Zdravljenje z zvokom ali gong

Zdravljenje z zvokom ali gong

Zdravljenje z zvokom je še ena, nova izkušnja v mojem življenju. Pa sem jih kot novinarka doživela nemalo. Po navadi pravimo, da nas različni dogodki in izzivi najdejo zato, ker kličemo po njih. Jih potrebujemo, iščemo. Še posebej, če so duhovno obarvani. Kaj je mene napotilo k gongu in šamanu Rastku, ki je obred izvajal, bi težko zagotovo rekla. Eno je bilo vabilo prijateljice, drugo čista novinarska radovednost. Zagotovo je bil še kakšen, višji namen. A bilo je zanimivo in mi vsaj malo odkrilo svet zdravljenja z zvokom gongov, ki pri nas sploh ni tako redko. In ker je mirna duša več kot luksuz, je to tema ki zagotovo sodi na ta portal.

Zanimanje za različna doživetja, ki jih ponuja življenje, je moje gonilo že od nekdaj. Vselej sem odprta za različna znanja, misli, doživetja. In čeprav mi vse izkušnje ne ostanejo oziroma postanejo del moje poti, mi na tak ali drugačen način obarvajo življenje. Po prvem vabilu sem najprej pobrskala po spletu in FB profilu in skušala ugotoviti, kdo je Rastko, ki tam nekje med Moravčami in Domžalami (točni podatki naj ostanejo skriti) v intimi lastnega templja Notranjega ravnovesja, kjer stoji kipec Ganeša, ki ga pripeljal iz Šri Lanke, kamor je odpotoval z družino.

V domači hiši, na zunaj nič posebnega, se v kletnih prostorih skriva lep, zelo urejen, topel in nekoliko zatemnjen prostor, kjer Rasti za manjše skupine izvaja različne obrede. Tokrat je bilo povabilo na gong. Kaj je v bistvu gong? Je starodaven instrument, katerega zvok se širi po zemlji že 4000 – 3500 let p. n š. Šamani tistega časa so s pridom uporabljali zvok gonga za zdravljenje in transformiranje zavesti. Prvi gongi so bili narejeni iz brona, zlitine bakra in kositra. Gongi iz tega materiala so peli glasneje kot karkoli. Ljudje so jih povezovali z višjimi silami, obravnavali so jih kot božanske instrumente in jih izredno spoštovali. In ko nam je svoj gong predstavil Rasti je rekel, da velja za enega najglasnejših glasbil na svetu, ki vpliva tako na telo kot duha.

zdravljenje z gongom

Mojster pred svojim gongom

Zdravljenje z zvokom

Zato je bilo vseh šest prisotnih pozvanih, da se v tem zanimivem templju, ki nas je za trenutek odpeljal od realnega sveta, predstavi in pove, kaj si želi. Kaj nas teži, po čem hrepenimo. Tujcu razlagat tako osebne reči ni enostavno, a pri njemu je človek dobil občutek domačnosti. Bil je tako zelo sproščen. Hm, skoraj nezemeljsko. Vsaka je nosila svojo zgodbo, morda breme. Te zgodbe naj ostanejo v tistem prostoru. Ujete v templju in razčiščene tam. Zase pa lahko povem, da me je gnala radovednost in po tihem želja, da bi delo, ki ga počnem in v njem uživam, dobilo velika krila. Umiritev na izjemno udobni posteljni peti, blazina pod glavo in odeja, da katero ne zazebe. Dihanje, umiranje telesa in misli. Potem sprva nežni zvoki gonga, ki so sčasoma postajali vse močnejši, intenzivnejši, vse viška, ko naj bi močno gongovo vibriranje odplavilo težave ali vas prebudilo. Vmes je kot neviden duh, neslišno hodil med nas, uporabil kakšno drugo nežno vibrajoče glasbilo, prižgal dišeče palčke, kadilo in prostoru dodal občutek višje dimenzije.

zdravljenje z zvokom

Takole je videti Ganeš, hindujski bog uspeha in premagovanja ovir. Njegov kipec krasi tempelj, ki ga ima Rasti.

Bistvo postopka, kjer je vključeno zdravljenje z zvokom je, da harmoniziramo, uskladimo naše energije v telesu. Ko se telo harmonizira, pride v ravnovesje in tako se začne samozdravljenje. Je tudi neka pomoč pri samorazvoju. In zato je vsaka od udeleženk po svoje doživljala nežne in močne zvoke. Nekatere izjemno intenzivno, druge so mirno zaspale kot že dolgo ne. Jaz? Zanimivo, da sem pričakovala spanec, morda kakšne sanje. A bila sem ostra kot britev, kot bi se zbudila pa dobro prespani noči in polna energije. Ko sem ga povprašala, ali je to ok, je odvrnil, da je vse, kar doživiš, ok. Vse je prav in s pravim namenom. In odgovor na vprašanje, ki ga nosimo v sebi. Zdravljenje z zvokom je lahko rešitev na vaše težave.

Moram priznati, da sem o Rastiju, ki izvaja tudi posebne obrede za zakonske pare, ki trajajo po cele noči (le ugibam lahko, kako potekajo) in druge, še bolj zanimive izkušnje, ki te vračajo v prejšnja življenja ali ti omogočijo doživetje s smrtjo, razmišljala še nekaj dni. Na misel mi je prišla podoba Jezusa – mu je namreč izjemno podoben. In njegova prisotnost izjemno mirna.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Gong

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več