Valens Beauty, premium nega za kožo

Valens Beauty, premium nega za kožo

Valens Beauty je sirup, po katerem zadnja dva tedna vse pogosteje sprašujejo ženske. Gre za prehransko dopolnilo, ki v enem odmerku (10 ml) vsebuje kar 4.000 mg izjemno kakovostnega ribjega kolagena Peptan ter 50 mg patentirane vodotopne oblike koencima Q10 naravnega izvora, ki dokazano zmanjšujeta gubice ter prispevata k bolj gladki, čvrsti in napeti koži. Izdelek vsebuje tudi vitamin A in biotin, ki prispevata k ohranjanju zdrave kože ter vitamin C, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. In ker je december čas, ko želimo biti lepe, so z njim zaradi povpraševanja založene vse večje lekarne.

Valens Beauty je plod lastnih raziskav, zato gre izdelku nameniti malo več pozornosti. In zagotovo velja za premium izdelek v svojem razredu, lahko rečemo luksuzen po bogastvu vsebine in učinkovanja. Nedavna slovenska študija je namreč dokazala, da uživanje vodotopnega koencima Q10 v izdelkih Quvital močno zmanjša gube, gladi kožo in ohranja njeno svežino. Podjetje Valens je v sodelovanju z Inštitutom za kozmetiko Visoke šole za storitve izvedlo raziskavo o vplivu koencima Q10 na našo kožo in gre za prvo tovrstno študijo. V njej je sodelovalo 33 žensk, njihovo testiranje pa je potrdilo, da uživanje koencima Q10 pomembno vpliva na strukturo kože. Kar je izjemno pomemben podatek, saj izdelek Valens Beauty dejansko sloni na lastni študiji podjetja in lahko operira z znanstvenimi podatki, ne samo marketinškimi trditvami.

Koencim Q10 je sicer v slovenskem in tujem prostoru dobro znan dodatek vsakodnevni prehrani. Za tiste, ki zanj niso slišali, naj pojasnimo, da je eden bistvenih elementov pri celičnem dihanju in ga telo samo proizvaja, a po 25. letu začne proizvodnja upadati. Ker potem z leti njegova količina začne upadati, ga je zelo koristno (v nekaterih primerih celo potrebno) dodajati, saj nudi podporo srcu, lajša težave uživalcem statinov, osebam pri večjih psihičnih in telesnih obremenitvah, pomaga ohranjati vitalnost telesa in zdaj dokazano tudi ohranja mladostno kožo. Za dodatno pojasnilo smo povprašali vodjo raziskave dr. Katjo Žmitek z Inštituta VIST.

Zanimiva študija, zanimivi rezultati

Kot je pojasnila sogovornica, je raziskava trajala 12 tednov, vključenih je bilo 33 prostovoljk. »Načeloma težav s pridobivanjem prostovoljk nismo imeli, je pa izbor primernih kandidatk razmeroma zahteven in dolgotrajen proces. Izvedli smo placebo kontrolirano, randomizirano študijo vpliva vodotopnega koencima Q10 v obliki sirupa na kožo na 33 prostovoljcih; prostovoljke smo razdelili v tri skupine, ki so uživale izdelek brez Q10, z nižjo dozo Q10 (50 mg) in z višjo dozo Q10 (150 mg). Ocenjevali smo stanje gub, mikroreliefa, gladkosti in strukture kože pred med in po zaključeni 12-tedenskem uživanju koencima Q10 ter merili nekatere parametre kože (vlažnost, elastičnost, globino in prostornino gub…). Preverili smo tudi, ali lahko koencim Q10 prispeva k zaščiti kože pred UV žarki,« je projekt opisala Žmitkova. Naj dodamo, da na Visoki šoli za storitve (VIST) izvajajo dodiplomski in magistrski študij kozmetike, v okviru Inštituta za kozmetiko pa izvajajo tudi raziskave na področju kozmetike in kozmetične nege, v katere vključujejo tudi študentke – bodoče diplomirane kozmetičarke  in magistrice kozmetike. Še posebej se ukvarjajo z raziskavami vplivov različnih snovi, izdelkov, aparaturnih tehnik in postopkov na kožo. So pravzaprav edina slovenska inštitucija, ki se ukvarja s tovrstnimi raziskavami ter izobraževanjem na področju kozmetike in velnesa na visokošolskem nivoju.

»Koencim Q10 je naravni antioksidant, ki ima pomembno vlogo pri pretvorbi hrane v celično energijo. Je edini endogeni (telesu lastni) maščobotopni antioksidant. To pomeni, da pred oksidacijo varuje pomembne biološke molekule – DNK, proteine in maščobe. Njegov antioksidativni učinek je izjemno pomemben zato, ker se Q10 nahaja blizu lokalnih izvorov radikalov. Koencim Q10 v telesu hkrati deluje kot primarni, sekundarni in terciarni antioksidant, torej enostavno rečeno preprečuje nastajanje prostih radikalov, jih lovi in odstranjuje ter popravlja poškodbe celičnih struktur, ki so jih naredili radikali,« je dodala nekaj pomembnih podatkov o koencimu strokovnjakinja Žmitkova. In dodala, da količina koencima Q10 v organizmu, torej tudi v koži, s starostjo upada zaradi zmanjšane sposobnosti biosinteze, zato se ga dodaja tako v kozmetične izdelke kot v prehrano za ohranjanje mladostnega videza in blaženje znakov staranja. Koencimu Q10 se pripisuje številne pozitivne učinke na kožo kot npr. zmanjševanje izraženosti gub, izboljšanje tonusa kože. V laboratorijskih testih je bilo pokazano, da zavira razgradnjo glavnega strukturnega proteina v koži – kolagena in tudi na ta način upočasnjuje staranje kože.

Zakaj izbira vodotopnega koencima?

valens beauty - Podelitev diplom VIST a Katja   mitek na desni 200x300 - Valens Beauty, premium nega za kožo

Podelitev diplom šole VIST. Strokovnjakinja Katja Žmitek na desni.

»K poznanosti samega koencima Q10 prispevajo veliko tudi reklame za kozmetične izdelke s tem koencimom, a v kozmetičnih izdelkih ga je večinoma zelo malo, tako da lahko do neke mere učinkujejo na kožo, nimajo pa nikakršnih sistemskih učinkov, ki jih imajo prehranska dopolnila in funkcionalna živila. Možno pa je obratno, torej vpliv uživanja koencima Q10 na kožo. Medtem, ko so bili pozitivni učinki koencima Q10 v kremah na kožo pokazani v nekaj študijah, vpliv prehranskega vnosa koencima Q10 na kožo do sedaj ni bil ustrezno raziskan. Naš cilj je bil tako ugotoviti, ali ima lahko uživanje koencima Q10 poleg drugih pozitivnih učinkov tudi opazen vpliv na kožo,« je povedala sogovornica. In na tem mestu se je pokazala prednost omenjenega vodotopnega koencima v obliki sirupa. Koencim Q10 se v obliki prehranskih dopolnil v svetu uporablja že kar nekaj desetletij, precej več kot desetletje tudi v Sloveniji. Kot dodatek živilom, torej v obliki funkcionalnih živil, pa v večjem obsegu šele z uvedbo vodotopnih oblik.  Eno prvih takšnih na svetu so razvili na Kemijskem inštitutu, jo leta 2004 patentirali in prenesli v proizvodnjo pri podjetju Valens, ki to obliko proizvaja in trži v Sloveniji in svetu še danes. »Za izum je bilo izumiteljem podeljeno tudi državno Puhovo priznanje. Zaradi vodotopnosti je ta oblika koencima Q10 tudi do štirikrat bolj učinkovita od običajnega, kar se je izkazalo v študiji biorazpoložljivosti. Sirup z vodotopnim koencimom Q10 smo uporabili tudi zaradi dobrih referenc, saj ga med drugim že dlje časa uporabljajo na Pediatrični kliniki pri določenih bolezenskih stanjih. Zaradi vsega navedenega smo se ga odločili uporabiti tudi v naši študiji vpliva na kožo,« še dodaja strokovnjakinja z VIST-a.

Pozitivni rezultati

Rezultati raziskovalce glede na poznano delovanje koencima Q10 niso presenetili. Po 12 tednih uživanja koencima Q10 v obliki sirupa so rezultati pokazali bistveno izboljšanje gladkosti kože pri treh četrtinah prostovoljk, ki so uživale ta sirup. Izboljšal se je tudi mikrorelief kože, drobne gubice so postale manj izrazite. Žmitkova je povedala še, da so dodatno spremljali in ocenili stanje večjih gub, še posebej gub ob zunanjem delu oči. Volumen le-teh se je zmanjšal pri štirih petinah prostovoljk, ki so uživale višjo dozo koencima Q10, in polovici tistih, ki so uživale nižjo dozo, volumen gub je bil tudi do 30 odstotkov manjši, torej se je stanje občutno izboljšalo. V skupini, ki ni uživala koencima Q10, navedenih sprememb v gladkosti, mikroreliefu in globini gub tako z meritvami kot z ekspertno oceno niso zaznali. Rezultati tako kažejo, da lahko uživanje koencima Q10 skozi daljši čas pripomore k boljši gladkosti in čvrstosti kože, zmanjšanemu volumnu gub ter posledično mladostnejšemu izgledu kože.

Pomemben del njihovega sporočila je tudi, da z uporabo koencima Q10 v kremah lahko do neke mere učinkujemo na kožo, nima pa to nikakršnih sistemskih učinkov, kot jih imajo prehranska dopolnila in funkcionalna živila.  Dejansko so znaki staranja, ki jih vidimo na koži, le zelo majhen del tega, kar se v telesu dogaja pri staranju. Z uživanjem koencima Q10 povečujemo količino le-tega v celotnem telesu in ne le v koži, se pa njegovi učinki odražajo tudi na koži in pripomorejo k mladostnejšemu videzu, poleg tega pa ima tako potencial tudi za številne druge pozitivne učinke na telo. Koencim je torej smiselno uživati oralno.

Rezultate študije so predstavili na letni konferenci Mednarodnega združenja za koencim Q10 v Bologni (International Coenzyme Q10 Association), prav tako pa so rezultati objavljeni v ustrezni znanstveni periodiki. Kot je pokazala omenjena študija, se z uživanjem izdelkov Valens Quvital koencim Q10 prenese neposredno v kri, s čimer nato oskrbuje tudi celice kože. In na tem sloni tudi proizvod Valens Beauty.

Doc. Dr. Katja Žmitek, univ.dipl.kem., je vodja raziskave na Inštitutu za kozmetiko. http://www.vist.si

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.