Valerija Glavač, direktorica podjetja MOL Slovenija

Valerija Glavač, direktorica podjetja MOL Slovenija

TEN-T Days so nedavno v slovensko prestolnico pripeljali projekte na področju trajnostne mobilnosti ter prometa. Mobilnost postaja fleksibilna, trajnostno usmerjena, varna, okoljevarstvena, še hitrejša in cenejša. Zato na dogodku ni manjkala tudi Skupina MOL in njena članica na slovenskem trgu – podjetje MOL Slovenija. Ne le, da želijo biti del transformacijske poti na področju transporta, ampak trende soustvarjajo. Ste vedeli, da namerava Skupina MOL v okviru projekta NEXT-E, ki ga sofinancira Evropska komisija, že do konca letošnjega leta postaviti okrog 50 polnilnic za električna vozila na bencinskih servisih MOL v 6 državah?

Valerija Glavač, direktorica MOL Slovenija, je posebej za nas spregovorila o nekaterih idejah, načrtih in o posebni skrbi za svoje stranke.

Valerija Glavač, TEN-T Days 2018 je največji in najbolj pomemben dogodek v Evropi na področju pametne, trajnostne in varne mobilnosti, zato je logično, da je tudi vaš dogodek. Lahko rečeva bolj konkretno, kakšna je vaša vloga v omenjenih okvirih? Kakšen je doprinos Skupine MOL na tem področju?

»V preteklih desetletjih je Skupina MOL postala vodilno podjetje na področju maloprodaje naftnih derivatov v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope, z blizu 2.000 bencinskih  servisov in 10-milijonsko bazo kupcev. Čeprav se pričakuje, da bo poraba goriva v naslednjih nekaj letih v regiji še rasla, bodo do konca naslednjega desetletja fosilna goriva izgubljala svoj položaj. Napredek v tehnologiji ter nove potrošniške navade so fundamentalno spremenile pojem maloprodaje na področju goriv kot ga poznamo danes, in zato moramo presegati trenutno ponudbo.

Želimo biti prva izbira kupcev in jim ponuditi vse proizvode in storitve, ki jih potrebujejo na poteh ter tako njihove poti narediti čim bolj udobne. Našim kupcem želimo ponuditi raznolike storitve, kot so alternativna goriva ter storitve in rešitve na področju mobilnosti, kot so na primer souporaba avtomobilov, t. i. car sharing, električna mobilnost, vozni parki, integriran mestni prevoz, itd. V tem duhu smo v Skupini MOL že vzpostavili svoje lastno podjetje za upravljanje z voznimi parki, ki trenutno upravlja več kot 1.000 vozil, sodelujemo pa tudi v projektu NEXT-E. Konzorcij NEXT-E sestavljajo poleg Skupine MOL še podjetja E.ON, HEP, Petrol ter Nissan in BMW, namen pa je vzpostavitev mreže polnilnic za električna vozila v Sloveniji, Hrvaški, Madžarski, Slovaški, Češki in Romuniji, katera bo omogočala dostop za električna vozila ob najbolj transportnih poteh v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope. Mreža bo vključevala 222 multi-standardnih hitrih polnilnic (50 kW) in 30 ultra hitrih polnilnic (150-350 kW), od tega bo na bencinskih servisih MOL v vseh 6 sodelujočih državah postavljenih 130 hitrih in 11 ultra hitrih polnilnic.

Mobilnost torej predstavlja pomembno smer v strategiji Skupine MOL 2030. Svoje maloprodajno poslovanje želimo transformirati s prilagajanjem rastočemu povpraševanju potrošnikov in biti partner pri transformaciji transporta v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope.«

MOL Slovenija je članica Skupine MOL. Kot 100 odstotna podružnica Skupine je MOL Slovenija prisotna na slovenskem trgu od leta 1996. Od takrat ves čas rastete. S kakšnimi številkami se lahko pohvalite?

»Od leta 1996 pa vse do danes smo beležili pomembno rast našega poslovanja, tako na področju veleprodaje kot tudi maloprodaje, kjer danes v naši prodajni mreži deluje že 46 bencinskih servisov MOL. Uspehi, ki so krojili več kot 20 let poslovanja podjetja, so rezultat prizadevanj in usmerjenosti obeh poslovnih vej – tako maloprodaje kot veleprodaje, ter vseh splošnih oddelkov k zadovoljstvu kupcev. Razvoj v podjetju tako vseskozi poteka z mislijo na kupce in prilagajanju ponudbe in storitve njihovim željam in potrebam.

Vseskozi dosegamo dobre poslovne rezultate, v lanskem letu smo povečali prihodke od prodaje za 38 % in izid iz poslovanja je presegel 4 milijone EUR. Vendar pa nam veliko več pomenijo uspehi na področju uvedbe novih storitev in izboljšanj za naše kupce. V lanskem letu smo tako predstavili novo generacijo goriv vrhunske kakovosti MOL EVO ter uspešno izvedli vse načrtovane rekonstrukcije in prenove naših prodajnih mest. Tako že več kot dve tretjini naših prodajnih mest vključuje tudi Fresh Corner kotičke.«

Kako se v današnjih časih boriti s konkurenco? Kvalitetnejšo ponudbo naftnih derivatov, trajnostno naravnanostjo, razširitvijo ponudbe, posebno skrbjo in ugodnostmi za kupce? Kaj je tisti ‘luksuz’, ki ga ponudite svojim strankam?

»Vrhunska kakovost goriv je vsekakor pomembna za naše kupce, trudimo pa se, da tudi našo ostalo ponudbo vseskozi gradimo na osnovi potreb in željah naših kupcev. V zadnjih dveh letih intenzivno vlagamo v prenove naših prodajnih mest in uvedbi Fresh Corner kotičkov. Fresh Corner ponudba postavlja nova merila odličnosti na področju kakovosti in svežine sendvičev, pekovskih izdelkov, kave in kavnih napitkov ter čaja, ki so na voljo na bencinskih servisih MOL. Popolnoma nov pristop s poudarkom na svežini, Fresh Corner vključuje tudi pri sami pripravi kave za s seboj. Samopostrežne kavne avtomate na bencinskih servisih MOL s Fresh Corner ponudbo odlikuje priprava kavnih napitkov iz vedno sveže mlete kave iz posebej izbranih kavnih zrn, v kombinaciji s svežim mlekom. Poleg prenovljene ponudbe napitkov velja omeniti tudi pestro izbiro okusnih toplih ali hladnih sendvičev, katerih priprava in izbor izstopata iz poznanih okvirjev bencinskih servisov. Sendviči se namreč pripravljajo na samih prodajnih mestih iz vedno svežih sestavin.

Uvedba Fresh Corner-jev pa ne pomeni samo obogatitve ponudbe in kakovosti za naše kupce, ampak tudi prenovo samega prodajnega mesta s poudarkom na ambientu, ki gostom nudi prijeten počitek na poti. Nakupno izkušnjo kupca v prvi vrsti kreiramo ljudje, zato je ključnega pomena prodajna storitev, ki jo vsakodnevno nadgrajujemo tudi znotraj programa SMILE, ki je namenjen našemu prodajnemu osebju. Posebej ponosni pa smo tudi, da smo v tem letu za vse naše stranke uvedli tudi klub zvestobe, imenovan MOL FOR ME. V slednjem bodo obiskovalci bencinskih servisov MOL lahko koristili številne ugodnosti. «

Letos je bilo v okviru omenjenega dogodka moč videti avtonomna vozila in se še bolj spoznati z električnimi vozili. Kako se pripravljate na te novosti, ki so tukaj in zdaj?

»Vozila na alternativni pogon, kot so električna vozila, bodo v prihodnosti pomemben del transporta. Izgradnja potrebne infrastrukture je torej ključnega pomena za uporabnike tovrstnih vozil. Projekt NEXT-E, ki ga sofinancira Evropska komisija, bo v tako imenovanih TEN-T koridorjih, ob glavnih transportnih poteh in avtocestah mednarodnega pomena, vzpostavil električne polnilnice za vozila na električni pogon. Cilj projekta je kreirati mrežo električnih polnilnic za nemotene vožnje uporabnikov tudi na dolge razdalje ter se izogniti tveganju pomanjkanja polnilnih mest na potovanjih. Mreža 222 hitrih polnilnic in 30 ultra hitrih polnilnic za električna vozila bo povezovala 6 držav Osrednje in Vzhodne Evrope vzdolž glavnih cest v osrednji prometni mreži Evropske unije. Do konca letošnjega leta se načrtuje postavitev prvih 70 hitrih polnilnic, in tudi prve ultra hitre polnilnice, celotna infrastruktura v projektu pa bo zaključena do konca leta 2020.

Tudi MOL Slovenija kot članica Skupine MOL, ki je partnerica v konzorciju NEXT-E, sodeluje v projektu. Skupina MOL bo vzpostavila več kot 140 polnilnic (130 hitrih in 11 ultra hitrih polnilnic), do konca letošnjega leta predvidoma okrog 50 v vseh 6-ih državah. Na bencinskih servisih MOL v Sloveniji bomo vgradili 11 hitrih in 1 ultra hitro polnilnico, prvo pa bomo predali v uporabo v letošnjem letu.«

Gospa Valerija Glavač, pojasniva bralcem vašo izjemno zanimivost, ki ste jo predstavili: car sharing. Storitev car sharing oziroma storitev souporabe avtomobilov MOL Limo, trenutno vključuje floto 300 avtomobilov Volkswagen up!

»V Evropi je trenutno že 5,8 milijonov uporabnikov storitve car sharing-a z 68.000 vozili, storitev pa v zadnjih letih dosega dvomestno rast. Avtomobil v car sharing-u lahko eventualno nadomesti 10 zasebnih avtomobilov. Tudi če pogledamo iz stroškovne učinkovitosti – lastni avtomobil stane uporabnika več tisoč evrov na letni ravni, vendar pa dejansko ni v uporabi več kot 90 % časa. Zaradi sprememb v potrošniških navadah, vse manjše pomembnosti do lastništva nad avtomobilom ter vse večjega okoljskega ozaveščanja se pričakuje, da bo povpraševanje po storitvah souporabe avtomobilov naraščalo, kar lahko znatno pripomore tudi h kvaliteti zraka in rešitvah prometnih zastojev v velikih mestih.

Že leta 2014 je Skupina MOL v Budimpešti predstavila storitev souporabe koles MOL Bubi in do danes se je v sistemu prekolesarilo že več kot 4 milijone kilometrov. Na podlagi pozitivnih izkušenj s storitvijo souporabe koles pa se je Skupina MOL odločila tudi za uvedbo storitve car sharing. MOL Limo, ki je bil predstavljen letos in tudi tokrat na TEN-T dnevih v Ljubljani,  tako uporabnikom v Budimpešti trenutno ponuja več kot  300 vozil, število pa se bo v prihodnje še povečevalo. Do leta 2020 bo vozni park vključeval 600 vozil. Storitev je okolju prijazna – trenutno je že tretjina vseh vozil električnih, do leta 2020 pa bo v skladu z razvojem električne infrastrukture vseh 600 vozil električnih. MOL Limo prav tako beleži zelo pozitivne izkušnje uporabnikov – vsak dan od 800 do 900 voznikov najame vozila MOL Limo, storitev pa ima že več kot 26.000 uporabnikov do zdaj.«https://mol.si/si/o-nas/trajnostni-razvoj/

SPONZORIRANO

 

valerija glavač

Utrinek z dogodka TEN-T Days 2018

valerija glavač

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več