Visoke pete in krčne žile

Visoke pete in krčne žile

Visoke pete žensko nogo res olepšajo, jo naredijo posebno, so pa skregane s krčnimi žilami. Dame, ki ste nagnjene k pojavu krčnih žil, se morate izogibati tako visokim petkam kot povsem neudobnim čevljem. Za posebno mnenje smo povprašali strokovnjakinjo, dr. Tadejo Vidmar Curk, ki jo številni poznajo iz strokovne ustanove Avelana.

Pogovor s strokovnjakinjo Tadejo Vidmar Curk, specialistko splošne kirurgije na temo visokih pet

Poznate kakšno raziskavo, ki govori proti ali pa v prid visokim petam in o njihovi povezavi s krčnimi žilami (ali drugimi težavami)?

Znanost se že dolgo časa ukvarja z raziskovanjem vpliva nošenja čevljev z visokimi petami na zdravje nog. V uglednih strokovnih revijah je bilo objavljenih kar nekaj člankov, kjer so ugotavljali, da je hoja v visokih petah pogost vzrok težav z venami, ki se kažejo kot boleče, utrujene in težke noge. Če navedem primer: v Journal of Vascular Surgery je bila objavljena študija, ki je vključevala 30 mlajših žensk, ki so hodile bose ali pa nosile pete, visoke 3,5 cm ali 7 cm. Ugotovili so, da nošenje visokih pet oslabi moč mišične črpalke, zato venska kri zastaja v nogah. Dolgotrajno nošenje visokih pet lahko tako povzroči kronično povečan pritisk v venah nog (vensko hipertenzijo), kar lahko vodi v kronično bolezen ven in nastanek krčnih žil. Še vedno pa kar 37‒70 % žensk nosi čevlje z visoko peto vsak dan, večji del dneva.

Kakšno je vaše strokovno mnenje; nositi ali opustiti visoke pete?

Nič ni narobe z elegantnimi čevlji z visoko peto za posebne priložnosti, kot so večerne prireditve, slavnostna praznovanja, obisk koncerta, gledališča. Nošenje visokih pet vsakodnevno, v službi in med običajnimi opravki, pa vsekakor odsvetujem. Dolgotrajno redno nošenje čevljev z visokimi petami je škodljivo tako za ožilje kot tudi za gibalni aparat v celoti. Z nošenjem visokih pet se namreč spremeni biomehanika noge in naravni način naše hoje, ki je sestavljen iz kompleksnih usklajenih gibov. To pa dolgoročno vodi v strukturne spremembe stopal, gležnjev, kolen, kolkov in hrbtenice.

Dr. Vidmar Curk rešuje težave s krčnimi žilami pri številnih Slovenkah.

Kakšna višina pet še ne predstavlja nevarnosti za zdravje nog?

Še sprejemljiva višina pet je 4 cm.

Katerim damam sploh odsvetujete previsoke pete in zakaj?

Visoke pete niso priporočljive za gospe, ki imajo težave s krčnimi žilami ali jim noge otekajo iz drugih vzrokov. Prav tako niso primerne za dame, ki imajo težave s koleni, gležnji in hrbtenico. Visoke pete nikakor niso primerne za starejše gospe z motnjami ravnotežja, saj prinašajo slabšo stabilnost stopala in s tem večjo nevarnost poškodbe.

Odsvetovala pa bi jih tudi vsem tistim, ki so imele kadarkoli poškodovan gleženj (v mislih imam predvsem resnejše zvine ali zlome) ali imajo težave s stopali (otiščanci, deformacije nožnega palca, vnetja Ahilove tetive). Pomembno se mi zdi dodati še to, da je nošenje čevljev z visoko peto na splošno bistveno manj škodljivo za mlajše ženske kot pa za dame po štiridesetem letu ali starejše gospe.

Je obuvalo pomemben dejavnik pri razvoju žilnih in drugih bolezni v predelu nog?

Nošenje primerne zdrave obutve je zelo pomembno za naše zdravje in dobro počutje. Veliko težav se namreč kaže ravno z bolečimi nogami. Obuvalo naj bo kvalitetno, udobno, izdelano iz naravnih materialov. Neprimerna obutev lahko vodi do bolečin v stopalih in mečih, otiščancev in vnetij, deformacij palca, nestabilnosti v gležnju, težav s hrbtenico, krčnih žil. Tega pa si tudi zavoljo lepote in elegance zagotovo ne želimo. S svojimi pacientkami se včasih malo pošalim in jih spomnim na tisto Kreslinovo: »Saj že mama govorila je, da z višine se ne vidi vse …«

INFO: Kaj so krčne žile

Krčne žile so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane vene. Tiste, ki se nahajajo v koži so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene. Vene, ki se nahajajo globlje, tiste med mišicami nog, pa so lahko vidne kot temni trakovi pod kožo in kot izbokline. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških in so deloma tudi dedne. Povzročajo kup težav in če jih ne jemljemo resno, lahko povzročijo resne zaplete.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več