Samoporjavitev ali pospeševanje porjavitve – kakšna je razlika?

Samoporjavitev ali pospeševanje porjavitve – kakšna je razlika?

Kaj je samoporjavitev in kaj pospešena porjavitev?

Samoporjavitev s pomočjo kozmetičnih izdelkov poznamo že več desetletij, zadnja leta pa so se jim pridružili še izdelki za pospeševanje porjavitve. V čem se razlikujejo in kaj jim je skupnega? Zakaj ne ščitijo pred škodljivimi učinki UV žarkov, čeprav koža porjavi? Posebej za portal Luksuz.net so svoja znanja in opozorila delili Tanja Gutnik, diplomirana kozmetičarka in Petra Keršmanc, magistrica kozmetike, obe z Oddelka za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve. Samoporjavitev pa ni zanimiva samo za ženske, ampak izdelke poišče celo moški spol.

 

Izpostavljanje UV žarkom sproži nastajanje kožnega pigmenta (melanina), ki je odgovoren za rjavo obarvanje kože. Porjavelost običajno nastopi nekaj dni po izpostavljanju in delno preprečuje prodiranje UV žarkov v globje plasti kože, kjer ti lahko povzročajo resne poškodbe, kot so sončne opekline, oslabljen imunski sistem, neenakomerna pigmentacija kože, predstopnje kožnega raka ter kožni rak, okvare oči in nenazadnje tudi zelo pospešeno staranje kože. Tako je jasno sporočilo obeh sogovornic.

samoporjavitev

Tanja Gutnik, dipl. kozmetičarka pri izvajanju meritev sprememb kože zaradi izpostavljenosti soncu na lanskem Festivalu kozmetike in velnesa v organizaciji Oddelka za kozmetiko VIST

Temnejše obarvanje kože je možno dobiti tudi z uporabo izdelkov za samoporjavitev. Ti ne obarvajo kože zaradi tvorbe melanina, temveč obarvajo kožo rjavo zaradi reakcije nekaterih sestavin, npr. dihidroksiacetona (DHA), s prostimi aminokislinami in proteini v roženi plasti kože. Ob uporabi samoporjavitvenih izdelkov se koža obarva, ne da bi se izpostavljali sončnim oz. UV žarkom. To je vsekakor prednost, a le v primeru, da se jim res ne izpostavljamo, saj tako pridobljena obarvanost kože NE ŠČITI pred UV žarki.  Reakcija obarvanja se sproži po 2-3 urah in se konča po 6 urah. Ker gre za površinsko obarvanost, je ta obarvanost kratkotrajna.

Previdno, saj zaščita ni vključena

Po drugi strani pa izdelki, ki stimulirajo hitrejšo porjavitev kože, delujejo tako, da dejansko pospešijo tvorbo večje količine melanina, torej koži lastnega barvila. Poleg drugih sestavin namreč vsebujejo tudi aminokislino tirozin, ki je ključna za tvorbo melanina. Vendar pa se je za (hitrejši) nastanek melanina, torej (hitrejšo) porjavitev, potrebno izpostaviti UV sevanju. Zato ti izdelki dejansko kože nikakor ne ščitijo pred posledicami kroničnega izpostavljanja UV žarkom. Na večini tovrstnih izdelkov tako lahko najdemo opozorila o izogibanju sončnim žarkom v delu dneva, ko so le-ti najmočnejši (med 11. In 16. uro), ter obvestilo o tem, da izdelki ne vsebujejo sončnega zaščitnega faktorja in da je treba poleg omenjenih izdelkov uporabljati tudi izdelke z ustreznim zaščitnim faktorjem.

Torej, pozor! Niti samoporjavitveni izdelki, niti izdelki za stimulacijo porjavitve, t.i. marmalade niso namenjeni zaščiti kože pred UV žarki. Uporaba slednjih celo stimulira izpostavljanje le-tem, torej na nek način celo navajajo k (škodljivi) izpostavljenosti tem žarkom; na ta način se povečuje tveganje za nastanek sončnih opeklin, oslabljenega imunskega sistema, neenakomerne pigmentacije kože, kožnega raka, okvar oči in pospešenega staranja kože!

 

V raziskavi, ki smo jo izvedli na Oddelku za kozmetiko VIST z izdelki za pospeševanje porjavitve (Tanja Gutnik v okviru diplome Preverjanje učinkovitosti izdelkov za hitrejšo porjavitev ter pregled sestavin v izdelkih: Afrodita cosmetic – 100% Bronze skin marmelada, Collistar – Supertanning concentrated unguent – no filter, Tannymax – super black, tanning lotion, 2016) se je izkazalo, da so bili odzivi iste kože za vse tri izdelke različni za vse tri merjene parametre: indeks eritema (spremembe rdečine), indeks melanina (spremembe v količini melanina) ter spremembe barve kože. Vsi trije izdelki so nekoliko pripomogli k hitrejši obarvanosti kože. Izstopal je izdelek, ki je imel v svoji sestavi poleg snovi za pospeševanje porjavitve tudi sestavino, ki jo najdemo v izdeklih za samoporjavitev. Zato obarvanost v tem primeru ni le posledica nastalega melanina, temveč tudi reakcije s prostimi aminokislinami in proteini v roženi plasti kože. Pri uporabi vseh izdelkov za pospeševanje porjavitve je (odvisno od intenzitete sevanja) prišlo do pojava blage opekline pri višjih intenzitetah sevanja,” so pojasnili na VIST-u.

Varna alternativa sončenju za pridobitev temnejšega tena kože so izdelki za samoporjavitev kože. Pri uporabi izdelkov za pospeševanje porjavitve pa se zavedajte škodljivih vplivov UV sevanja in se dodatno zaščitite s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem. Izpostavljanju sončnim žarkom (še posebej v delu dneva, ko so ti najmočnejši) se, če je le možno, raje izognite. Ob izpostavljanju pa se vedno zaščitite z izdelkom, ki ima ustrezen zaščitni faktor!

http://www.vist.si/kozmetika/

 

Sonce, zaščita, samoporjavitev – odločitev je vaša – a prej pridobite različne informacije

 

Za vse, ki bi želeli brezplačno preveriti stanje svoje kože in morebitne spremembe, ki so odraz izpostavljanja UV žarkom, pa tudi dobiti nasvete za zaščito in nego kože, bo letos prvič organiziran SONČNI DAN NA VISTu, ki bo 22. junija od 9.-19. ure v Ljubljani na Oddelku za kozmetiko VIST, Tržaška 32 (2. nadstropje). Zaradi individualne obravnave se je potrebno na meritve in posvet prijaviti, in sicer na: http://vist.si/soncnidan_2018_prijava.htm

 

MORDA VAS ZANIMA UGODEN NAKUP GOSTOVANJA? KJER BOSTE DELEŽNI KAKOVOSTNE TEHNIČNE PODPORE? https://www.neoserv.si/?a=7125

 

 

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več