Zaščita pri uporabi UV lučke v manikuri – je res potrebna?

Zaščita pri uporabi UV lučke v manikuri – je res potrebna?

Vloga UV lučke v kozmetčnih salonih

UV lučke v manikuri so danes obvezen del skoraj slehernega lepotnega salona. Saj je povpraševanje po gelih na nohtih, ki dajo videz večne urejenosti, enormen. Posledično se je v javnosti pojavilo vprašanje, ki vzbuja polemike v strokovni javnosti in odpor zlasti pri manikerkah in sicer v smislu zaščite.

Odgovor smo poiskali kar na Inštitut za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve. Doc. dr. Katja Žmitek in Gaja Udovič, dipl. kozmetičarka, sta potrdili, da je zaščita seveda smiselna, saj lučke, ki se uporabljajo v manikuri za utrjevanje nanosov sevajo UVA žarke, ki povzročajo postopne, navzven dolgo neopazne negativne spremembe v strukturah kože. Torej – previdnost ni odveč. Vedno urejeni nohti so resda del ‘luksuznega’ videza, zdravje pa tudi.

V nasprotju s pogostim prepričanjem tudi LED lučke, ki v zadnjem času zamenjujejo klasične UV lučke, sevajo UVA žarke. Z zaščito pred UV žarki lahko morebitno tveganje bistveno zmanjšamo. Posebej pomembna je zaščita pri ljudeh s svetlo poltjo, v primeru bolezenskih stanj, katerih razvoj je lahko odvisen od UVA sevanja, fotosenzitivnosti, uporabi zdravil in drugih, tudi naravnih negovalnih pripravkov s fototoksičnimi stranskimi učinki ipd.

Na Oddelku za kozmetiko oz. Inštitutu za kozmetiko VIST se že več let raziskovalno ukvarjamo tudi z vplivi UV sevanj na kožo ter izvajamo program Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo ob podpori Ministrstva za zdravje in v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. V okviru tega smo podrobneje proučili tudi tveganja zaradi sevanja UV lučk (tudi LED), ki se uporabljajo v manikuri za polimerizacijo – utrjevanje nanosov. Te lučke namreč sevajo UVA žarke, ki so potrebni, da poteče kemijska reakcija – polimerizacija, ki utrdi gel oz. drugi nanos,” sta pojasnili sogovornici.

Pokazalo se je, da je znanstvenih raziskav na temo vplivov UV lučk v manikuri na kožo relativno malo, še posebej je pomanjkanje takih, ki bi ugotavljale in vivo učinke na kožo pri uporabi UV lučk, zaključki glede tveganja pa verjetno tudi zaradi metodoloških razlik niso enotni. Nekatere raziskave zaključujejo, da je prejeta doza UVA sevanja tekom tretmajev zanemarljiva, druge, da je že z 10 min uporabe lučke dosežena dnevna še priporočljiva doza UV. Tako različne zaključke lahko vsaj deloma pojasnijo ugotovitve raziskave iz leta 2014, objavljeni v JAMA Dermatology (reviji Ameriškega medicinskega združenja), v kateri so preizkusili 17 naključno izbranih lučk za manikuro na tržišču.

Ugotovili so, da obstajajo med lučkami velike, celo nekajkratne razlike v količini UVA sevanja. Močnejše lučke, torej tiste z več watti, so praviloma oddajale tudi več UVA sevanja. Razlike pa so se pokazale tudi v razporeditvi UVA sevanja znotraj posamezne naprave. Torej je količina sevanja, ki doseže posamezne dele roke, odvisna ne le od same lučke oz. svetlobnega vira, temveč tudi od mesta v lučki.

Čeprav je uporaba UV lučk in s tem izpostavljenost UVA žarkom med manikuro kratkotrajna, je intenzivna, saj je intenziteta UVA teh žarkov, če naj povzročijo polimerizacijo, nekajkrat večja od sončnih. Poleg tega je potrebno upoštevati, da se tretmaje redno ponavlja. Ponavljajoča izpostavljenost UVA-žarkom lahko prispeva k poškodbam kože, ki sprva niso vidne navzven, pač pa se seštevajo in se negativne posledice izrazijo šele sčasoma, lahko šele po več letih, npr. kot

-neenakomerna pigmentiranost,

-solarne elastoze (elastotične gube),

-ne nazadnje tudi kot kožni rak.

UVA žarki namreč prodirajo do osrednje plasti kože – dermisa, kjer povzročajo  poškodbe DNA, kolagena, elastina…, ki navzven niso vidne takoj, tako kot npr. posledice UVB žarkov, ki povzročajo opekline in smo zato nanje bolj pozorni.

Tveganje UV lučke v manikuri?

Ne glede na razlike v ugotovitvah posameznih raziskav iz doslej znanih ugotovitev oz. dejstev torej izhaja, da uporaba UV lučke v manikuri, ki seva UVA žarke, za uporabnice predstavlja določeno, sicer relativno nizko tveganje, ki pa je odvisno od več dejavnikov, kot so npr. jakost sevanja, razporeditev sevanja znotraj naprave, pogostost uporabe in z vsem tem povezani dejanski odmerki prejetega sevanja, stanje uporabnic (npr. bolezenska stanja, katerih razvoj je lahko odvisen od UVA sevanja, morebitno fotosenzitivnost ipd.). Ali pa uporaba zdravil in drugih, tudi naravnih negovalnih pripravkov s fototoksičnimi stranskimi učinki.

Pomemben dejavnik je tudi fototip kože – svetlejši ljudje so bolj dovzetni za negativne vplive UVA žarkov, kot temni. Posebej problematična se v tem kontekstu kaže menjava svetlobnih virov v UV lučkah z neoriginalnimi ter nekontrolirana domača uporaba. Navedenih dejavnikov uporabnice večinoma v praksi ne preverjajo oz. ne obvladujejo, zato je dejansko tveganje spremenljivo in je zato tudi ocena dejanskega tveganja težavna oz. nezanesljiva.

UV lučke

Danes ima skoraj vsaka peta ženska nohte z nanešenim gelom zaradi urejenega videza. Pa poznate pomen UV lučke v salonu?

Dejstvo torej je, da pri uporabi UV lučk obstaja določeno tveganje, ki je nepotrebno in se mu je možno enostavno izogniti oz. ga bistveno zmanjšati z ustrezno zaščito. Tako vrsta strokovnih organizacij, npr. Ameriška akademija za dermatologijo in Fundacija za kožnega raka priporoča zaščito z nanosom zaščitne kreme z UV zaščitnim faktorjem na vse izpostavljene dele kože na rokah vsaj 20 min pred uporabo UV lučke ali uporabo rokavic brez konic prstov.  “Temu mnenju se pridružujemo tudi na VIST in zato smo že uvedli dosledno uporabo zaščite pri vseh postopkih z UV lučkami ter priporočamo, da to prakso uvedejo vsi, ki se ukvarjajo z manikuro in pri tem uporabljajo UV lučke. Posebej pomembna je zaščita v primerih, navedenih uvodoma,” opozarja laično in strokovno javnost strokovnjakinja doc. dr. Katja Žmitek.

“To nikakor ne pomeni propagande proti geliranju ali drugim postopkom v manikuri, pri katerih se uporabljajo UV lučke, temveč so ti napotki namenjeni čim varnejšemu delu z UV lučkami – ustrezni preventivi pred nepotrebnim tveganjem v korist strank. Prepričani smo, da bodo stranke pri manikerkah, ki bodo tudi na ta način izkazovale skrb zanje, prepoznale to kot prednost pred tistimi, ki bodo tveganje, opozorila in tovrstne napotke le ignorirale. Zato je takšno ravnanje lahko konkurenčna prednost.”

Za branje na temo UV lučke v manikuri priporočamo:

https://www.aad.org/media/news-releases/gel-manicures-dermatologists-share-tips-to-keep-nails-healthy

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/ajd.12806

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/1862050

Vas zanima še kakšen članek o inštitutu VIST? TULE


beFresh

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.