Zakisanost, sodobni pojav. Spadate med kisle ali bazične?

Zakisanost, sodobni pojav. Spadate med kisle ali bazične?

Kaj je zakisanost?

Zakisanost ali bolj natančno porušeno kislinsko-bazično ravnovesje velja za eno izmed najpogostejših posledic obremenitve organizma z nezdravo hrano. Kako ‘kisli ali bazični’ ste vam pove, kako zdravo se prehranjujete. Slednja namreč tvori kisline v telesu. Če ste kronično utrujeni, čutite nemir, ste depresivni, nagnjeni k okužbam ali imate težave s prebavo, je to morda znak, da ste zakisani. Alkalizirajte ali umrite! se glasi naslov knjige Theodorja A. Baroody, ki skriva pomembno sporočilo – alkalizirajte svoje telo! Zakaj o tem na portalu Luksuz.net? Ker je kvalitetna, uravnotežena hrana izjemno pomembna in vam pomaga do kakovostnega življenja. Vaše telo – vaš luksuz.

Splošno o kislinsko-bazičnem ravnotežju

Razmerje med kislinami in bazami je izredno pomembno za vse presnovne procese v telesu. Za normalno delovanje presnove je nujno potrebno uravnano kislinsko-bazično ravnotežje, ki je odgovorno za normalno strukturo in funkcijo beljakovin, prepustnost celične membrane, porazdelitev elektrolitov ter nemoteno delovanje medceličnine ali vezivnega tkiva. To je največji organski sistem, ki ima značilnosti enakovrednega telesnega organa, saj ima vse sestavine organa od celic, krvnega in limfnega ožilja, živcev in številne naloge kot so začasnega odlagališča odpadnih snovi presnove, odvečnih kislin, telesu tujih škodljivih snovi in mesto nastajanja limfe. Medcelični prostor ima tako važno nalogo nevtralizacije kislin in vzdrževanja kislinsko-bazičnega ravnotežja. Zakisanost je pomembna tema torej.

Za nemoteno delovanje večine presnovnih procesov v telesu je potrebno uravnovešeno razmerje med kislinami in bazami. Hitro pa se nam lahko zgodi, da telo zakisamo z uživanjem nepravilne prehrane, kot so preveč predelana živila, živalske beljakovine in koncentrirani ogljikovi hidrati. Če je kislin v telesu preveč, jih telo ni več sposobno samo nevtralizirati in izločiti, ampak si moramo ob tem pomagati sami. Stalen pribitek kislin v telesu lahko namreč vodi do pomanjkanja mineralov, utrujenosti, glavobolov in še mnogih ostalih nevšečnosti. Za pravilno delovanje vseh procesov presnove v telesu mora ostati pH vrednost krvi, medcelične in celične tekočine ob vsakih pogojih v ozkem območju nad vrednostjo 7,0 t.j. v bazičnem področju. V telesu so za to na razpolago regulacijski mehanizmi, imenovani puferski sistemi, s katerim se lahko nevtralizirajo odvečne kisline.

zakisanost

Ravnotežje je pomembno tudi v prehrani.

Zdravje gre skozi želodec

Današnje stresno življenje, ki vključuje tudi nezdrav življenjski slog še povečujejo zakisanost telesa, ki je eden glavnih vzrokov številnih obolenj. Kislinsko bazično ravnovesje je pogosto porušeno zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov. Ugodno kislinsko-bazično ravnovesje je torej temelj našega zdravja in dobrega počutja, saj je pomembno za vse presnovne procese v telesu.

Dr. Luka Krušič pravi takole: »Pri vzdrževanju kislinsko-bazičnega ravnotežja igrajo važno vlogo epitelne celice želodčne sluznice, ki ne proizvajajo samo solne kisline za prebavo beljakovin, temveč tudi bazične snovi kot je natrijev bikarbonat. Natrijev bikarbonat je najmočnejša bazična snov, ki služi za nevtralizacijo odvečnih kislin in za nastanek vseh prebavnih sokov t.i. bazofilnih organov, jeter, žolčnega mehurja, žleze slinavke in prebavnih žlez tankega in debelega  črevesja. Izločanje želodčne kisline je istočasno povezano z izločanjem bazičnih snovi v krvni obtok in medcelično tkivo.«

Kronična zakisanost ali acidoze – o posledicah

Kako pa se kaže kronična zakisanost organizma? Organizem sčasoma ni sposoben izločiti vseh začasno odloženih kislin v medceličnem prostoru, kar vodi do obremenitve tkiv in organov z odvečnimi kislinami. Po določenem času, se stanje zakisanosti organizma pokaže v negativnem vplivu na presnovo kalcija in izgubo bazičnih mineralov najprej iz mehkih tkiv in kasneje iz kostnega tkiva skeleta. Prav tako skuša telo odvečne količine kisline in strupene snovi začasno odložiti v  medceličnemu tkivu in sklepih.

»Posledice odlaganja odvečnih kislin v medceličnemu  prostoru, ki se zaradi preobremenjenosti spremeni v trajno odlagališče kislin in odpadnih snovi, so številne bolezenske težave, h katerim spadajo danes vse civilizacijske bolezni kot so putika, revma, obolenja vezivnega tkiva, celulit, vnetno-degenerativne spremembe gibalnega aparata, razne oblike bolečin, migrena, osteoporoza, diabetes, bolezni ožilja  in srca, možganska kap,motnje v prekrvavitvi organov in tkiv,prebavne težave, disbioza črevesja (črevesna glivična obolenja), pojav obolenja zob oz. poškodbe dentina,  kronično vnetni procesi na črevesju in alergije. Omenjene bolezenske simptome pa spremljajo nespecifični znaki kronične utrujenosti (»burn-out sindrom«), slabega razpoloženja, motenj pri spanju, živčnost, zmanjšana sposobnost koncentracije in umskega dela, volje do dela, zmanjšana fizična sposobnost, bolečine v mišicah in sklepih in spremembe kože, las ter nohtov,« vse to našteva na spletu dr. Krušič, ki je na temo že tudi predaval.

Kaj lahko storimo sami proti zakisanosti?

Enostavno bi lahko rekli takole: iz prehrane črtajte hrano, ki deluje kislo; rafinirane ogljikove hidrate (tudi sladke pijače), industrijsko predelano hrano, ter ocvrto, mastno in pretežno beljakovinsko hrano. Izločite tudi kvašeno hrano in živila iz bele moke ter prenehajte uživati alkohol in kavo. Uživajte hrano, ki deluje bazično: sveže pripravljeni zelenjavni sokovi (predvsem napitki iz zelene zelenjave), sadje (predvsem agrumi, od tropskega sadja samo papaja), oreščki (samo lešniki, mandeljni), kalčki.

Zakisanost in analiza urina

Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dodatki z magnezijem in kalcijem, saj sta bazična minerala, ki bosta telo povrnila v ravnovesje, ter prebiotiki in probiotiki. A ker je sleherni človek individum, mora vsakdo najti svojo pot. Danes je na voljo precej alternativnih delavnic, svetovalnic, trgovin z zdravo prehrano, kjer boste našli pravo pot zase. Bazičnost oziroma zakisanost (pH) lahko merimo s pomakalnimi lističi ali pH metrom. PH lističi so odlična pomoč pri preverjanju izločanja odpadnih produktov telesa skozi urin in za ugotavljanje vrednosti pH. Analiza urina spada med najpreprostejše in najcenejše rutinske preglede, ki povedo veliko o splošnem stanju organizma. Ne samo o vprašanju kot je zakisanost. Dobite jih recimo v lekarnah.

zakisanost

Papirni ph indikatorji.

Ko so odkrili kisline in baze

Že v antičnih časih so poznali pomen načina življenja in prehrane ter njihov vpliv na zdravje, saj se je od takrat ohranil pregovor, da »je človek to, kar jé«. Tema kot je  danes zakisanost verjetno ni bila v ospredju, zagotovo pa se je debata sukala okoli podobnih vprašanj. Žal je veliko tega znanja iz starih časov v moderni dobi visoke tehnologije šlo v pozabo. V moderni medicini prevladuje mnenje, da hrana ne more vplivati na stanje kislinsko-bazičnega ravnotežja v telesu.

Medtem pa so raziskave pokazale, da je porušeno kislinsko-bazično ravnotežje najpogostejše posledica obremenitve organizma s prehrano, ki povzroča povečano tvorbo kislin v telesu. Telo ima na razpolago sicer lastne mehanizme nevtralizacije odvečnih kislin, vendar je njihova sposobnost omejena glede na količine zaužite beljakovinske in ogljikohidratne hrane. Kisline in baze je definiral leta 1923 danski kemik Brönstedt in sicer kisline kot snovi, ki oddajajo protone (pozitivno nabite H ), medtem, ko so baze snovi, ki sprejemajo protone. Enota za kisline ali baze je pH vrednost, ki znaša od 1 do 14, kjer je 1 najmočnejša kislina in 14 najmočnejša baza. Nevtralna tekočina ima vrednost 7, kar pomeni, da pri tej vrednosti ni presežka ne bazične in ne kisle spojine.

Ali ste vedeli?

Pri normalno zdravem organizmu je stanje v rahlem bazičnem področju. V različnih delih  telesa oz. organih je vrednost pH različna, ker je v vsaki fazi presnove v posameznem organu  potrebna različna koncentracija kislin za optimalen potek funkcije posameznih organov. Tako  imamo v želodcu skrajno kisle pogoje, medtem ko ima kri zdravega človeka pH vrednost med  7,35-7,45 PH vrednosti pod 7,0 ali nad 7,8 vodijo v smrt organizma. Zakisanost je stvar ravnotežja.

Kakšna informacija več:

http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/09/zdravje-zmote-o-zakisanju-telesa.html

Vas zanima še kakšen članek na temo zdravja? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več