Sodobni moški in poženščen testosteron

Sodobni moški in poženščen testosteron

Sodobni moški še nikoli ni bil deležen tako korenitih sprememb kot zadnjih 30 let. Generalno gledano seveda, niso več tako dominantni, nič več niso edini zaščitniki, ki v dom prinašajo ‘dobrine’. Ženske so prevzele pomembne vloge v družbi, razlike med spoloma se tako v socialnem kot v ekonomskem pomenu nezadržno manjšajo oziroma se spreminjajo. Pa vendar, so res moški vse bolj poženščeni? Neodločni, zagledani vase, mehki? Jih zanimajo področja, ki so nekoč veljala za tipično ženska? Po raziskavi organizacije CHEMTrust naj bi bile krive kemikalije v številnih izdelkih, po mnenju sociologov pa gre za vpliv ekonomskih in kulturnih sprememb v sodobni družbi. Si zato zdaj moški množično puščajo brade?

Tale komentar na Luksuz.net ni uperjen zoper moške, le razglablja o pojmu sodobni moški, ki za nekatere predstavlja pluse, za drugega minuse. Če je bilo nekdaj točno jasno, kaj so odgovornosti in pravice ženske in moškega, se danes slednje ne deli več po spolu. Kar je zame, kot žensko, seveda dobro. Pač pa je zaskrbljujoče nekaj drugega. Proces poženščenosti moških, ki svet menda zajema kot epidemija patološkega narcizma, je resna zadeva, ki so se jo lotile različne organizacije.

Organizacija CHEMTrust, ki se bori za zaščito ljudi ter živali in rastlin pred škodljivimi kemikalijami, je objavila poročilo, ki združuje več kot 250 znanstvenih raziskav z vsega sveta. Slednje so proučevale vpliv kemikalij, ki posegajo v delovanje hormonov in s tem tudi na spol. Ljudje ter živali in rastline so bili tako v zadnjih letih izpostavljeni 100.000 kemikalijam, med katerimi jih veliko vpliva na hormone. Med njimi so ftalati, ki se uporabljajo v prehranski embalaži in kozmetiki, poliklorirani bifenili, ki so danes prepovedani, a še vedno prisotni v hrani in v okolju, ter številni pesticidi.

Hormonski motilci

Dr. Boštjan M. Zupančič, ugledni pravnik in filozof na to v intervjujih opozarja že dalj časa, pri tem pa kot enega od primerov navaja feminizacijo sodstva, ki je v Sloveniji po njegovem več kot očitna. Poženščenega moškega Zupančič imenuje »androgin«. Kaj ga določa? Je neodločen, neodkrit, goljufiv, nelojalen in ne zna stisniti zob ter speljati stvari do konca. Ženske ne dojema več kot objekt (poželenja), temveč kot subjekt. Prepričan je, da je feminizacija družbe perverzna posledica feminizacije moških. Vzrok za to pa je kemija. Tudi sam je prepričan, da gre za posledico delovanja hormonskih motilcev, kemikalij v okolju, ki lahko z »oponašanjem« ženskih ali zaviranjem delovanja moških spolnih hormonov vplivajo na človekovo hormonsko ravnovesje. Tako kot pokojni Rugelj tudi on trdi, da je tretjina moških sterilnih. Verjamem, da se s tem pri nas marsikdo ne strinja, a mnenja so različna.

O problematiki hormonskih motilcev v Sloveniji smo brali in poslušali tudi mnenja Antona Komata in dr. Gorazda Pretnarja. Oba sta mi v nekajkratnih intervjujih večkrat ponovila, da ne gre za nekaj nedolžnega, ampak za grožnjo biološkega obstoja človeške vrste. Zakaj? Kajti poleg značajske feminizacije oz. spreminjanja značajnih lastnosti spola, pojava tako imenovanih metroseksualcev, naj bi povzročali zmanjševanje števila semenčic in s tem povečevali moško neplodnost. In če je reproduktivna vloga moških v nevarnosti, potem je stvar resna. Kot se v svoji knjigi »Simbiotski človek« sprašuje Komat, spremembe že tako globoke in vpliv hormonskih motilcev že tako močan, da zaradi otopele zaznave ne opazimo grozeče nevarnosti?

Starejši se bodo spomnili, da so v letih med 1945 in 1971 več milijonom žensk z rizičnimi nosečnostmi predpisovali snov dietilstilbestrol (DES), ki deluje podobno kot naravni ženski spolni hormon estrogen in ki naj bi preprečeval spontani splav. Z naknadnimi študijami se je izkazalo, da je DES negativno vplival na razvoj spolnih organov v moških zarodkih, razvoj raka na modih v kasnejšem življenju in tudi manjše število semenčic. Tako so prišli do zaključka, da snovi z estrogenskim delovanjem škodljivo vplivajo na moškost.

Neplodni moški-sodobni moški?

Ta debata o škodljivem vplivu hormonskih motilcev se je v splošni javnosti začela leta 1996 z izidom knjige »Naša ukradena prihodnost«. Z analizo številnih raziskav o številu semenčic v moškem izlivu v preteklih 50 letih so ugotovili, da se je povprečno število spolnih celic v tem času prepolovilo! Vselej so raziskave naletele na zmanjševanje semenčic, nikoli povečevanje. Vendar, kot je poudaril dr. Branko Zorn z Ginekološke klinike v Ljubljani, pravega sklepa razprave o padanju števila semenčic še vedno ni. Skupaj s še nekaterimi kolegi se je leta 1998 tudi sam lotil raziskave, s katero bi ugotovili stanje pri slovenskih moških. V raziskavi ni opazil postopnega zniževanja števila spermijev, so pa zaznali negativno spremembo v gibljivosti spermijev. Ugotovili so tudi spremembe v številu spermijev glede na leto rojstva. Moški, ki so bili rojeni pred letom 1950, so imeli najvišjo koncentracijo, tisti, ki so se rodili po tem letu, pa nižjo. A študije o kakovosti spermijev pri Slovencih niso nadaljevali. Pogosto slišimo, da so potencialni dejavnik pri zmanjševanju plodnosti tudi kajenje, slab življenjski slog, sedenje.

Kemikalije so povsod okoli nas. Ženske po raziskavah resda uporabljajo več kemikalij kot moški, a tudi njihova uporaba se povečuje. Z deodoranti, kremami, celo ličili, detergenti, čistili. Kajti nekateri moški danes konkurirajo ženskam pred ogledalom in pri gospodinjskih opravilih. Je k temu doprinesla enakost med spoloma?

sodobni moški

Krivci za marsikaj – hormonski motilci

Socialna kastracija

Moški spol, pravijo, je ogrožen po fiziološki plati. Kaj pa sociološko in psihološko? Pokojni psihiater dr. Slavko Ziherl, te spremembe ni označil z izrazom poženščenost. Je pa opazil, da se je zamajala tradicionalna vloga moškega v čustvenem smislu. Včasih je veljalo, da naj moški ne bi kazal čustev, naj ne bi jokal, moral bi se obvladati. A to po njegovem nima nič opraviti s poženščenostjo, upadanjem moškosti. In tudi ni posledica kakšnih hormonskih vplivov, je trdil. Šlo naj bi za večjo tolerantnost, za spremembo vlog v družini, za čisto kulturne spremembe, ne nazadnje pa tudi za spremembe življenja v družbi, tudi z ekonomskimi spremembami.

Pogosto slišimo prijateljice, ki se pritožujejo nad posamezniki, ki ustrezajo pojmu sodobni moški. Slednji posvečajo pretirano pozornost svojemu videzu, brišejo meje med spoloma in na različne načine bežijo pred odgovornostjo. Kaj se je zgodilo z našimi princi na belem konju? Radikalni teoretski psihoanalitik Roman Vodeb ima prav tako svoje mnenje. Pravi, da fantje, ki prihajajo iz družin, kjer palico vrtijo sodobne emancipirane ženske, očetje pa so brez moči ali pa so preveč odsotni, v odraslosti ne morejo blesteti po možatosti. Razlika med današnjim oz. prihajajočim rodom moških in »staro gardo« je predvsem v zdravi tekmovalnosti in moralni razsodnosti, ki ju mlajši ne premorejo. Današnja ženska je vse preveč falična, torej možata in zato naj bi bila ta naloga ohranjanja možatosti za novejšo generacijo »misija nemogoče«. Spadate v to skupino mislečih?

Nedvomno gre za zelo široko tematiko, bolj bolečo in zaskrbljujočo, kot se zdi na prvi pogled. Dr. Tadej Battelino recimo zadevo dobro pojasni s socialnega vidika.  »Kot prvo, danes je fantovsko pretepanje družbeno nesprejemljivo. Ko sem bil mlad, je bilo to drugače in so se fantje masovno mlatili. In bolj si se mlatil, bolj si bil ‘dec’. Dandanašnja moda je praktično uniseksualna. Imate metroseksualni tip moškega, ki si brije noge, diši, je servilen, pazi na vsak košček hrane, nima mišične mase«, je povedal pred časom recimo za Mladino. Bomo v prihodnosti prave moške, možakarje, take pogumne, odločne iskali z lupo? Sicer pa drage dame, ali nismo (niste) nekatere dolga desetletja tarnale nad preveč dominantnimi moškimi, ki ne razumejo ženske duše?«

https://www.zps.si/index.php/okolje-topmenu-320/nevarne-kemikalije/7040-hormonski-motilci-10-2014

https://www.mestomladih.si/studentski-podiplomski/clanki/hormonski-motilci/

Kakšni so sodobni moški? Topli, čuječi ali odločni, strogi? Poraščeni ali povsem gladki?

MORDA VAS ZANIMA UGODEN NAKUP GOSTOVANJA? KJER BOSTE DELEŽNI KAKOVOSTNE TEHNIČNE PODPORE? https://www.neoserv.si/?a=7125

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več