Vrhunska, najdražja vina na Pop Up Wine

Vrhunska, najdražja vina na Pop Up Wine

Slovenska vina sodijo v sam svetovni vrh kakovosti. In šele zadnjih nekaj let jih znamo ceniti tudi mi sami. Kulturo pitja vina, piva ali žganih pijač, kljub temu šele razvijamo. Mnogi ali pa kar večina, še vedno ne zna ločiti kozarec odlične kapljice, ki ima morda celo svojo zgodbo, od šankovskega popivanja, kjer ni pomembna kvaliteta ampak kvantiteta. Nedavni Pop Up Wine Festival ima torej tudi izobraževalno, poleg promocijske vrednosti. Slovenska vina gotovo spadajo med luksuzna. Katera pa so najdražja vina?

najdražja vina

Kristjan Nedog, vinski poznavalec z diplomo WSET4 in družina

Po podatkih Ministrstva za gospodarstvo je bilo leta 2015 izvoza slovenskega vina okoli 5.3 milijona litrov oz. se je izvoz slovenskega vina v zadnjih nekaj letih ustalil med 5 in 6 milijoni litrov. In kot nam je uspelo izvedeti, je eno izmed slovenskih dražjih, če ne najdražjih vin, vino Kolos iz vinske kleti Edi Simčič, ki ima veliko mednarodno veljavo in tujina predstavlja precejšnji tržni delež njihovega poslovanja. Kot lahko sami najdete ceno na spletu, pride okoli 75 evrov steklenica. Za slovenske razmere je to že kar lepa cena.

Najdražja vina pa niso zanimiva samo zaradi cene, ampak vrhunske kombinacije okusov, obdelave vinograda in kletarjenja. Gregor Kren, Sommelier in organizator dogodka, je v posebni izjavi za portal luksuz.net povedal: »Pomembno pa je tudi poudariti, da so slovenska vina kot je Kolos, upravičila svojo priljubljenost ravno zaradi svoje kvalitete, poleg le-te pa imajo tudi dokaj dolgo življenjsko dobo, saj so vina tudi po več kot 10-ih oz. 15-ih letih še vedno v odlični kondiciji. Edi Simčič je na našem dogodku »Pop Up Wine Festival« sicer predstavljal linijo belih vin.«

V katero skupino pivcev torej spadate? Si privoščite luksuz občasno, tu in tam kakšno steklenico res odličnega vina, ali mislite, da je bolj pomembno, da vino ‘zadane’? Verjemite, več užitka boste imeli v prvem primeru.

Vinski festival na Dolenjskem

najdražja vina

Vinar Davorin Colja

najdražja vina

Predstavnika Korenika Moškon in eVino

Konec maja je vinski festival »Pop Up Wine Festival« na Grmskem gradu ponovno gostil vrhunske slovenske vinarje, ki so se jim letos pridružili tudi hrvaških vinarji. Po lanskoletni premierni izvedbi festivala, je letošnji prikazal še več ponudbe in dogajanja, z osrednjim delom festivala, kjer je kar 40 vinarjev predstavilo preko 130 vzorcev vin, obiskovalci pa so degustirali lokalne dobrote gostiln Repovž, Vovko, Javornik in Bistra Marof.

najdražja vina

Znani Jožef Prus

Explore Wine & Discover Life! je slogan, ki pooseblja bistvo festivala in predstavlja stil življenja vsakega pravega ljubitelja žlahtne kapljice. Vino lahko pove eno samo zgodbo ali pa več le-teh in na drugem »Pop Up Wine Festivalu« se je predstavilo kar 37 vrhunskih slovenskih vinarjev iz celotne Slovenije, ki so z obiskovalci delili svoje vinske zgodbe: Ščurek, Edi Simčič, Kristančič, Istenič, Kobal Wines, Erzetič, Korenika Moškon, Sutor. Pa tudi Burja, Kobal, Šuklje, Dveri Pax, Gašper, Valter Sirk, Medot, Mestnak, Colnar, Colja, Plut, Tilia, Iaquin, Vina Šturm, Steras, Rojac, Prus, Vina Pekel, PRA-VinO Čurin-Prapotnik, Montis, Ferjančič, Vinska klet Metlika, Krapež, Kerin, Kozinc, Keltis, Pleterje, Blažič, treBello. Predstavili pa so se tudi trije hrvaški vinarji, in sicer: Coronica Moreno, Kozlović, Matošević.

najdražja vina

Edis Osmanovič je poskrbel za urejenost moških udeležencev

Odlično vinsko ponudbo festivala so nadgradile lokalne dobrote gostilne Repovž v povezavi s KZ Sevnica, gostilne Vovko v povezavi z ribogojstvom Goričar, gostilne Javornik in Bistro-ja Marof. Festival pa je tudi letos v sodelovanju z BMW Makoma Novo mesto poskrbel za gratis prevoz udeležencev na festival in tudi domov iz festivala (v Novo mesto in bližnjo okolico).

Gregor Kren, Sommelier in organizator dogodka: »Namen »Pop Up Wine Festivala« je širjenje vinske kulture pitja ter povezovanje vinarjev in gostincev na področju Dolenjske regije ter širše. Je prvi tovrstni dogodek na Dolenjskem in v izjemno veselje mi je, da je bil letošnji dogodek tako obiskan. Trudili se bomo, da obiskovalcem vsako leto ponudimo več in bomo še boljši, to lahko obljubimo tudi že za prihodnje leto, saj lahko ponosno napovem tretji »Pop Up Wine Festival«, ki bo potekal 25. maja 2018.«

http://www.edisimcic.si/don_vina_kol_en.html

Fotografije: Manca Keček

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več