Ray Ban, nosim jih 30 let

Ray Ban, nosim jih 30 let

Ray Ban očala so zakon. Ne lažem. Kupila sem jih pred tridesetimi leti in so, če odmislim dve praski, še vedno odlične. Govorim o Ray Ban očalah. Da so nekatere reči vredne svoje cene, vidiš šele čez leta. Ko jih namreč še vedno z užitkom vzameš v roke in kvaliteta uporabe ostaja ista. Od 1930 leta, ko so jih oblikovali posebej za pilote, pa do danes so jih proizvedli na milijone. Podjetje Ray Ban je skozi več kot sedem desetletij delovanja postalo ključno pri premikanju mej na področju glasbe in umetnosti.

ray ban

Chris Pine, dober z očali ali brez. Tokrat Ray Ban.

Ray Ban

Charlize Theron in njene Ray Ban očala

Ray Ban. Nosile so ga svetovne ikone, ki ne želijo biti videne, a želijo biti opažene. Enako je z nami, zato jih poiščemo na policah. In nikoli ne odvržemo! Brezčasni luksuz torej. Morda le razširimo kolekcijo. Pa veste, kako se je vse skupaj začelo?

1930: Vse se vrti okoli aviatork

S prihodom novih letal, ki ljudem omogočala leteti višje in višje, se je vse več pilotov v ZDA pritoževalo, da jim sonce visoko v oblakih povzroča glavobole in migrene. V ta namen je bil predstavljen nov model očal, ki je s svojimi zelenimi lečami pomagal pilotom, hkati pa ni vplival na njihovo vidljivost. To je bil tudi trenutek, ko se je rodila blagovna znamka Ray-Ban.

Kmalu zatem, leta 1937, je na trg prišla nova kolekcija očal, ki je oči zaščitila pred bleščanjem. Očala so na začetku imela plastični okvir ter obliko današnjih aviatork. Leto kasneje so plastične okvirje zamenjali kovinski, in takrat je bila uradno predstavljena kolekcija Ray Ban Aviator.

Ni bilo potrebno veliko, da je Ray Ban blagovna znamka postala izjemno priljubljena tudi pri splošni javnosti. Leta 1938 so pri Ray-Banu lansirali izjemno priljubljen model Shooter, takrat z zelenimi in rumeni lečami. Ray Ban je svojo znamko razvijal dalje in pridno polnil katalog, ter posledično večal krog uporabnikov. Naslednji model, ki je pri javnosti požel ravno toliko zanimanja, pa je bil model Outdoorsman leta 1939. Najprej so ga poimenovali Skeet glass, bil pa je namenjen predvsem lovcem, strelcem in ribičem. Je pa bil ta model skozi leta dopolnjen z mnogimi odatki, kot so usnjene ročice in drugi usnjeni dodatki.

https://www.ray-ban.com/usa/sunglasses/aviator/plp

Med najbolj priljubljenimi modeli Ray Ban očal vseh časov je model Wayfarer, ki je bil ob svojem nastanku tudi prvi model očal z acetatnim okvirjem. Zaradi odličnih lastnosti acetata, predvsem pa zaradi kultne oblike okvirja, so si Wayfarer hitro prisvojili zvezdniki kot so James Dean, Audrey Hepburn, Bob Dylan in mnogi drugi.

Ray-Ban je blagovna znamka očal in sončnih očal, ki jo je leta 1937 ustanovilo ameriško podjetje Bausch & Lomb. Leta 1999 so znamko prodali italijanski skupini Luxottica za okrog US$ 640 milijonov. Danes je na trgu mnogo izjemno kakovostnih, tudi dražjih očal. A kar se populističnosti in slave tiče, verjetno nobena znamka ne bo presegla očal Ray Ban.

Vas zanima še kakšen članek o modi? TULE kliknite

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.