Pasti lepotnih operacij; dr. Zorman opozarja

Pasti lepotnih operacij; dr. Zorman opozarja

Naslovna tema, pasti lepotnih operacij, je bila ena najbolj zanimivih predavanj letošnjega festivala VIST, Festivala kozmetike in velnesa v organizaciji Inštituta za kozmetiko in Oddelka za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve. Festival privabi ne samo interesente po poklicni plati, ampak tudi tiste po ljubiteljski. Uvodno predavanje plastičnega in estetskega kirurga spec. Petra Zormana, dr. med., o možnostih in pasteh kirurških in manj invazivnih estetskih posegih je vzbudilo veliko zanimanja, ker je to tema, o kateri se ne govori tako pogosto.

Sploh pa o njej ne spregovorijo specialisti. Izjemen zdravnik, ki zaradi svojega moralnega in poklicnega načela vsak teden kakšnega pacienta tudi zavrne, pove, da je uspešna komunikacija med njim in pacientom bistvena za uspešen poseg. In kdaj se nikoli ne smete odločiti za estetski poseg?

»Po podatkih, ki so na voljo, v ZDA vsako leto opravijo 3,5 milijonov kirurških posegov in 3 milijone posegov, ki sodijo med estetske posege,« uvodoma pove specialist Peter Zorman. Srečava se v njegovi kliniki na Finžgarjevi v Ljubljani, kamor se po nasvet zateče ogromno pacientov. Faceliftingi, botox, polnila, liposukcije, povečanje dojk….to so med Slovenci najbolj pogoste želje, ki spremenijo njihov izgled. Mnogim tudi življenja. A ne mine teden, ko mora kakšnega pacienta zavrniti. Bodisi so želje nerealne, imajo globok psihološki vzrok, ali so celo nevarne za stranko. In to je bilo med drugim tudi tisto, kar je na predavanju izvajalcem kozmetičnih in drugih storitev želel sporočiti sogovornik: kakšne so pasti lepotnih operacij za pacienta in za strokovnjaka? Od česa vse je odvisen uspešen postopek? Kaj šteje?

  • Velik pomen odkritosti med pacientom in strokovnjakom
  • Učinkovita komunikacija
  • Razumevanje in poslušanje pacienta; si zanjo vzeti čas
  • Pošten odnos in odkrito mnenje
  • Prepoznati željo stranke
  • Poiskati in predstaviti pravo tehniko
  • Predstaviti ne le prednosti in uspehe, ampak tudi možne zaplete
  • Pravilna izbira pacienta, kajti nekdo, ki ima resne psihične težave, je povsem preveč obremenjen s težavo, si prehitro želi rešitev,….ni prava izbira
  • Varnost je vedno na prvem mestu
‘Estetska operacija ne bo rešila vaših ostalih problemov, ki jih imate v življenju.’

»Estetska kirurgija v več pogledih popolnoma odstopa od ostalih vej medicine. Zelo pomembna razlika je v tem, da ne obravnava pacientov, ki jih je treba ozdraviti, ampak zdrave ljudi, ki si želijo izboljšav. Ta razlika nam nalaga dodatno težo, da ravnamo varno, odgovorno in zmerno, saj je glavni cilj pacienta in kirurga v vlogi zdravnika, izboljšati kakovost življenja. To načelo me vodi pri mojem delu od pregledov,  izbiri kirurških tehnik in materialov, kakor tudi skrbi za paciente po posegih. Prizadevam si, da so moji rezultati dobri in predvidljivi, zato pri svojem delu ne iščem bližnjic. Novo tehniko uporabim le, ko se prepričam o njeni varnosti ter prednostih in tveganjih, ki jih prinaša. Večkrat se je izkazalo, da imajo pravilno izbrane in natančno izvedene preizkušene metode za paciente več prednosti kot trenutne ‘marketinške uspešnice’,” pove zdravnik.

In doda:”To seveda ne pomeni, da ne sledim stroki ali uporabljam najnovejših tehnologij in materialov, a pri meni postanejo del vsakdana le, ko so preizkušene v pravilno zasnovanih kliničnih raziskavah. Zavedam se, da nisem najboljši kirurg za vsakogar. Nekomu, ki želi ali potrebuje poseg, ki presega moje znanje in izkušnje z veseljem pomagam najti strokovnjaka, ki bo zanj boljša izbira, in če ocenim, da za poseg niste primeren kandidat vas bom od posega skušal odvrniti,« med drugim v spletni predstavitvi svoje paciente pozdravi dr. Zorman.

Slušatelje Festivala VIST je želel opozoriti, da morajo odnosu s stranko posvetiti precej pozornosti. Kajti tudi to spada med pasti lepotnih operacij – želja po velikem, hitrem zaslužku. Nerazumevanje posameznikovih želja posledično pripeljejo do napak, do nezadovoljstva pacientov. Vsak si sam določi moralne okvire, ki določajo njegovo strokovno delo.

Naslednji festival kozmetike in velnesa bo 14. septembra 2019.

pasti lepotnih operacij

Festival kozmetike in velnesa, ki sta ga letos že osmič organizirala Oddelek za kozmetiko in Inštitut za kozmetiko VIST vedno vzbudi veliko zanimanje vseh, ki se zanimajo za to področje.

pasti lepotnih

V bogatem spremljevalnem programu so se predstavili razstavljavci, izvedenih pa je bilo tudi kar nekaj različnih delavnic, festival pa je tudi priložnost za strokovne diskusije, sklepanje poznanstev, navezovanje poslovnih stikov…

Več o organizatorju: http://www.vist.si

Pasti lepotnih operacij je tema, ki se jo ne smemo bati odpirati. Tovrstnih posegov je vedno več, postajajo del našega vsakdana in vedno moramo poznati prednosti in slabosti. Vas zanima še kakšen članek na temo Vist-a? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več