Velenje, najmlajše slovensko mesto?

Velenje, najmlajše slovensko mesto?

Zakaj tako malo potujemo po Sloveniji? Zakaj tako slabo poznamo znamenitosti posameznih krajev, pa čeprav so nekatere tako izjemne, da bi lahko pritegnile trume domačih in tujih turistov? Začnimo pri Velenju recimo. Odprite napovedi dogodkov recimo ali pa enostavno s prstom na zemljevidu poiščite kraj in ga obiščite. Zakaj v Velenje? Poiščimo izjemnosti, zaradi katerih je lahko izlet tja nepozaben in morda celo luksuzen.

Velenjski grad, ki je večji del zgodovine – poleg nekaj hiš ob vznožju – predstavljal središče mesta, je eden najlepših gradov v Sloveniji. Kljub temeljiti preobrazbi, ki jo je v petdesetih letih prejšnjega stoletja doživelo celotno mesto, je Velenjski grad ostal najbolj prepoznavna znamenitost mesta. Grad je bil zgrajen v 13. stoletju, današnji videz pa je dobil nekaj stoletij pozneje. Nedavno so ga popolnoma obnovili, tako da ga lahko občudujete v vsej njegovi nekdanji slavi. Stavba gradu je sicer osupljiv arhitekturni dosežek, prava atrakcija pa je pravzaprav raznolika zbirka Muzeja Velenje, ki se nahaja v notranjosti gradu. Voden ogled? Vsekakor.

Velenje

Srednjeveški dnevi Velenje

Ste vedeli, da Velenje pogosto označujejo z nazivom »najmlajše slovensko mesto«? V petdesetih letih je bilo podvrženo velikim urbanističnim načrtom in prostorskemu inženiringu. Mesto je bilo sicer v zgodovinskih zapisih prvič omenjeno sredi 13. stoletja. Danes si lahko ostanke nekdanjega manjšega naselja s trgom ogledate ob cesti, ki povezuje Vilo Bianco s cerkvijo sv. Martina.

Časi socializma kot turistični produkt?

Jugonostalgiki boste zakoračili na Titov trg, ki je bil zasnovan kot osrednja atrakcija sodobnega Velenja in je bil uradno odprt 30. septembra 1959. Trg ni zgodovinsko pomemben le zaradi imena ali največjega Titovega spomenika na svetu, temveč so se na njem zvrstili mnogi ključni dogodki v dobi socializma, med drugim sta ga obiskala sovjetska politika Nikita Hruščov in Leonid Brežnjev, prav tako tudi zloglasni Nicolae Ceausescu in drugi najvplivnejši možje vzhodnega bloka. Titov trg je še danes geografsko in kulturno središče mesta, kjer prirejajo številne dogodke na prostem. S posebnim dogodkom vas lahko povrnejo nazaj, saj ponujajo atraktiven turistični produkt o dediščini socializma!

Spet drugi, ki vam gre na živce vse kar diši po Jugoslaviji, boste morda obiskali kavarno Hotela Paka in se sladkali s tortico Velenje. Tortica vam bo s svojimi svežim okusom in značilno barvo pustila sladek spomin na Velenje. Ali pa na Rudarsko nabodalo, okusen krožnik za vsakega pravega gurmana v Restavraciji Jezero.

Rudarsko nabodalo

Ste slišali za Velenjsko plažo? Na Velenjskem jezeru ob čolnarni je urejena obala s prodom, lesene tribune za sončenje, tuši in sanitarije. Možna je izposoja ležalnikov, senčnikov in različnih plovil za popolno doživetje na vodi, ogromne travnate površine pa nudijo številne druge možnosti za preživljanje prostega časa ob vodi. Pri čolnarni se nahaja gostinski lokal Plaža MiaMia, kjer se lahko osvežite z različnimi napitki ali sladoledom. Čez tri mesece recimo. Takrat boste na gradu doživeli tudi srednjeveške čase gospodov in dam. Velenje je torej zanimivo, dovolite si ga enkrat obiskati.

VAS zanima še kakšen članek na portalu? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več