesti) tumorji so lahko primarni, rastejo iz kosti ali drugih okolišnjih in nevralnih struktur ali pa so sekundarni, to so metastaze (zasevki) od drugih tumorjev (prostata), pljuča, ledvica, dojka ipd.

hrbtenico drevo zdravje
Hrbtenica je kot drevo, nosilna os.

Med faktorje, ki jih ne gre zanemariti, so tudi psihogeni problemi:

Pri histeričnih bolnikih je vzrok bolečine v hrbtenici podzavesten. Pri ljudeh, ki skušajo z bolečino v križu pridobiti zase ugodnosti na različnih področjih (služba, renta), je ta zavesten. Histerični bolnik dejansko čuti močno bolečino, toda ta je le posledica strahu in neustreznega psihološkega obrambnega mehanizma, ne pa bolezni, ki veljajo za hrbtenico. Bojazen povzroča mišično napetost, ki pelje v bolečino. Bolečina povzroči še večji strahu, ta pa še večji mišični pritisk in še večjo bolečino. Kljub zelo obsežnim študijam bolečin v hrbtenici včasih ne moremo z gotovostjo vedeti, kaj povzroča bolečino oziroma težave v hrbtenici.

Na poti zdravljenja

Načinov odpravljanja težav in zdravljenja je več. Operacija je v nekaterih primerih nujna, v drugih se priporoča, spet kje drugje nepotrebna, ker lahko sami storimo dovolj, če smo samodisciplinirani. V velikih količinah se danes uživajo protibolečinska sredstva. V zvezi s terapijo protibolečinskih sredstev je pomembno, da je le ta odvisna od prej natančno določene diagnose in navodil lečečega zdravnika.

Pri diagnozi hernia disci recimo odločitev o terapiji ni povsem enostavna, še posebej zato, ker študije kažejo enak klinični rezultat pri tistih, ki so bili in tistih, ki niso bili operirani in so se zdravili konzervativno v okviru enega leta. Vendar kadar gre pri pacientu za dramatične bolečine evidentne nevrološke izpade, sindrom caude ecvine, (nepokretnost pacienta), se odločijo za operativni poseg.

Bolezni hrbtenice, kamor sodijo tudi bolečine v križi in vratu, pridejo sicer resda z leti. A nekateri ljudje, recimo kar nekateri poklici, so temu še bolj podvrženi. Med poklici, kjer je pogosta patologija vzdolž hrbtenice, so z gotovostjo poklici, ki so vezani na težka fizična dela, dvigovanje težjih bremen in povsem nasprotna populacija, kjer gre za premalo fizične aktivnosti dela v sedečem položaju z vsemi faktorji  rizika modernega življenja. Čuvajte svojo hrbtenico.

Vas zanima še kakšen članek na portalu Luksuz? Izvolite prebrati.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.