Voda, prozorno zlato

Voda, prozorno zlato
voda - triglav national park slovenia 2 300x200 - Voda, prozorno zlato

Voda-luksuz za marsikatero državo

Če bi se zavedali, da so vodni viri, ki jih premore Slovenija, vredni zlata v pravem in prenesenem pomenu, bi ujeli vsako kapljico. Voda je življenje, je energija, je hrana, je razkošje, po katerem hrepenijo nekatere države. Svetovni dan voda, ki ga beležimo 22.marca, je odlično izhodišče, da se sami vprašamo, kaj lahko storimo za ohranitev le-te. In kako preprečiti državi, da bi razprodala vodne vire tujim rokam. Je prozorno zlato.

Kadar mi dopušča čas in se odpravim v hribe ali bližnjo turistično točko, ki ji domačini pravimo Mlinčki (pod Koseškim vrhom), z velikim užitkom zajamem svežo vodo, ki priteče iz nedrja hriba. Prisežem, da ima poseben okus. Okus po naravi, po mineralih, po vsem živem. Mnogi še vedno verjamejo, da vodi pri Mlinčkih pomlajuje. Pa tudi tista iz pipe ni slaba, vsaj v Sloveniji. Če kaj, potem imamo v večini primerov kakovostno vodo v naši državi, pa še te očitno ne znamo zadržati.

Generalna skupščina OZN je šele leta 1993 razglasila 22. marec za svetovni dan voda, da bi s tem opozorila svetovno javnost na pomen vode in na nujnost dobrega gospodarjenja z njenimi zalogami. In glavna tema letošnjega svetovnega dneva voda je odpadna voda. Poudarek je predvsem na ravnanju z odpadno vodo; tu nam še manjka kilometrine izkušenj, a stanje se menda izboljšuje. Ni dovolj samo, da sami pri sebi odgovorimo, kako ohraniti čistost vode in prečistiti odpadno vodo, to je treba storiti sistemsko. Zaradi razvoja gospodarstva in industrije je okolje precej onesnaženo s težkimi kovinami. Z naraščanjem prebivalstva in z razvojem industrije se povečuje tudi poraba vode. In rast gospodarstva sodobnemu človeku prinaša udobje, na katerega smo vse bolj navajeni. Tako čista voda vse bolj postaja luksuz, čeprav se tega pri nas še ne zavedamo. Vedo pa to dobro v kateri od arabskih držav, od koder si bogati mogotci ogledujejo naše vire.

voda - Moskva 2 300x225 - Voda, prozorno zlato

Slovenija v Moskvi kot destinacija zelenega in zdravih voda

Vsaj na enem področju znamo vodno bogastvo vse bolj izkoristiti: turizem. Rdeča nit tridnevne turistične borze Moscow International Travel & Tourism v Moskvi so bile zdrave vode. Slovenija se je predstavila kot destinacija zdravih voda. V sladu s tematiko zdravilih voda so obiskovalci stojnice lahko spoznali tudi mineralno vodo DonatMg, mineralno vodo z največ magnezija na svetu. Slovenija se recimo zlasti na ruskem in angleškem trgu prepoznava kot privlačna, konkurenčna in butična destinacija dobrega počutja, v bistvu naravnega luksuza, kamor sodi tudi voda. Prozorno zlato.

voda - water pipe 2 300x169 - Voda, prozorno zlato

Znamo ohraniti čisto, kakovostno vodo?

Vsak Slovenec v povprečju porabi približno 150 litrov vode na dan. Med opravljanjem vsakodnevnih navad in potreb sploh ne razmišljamo, koliko vode ob tem porabimo. Za kuhanje in pitje porabimo le približno 4 litre vode na dan, za splakovanje stranišča pa kar 32 litrov pitne vode na osebo dnevno.

 

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.