Tereza Poljanič, kulinarična nomadka

Tereza Poljanič, kulinarična nomadka

Tereza Poljanič je posebej za portal Luksuz.net dala intervju na temo luksuza v prehrani in vsakdanjem življenju.  Je sicer strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno veganska kuharica, ki je diplomirala v Los Angelesu na akademiji Matthew Kenney Culinary Chef. Je avtorica bloga Teresamisu, v Aucklandu na Novi Zelandiji, kamor je odpotovala pred dobrima dvema letoma, zelo zanimiva je tudi njena kuharska oddaja Zdravo, Tereza!

Pozdravljena, v zadnjih dveh letih se ti je življenje korenito spremenilo. Če bi ga strnila v nekaj stavkov-kaj si dosegla, kako, zakaj?

Tereza Poljanič

Terezine dobrote so vedno nekaj posebnega in kar je pomembno – zdrave

Tako je, lahko bi rekli, da me kulinarična kariera popolnoma prevzela v zadnjih dveh letih. V zadnjih dveh letih smo za gledalce pripravili že dve sezoni oddaje Zdravo, Tereza! na POPTV, ki sta bili snemani na Novi Zelandiji, kjer trenutno živim. Hkrati pa sem izdala tudi dve kuharici, ki se osredotočata na zdravo in enostavno prehrano. Kmalu pa se pripravljamo za snemanje 3. sezone in že komaj čakamo.

Tvoje navdušenje in znanje v kuhinji je presenetilo nekaj ljudi. Tu je na mestu vprašanje: je kakovostna jed iz kakovostnih sestavin tudi luksuz? V tem klasičnem smislu-ker so naravne in zdrave sestavine pač dražje?

Ko mi nekdo reče, da je zdrava prehrana luksuz, se kar zmrazim in tudi malček razjezim. Ne, naravne in zdrave sestavine niso dražje, ker jih dobimo lahko pri sosedovem vrtu ali pa pri branjevki vsako soboto če nismo preveč leni in se spravimo v pravem času na tržnico. Seveda, če mislimo, da je zdrava prehrana samo tista, ki vsebuje chia semena in razna superživila, potem ja; je lahko luksuz ali dražja – vendar jaz sem ambasador, da superživila najdemo v trenutni sezoni, v naši naravi… Koprive, česen, čemaž – to so slovenska superživila, ki niso draga. Predvsem pa raje investirajmo v naše telo, zdravje in počutje – kot pa lepo vozilo, tiste lakaste “Gassuci” čeveljce in najnovejše aparature.

Tereza Poljanič, kaj so prioritete v tvojem življenju?

Zdravje, sanjarjenje in dober spanec.

Kaj je zate luksuz? Tisto kar nam uspe doseči in ustvariti ali tisto, kar je nedosegljivo?

Definitivno tisto kar je nedosegljivo in kar naenkrat s trmo in vztrajnostjo postane dosegljivo in doseženo.

Zdaj živiš tudi na Novi Zelandiji. Kako bi življenje primerjala s Slovenijo?

“All good, don’t worry about it!’ S tem stavkom najbolje opišem Novo Zelandijo, dežela v kateri je vse mogoče, če se ‘zapičiš’ v eno stvar in zanjo trdo delaš in dežela, v kateri spoštujejo čas za delo hkrati pa tudi čas za surfanje.

Si znaš vzeti čas za reči, ki so ti všeč? Danes imamo občutek, da je to tisti ‘luksuz’, na katerega ljudje pozabijo-enostavno uživati v rečeh, ki nas radostijo?

Vedno, vendar kot svobodnjak se morem malo prilagodit in mogoče prisiliti, da si vzamem ta čas. Na koncu si vedno rečem, zakaj to ne počnem večkrat?

Imaš za prihodnost kakšne načrte? Lahko zaupaš kakšno skrivnost novih podvigov ?

Tretja sezona Zdravo, Tereza! na POPTV, tretja knjiga, ki bo malo drugačna od prvih dveh, izpopolnjevanje znanja v ZDA in pa še naprej živeti kot kulinarični nomad. Malo tu, malo tam.

Tereza Poljanič, zanimiva sogovornica – srečno!

Njena spletna stran

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več