Slovenska zdravilišča v treh dneh

Slovenska zdravilišča v treh dneh

Novinarska študijska tura na temo slovenska zdravilišča in moja izkušnja

Slovenska zdravilišča v treh dneh seveda ne moreš kakovostno proučiti, zato je študijska pot, ki jo je 16 članov Društva turističnih novinarjev Slovenije ‘zaužilo’ in preverilo, vključevalo le tri naravna zdravilišča. Trije zanimivi dnevi, ki so se zgodili na povabilo Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, so pri vsakomur pustili svoj pečat. Vsakdo je domov odšel s svojimi izkušnjami, potrjenimi ali novimi informacijami. Osebno sem bila, z nekaj pripombami, zelo zadovoljna in se še enkrat prepričala, da so Terme 3000, Terme Zreče in Thermana Laško v številnih segmentih zelo kakovostna zdravilišča.

prva-vinoteka-slovenskih-vin
Postanek v Mariboru, v prvi vinoteki slovenskih vin, nato pa dalje proti Murski Soboti.
slovenska-zdravilišča
Hotel Livada Prestige. Srnin file z lisičkino omako, svinjski medaljon s peno suhe slanine, tortica prosene kaše s suho slivo..

Slovenska zdravilišča na naši poti

Narava, zrak, baleologija, termalne vode. Pa dejstvo, da imamo v Sloveniji 87 izvirov termalne vode; kar me je povsem presenetilo, da imamo 2 pitni hladni mineralni vodi in 14 verificiranih naravnih zdravilišč v Sloveniji. Pa še mnogo, mnogo več je na avtobusu od Ljubljane do Moravskih toplic v prijetnem tonu pripovedoval direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. Ste vedeli recimo, da Donat, ki ga pijejo v terapevtske namene, v Rusiji najdete tudi v lekarni? Da imamo Slovenci najstarejši zapis o zdravilišču oziroma vplivu vode na zdravje in da se z njim lahko pohvalijo v Dobrni? Iz žepa so letele zanimivosti o tem ali onem kraju, o zgodovini rehabilitacije z zrakom, vodo in soncem. O osredotočimo se na zgoraj omenjene destinacije, ki so bile tudi cilj potovanja.

Terme 3000-vizija 3000

Prva destinacija. Ko beseda nanese na slovenska zdravilišča, mimo njih ne bi mogli, pa če bi hoteli. Stalni gostje Term 3000 pogosto poročajo o blagodejnem protibolečinskem učinku črne vode. Da si jo je mogoče pripeljati celo v hotelsko sobo hotela Livada Prestige, sem se prepričala tudi sama. Manjšo težavo sem doživela le, ko sem hotela preskusiti tuš in sem skoraj doktorirala ob tem, da sem nase spustila curek vode. Vrhunske masažne banje z običajno in termalno vodo pač zahtevajo nekoliko spretnosti 😊 Bivanje v zelo prostornih, lepih sobah, spanje na ajdovih blazinah, ki jih lahko kupiti tudi v hotelu za 45 evrov, obilje pristnih okusov prekmurske kulinarike in koriščenje medico-wellnes programov. Zagotovo med boljšimi oblikami sproščujočega dopusta.

Zaradi mirnosti, intime je Livada bolj primerna za pare kot za večje družine. Samo moj namig. Ker so na sveže prenovili bazene in savno v bližnjem hotelu Ajda, ki spada v kompleks in ker sem bila pred dvema letoma malo razočarana, sem si prenovo morala sama ogledati. In bila navdušena. Hotel kot je bil Ajda je to prenovo res lepo vključil v svojo zgodbo.

Kaj si ogledati v okolici?

-Bukovniško jezero
-Otok ljubezni, naravni otok na Muri
-Nasad orhidej, Ocean Orhids
-Kakšno kmetijo z bučnim oljem seveda in še
-Golf z 18. luknjami
-Panonska vas, ki je delno prenovljena

Rogla in Zreče – z roko v roki

Mimo Slovenski Konjic proti Rogli, kjer se mimogrede spomnim na odlično vino znamke Zlati grič, nas vodi pot v novem pričakovanju. Moram omeniti odlične okoliške turistične kmetije, med katerimi je kmetija Urša zagotovo med bolj znanimi. Oni so delali na ekoloških jedeh, ekoloških ponudbah, bio-naravnih krožnikih in paketih, ko v Sloveniji še vedeli nismo, kaj je smisel tega in kakšno prihodnost nam bo taka naravna, domača butičnost prinesla. Hotel Natura sicer ne spada med naravna zdravilišča, je pa to zadnja butična pridobitev za ljudi z vitalnim načinom življenja.

Rogla kot klimatsko letovišče, ki je vedno polno športnikov, se odlično dopolnjuje s Termami Zreče, kjer vas ob zajtrku pričaka šampanjec ali pa natur sokovi po izbiri. Kjer se je mogoče razvajati v savnah, ki spominjajo na vasico pod domačim kozolcem in kjer vas razvajajo kot družino, pare, starejše in mlade. Uf, ne smem pozabiti na nepozaben tretma s pohorsko šoto, ki se res pohvali s terapevtskimi učinki. Morda le nasvet – rezervirajte si termin za masaže in dodatne storitve takoj ob prihodu ali celo prej. Sicer pa prijaznost osebja in v našem primeru seveda tudi vodstva, ki nas je sprejelo.

Kaj bi si ogledali v okolici?

-Lovrenška jezera, ki jih boste srečevali tudi v promocijskih letakih
-Žičko kartuzijo
-Kulturno središče KSEVT
-Rogla seveda
-Ošlakova domačija

Laško ni samo v znamenju piva

Čeprav smo hočeš nočeš videli tudi tega. Nenazadnje sta pivo in hmelj vključena tudi v ponudbo odlične zdravilišča Thermana Laško. Takoj uvodoma so na s turistične novinarje presenetili s kratko joga delavnico, sledilo je zanimivo predavanje specialista ajurvede Ajitha Chakrapani Somaraja, ki je predstavil bistvo delovanja treh doš, podal nekaj osnov o prehranjevanju in življenju pi ajurvedi nasploh. Thermana je ravno po teh programih drugačna od drugih zdravilišč. Izvedela sem še, da je raziskava na Inštitutu Bion pokazala, da ima laška termalna voda zelo kakovostno biopolje in je prekrasnega kristala. Tudi njihova kulinarična zgodba je zanimiva. Pred kratkim so v vrsti čudovitih sladic pridobili še novo poimenovanje: Laška medenka. Priporočam. Vključuje tudi posneto smetano, značilno za tiste konce Slovenije. Sicer pa zdraviliški del zelo močan tako v zdravstveni preventivi kot kurativi.

Kaj bi si ogledali v okolici:

-Mednarodni dogodek Pivo in cvetje (kadar je)
-Pivovarna Laško (svetujem vam, da se dobro dogovorite glede degustacije, da vas ne bo presenetilo, kot je mene, da v Pivovarni Laško ne moreš dobiti Laško, ampak samo Heiniken. Odvisno, česa ljubitelj ste seveda)
-Ogled Polhove jame
-Celjska koča z adrenalinskim doživetjem

Povsod smo našli prednosti, sleherna destinacija je bila drugačna.

<

slovenska-zdravilišča
Rogla in Zreče sta tesno povezana. Hiter pogled v Hotel Natura in nato skok v Terme Zreče, kjer najdete marsikaj. Tudi savno v obliki kozolca.
slovenska zdravilišča
Študijska tura slovenska zdravilišča

Vas zanima še kakšen članek? TUKAJ

Slovenska zdravilišča v treh dneh so bila zanimivo doživetje, več informacij pa zagotovo najdete na http://www.slovenia-terme.si/o-ssnz/

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več