Oranžno vino – modni hit

Oranžno vino – modni hit

Oranžno vino (ali naravno vino) ob večerji v kakšni res ‘nobel’ restavraciji ni več taka posebnost. Kljub temu pa celo natakarji sami oranžnega vina ne poznajo dobro. Če mi gre kaj najbolj na živce je, da te v dobri gostilni, ki slovi po dobri hrani, vprašajo po rdečem ali belem vinu. Kot da je na svetu vino lahko samo rdeče ali belo. In kot da se ljudje delimo samo med tiste, ki pijejo samo rdeče in tiste, ki samo belo vino. Tiste gurmanske lokacije, ki si želijo zahtevnih gostov, vedo, da se znanje sommelierjev visoko ceni oziroma bi se moralo. Zakaj bi dobro hrano kvarili s slabim ali slabo izbranim vinom? No in kaj je oranžno vino in zakaj spada med luksuzne okuse?

Kolikokrat so vam ob večerji ali kosilu svetovali naravno ali oranžno vino? Pa sploh vemo, kakšna je njihova posebnost in vrednost? Ja, drži, tudi ženske se lahko spoznajo na kakovostno vino. Grozdje, ki je zorelo in se sladilo le pod vplivom naravnih sil, stisnejo v vino, ki mu pravimo ekološko ali naravno. Z eno besedo: vina s karakterjem. Skrivnost ekoloških vinogradov je v njihovi preprostosti in tesnem stiku z naravo. Eden tistih, ki so omenjena vina pripeljali in približali slovenskim uporabnikom, je tudi Primož Štajer, gurman in velikanski ljubitelj tovrstne žlahtnosti, ki zbuja veliko zanimanja tudi med poznavalci biološko in ekološko pridelane hrane, saj vino vselej sodi k hrani.

Kakšno vino je pravzaprav naravno?

Vse se začne v ekoloških oziroma biodinamičnih vinogradih. V načinu razmišljanja, življenja. V njih je uporaba kemičnih sredstev omejena na pripravke na bazi žvepla in bakra in še to v izjemno majhnih količinah. Ne uporablja se pesticidov, herbicidov, umetnih gnojil, tudi namakanja ne. Prav tako so intervencije minimalne tudi po trgatvi, torej v kleti. Žveplo se dodaja ob stekleničenju v izjemno nizkih količinah, pogosto pod 20 mg/l, poznamo pa tudi vrhunska in stabilna vina brez dodajanja žvepla. Pa čeprav vam bodo mnogi zatrjevali, da je to nemogoče. Gre v resnici za tradicionalne postopke, ki so običajni za obdobje pred 1955, ko se pojavijo pesticidi, herbicidi in kasneje umetna gnojila, seveda pa imajo danes vinarji mnogo bogatejše znanje biologije in mikrobiologije ter bolj znanstveno razumevanje procesov, ki se odvijajo v naravi, torej vinogradu, kar omogoča pridelavo vrhunskih vin z minimalnimi intervencijami.

Brez ‘intervencij’-je to sploh mogoče?

Pomembno je vedeti, da naravna vina obsegajo celoten spekter, torej peneča, bela, bela macerirana (oranžna), rose in rdeča in ne, kot marsikdo zmotno misli – le oranžna. Kljub temu pa se dandanes najdejo taki, ki ne verjamemjo, da je mogoče sploh kaj pridelati, da bi se posluževali komercialnih vinskih dodatkov ali škropljenja v fazi rasti. V EU poznamo izraz organic wine (ekološko vino po slovensko), za katerega je EU postavila pravila oz. omejitve, ki pa so tako ohlapna, da nalepka “organic” na steklenici v resnici ne pomeni prav dosti, zato konzorciji kot so VinNatur, ViniVeri, Rennaisance des Appellations, RealWine fair, RAW fair … vina svojih članov označujejo kot naravna vina.

Oranžno vino je še vedno hit

Oranžno vino torej? Poenostavljeno rečeno, gre za bela vina, ki jih vinarji pridelujejo po postopku za rdeča. Oranžna vina so s tem izrazom sicer krstili Američani in Angleži, vendar gre v principu za ‘izum’, ki izhaja iz naših krajev. Na tak način so namreč belo vino delali že naši nonoti in pranonoti, kot vedo povedati vinarji s krasa. S prodorom novih tehnologij in sodobnega šolanja je šel tak način pridelave v pozabo, dokler ga niso ponovno obudili vinarji iz Oslavja in Števerjana na italijanski strani Brd, med katerimi je še posebej treba omeniti zamejskega vinarja Joška Gravnerja, ki je že zdavnaj opustil konvencionalna vina. So torej vina iz belih sort grozdja, pridelana s postopkom podaljšanih maceracij. Njegova vina so posledica narave, terena in razmišljanja. Ko je z letnikom 1998 popolnoma spremenil razmišljanje o vinu in seveda njegovo pridelavo, so se ljudje najprej zgražali. A ker je sledil svojim sanjam, je danes Poznan po vsej Evropi.

To so vina, ki kličejo tudi po izjemni hrani. Recimo kakšen sir Jamar, file brancina z limetinim pirejem ali rump steak z marmelado iz merlota, bela polenta z gorgonzolo,…naj vas domišljija odnese.

Zanimivost

Bela macerirana (jantrana ali oranžna barva) vina je človek pil že pred vsaj 6-7.000 leti na področju današnje Gruzije in Armenije. Predvsem v zadnjih desetih letih so ta vina, ki so pridelana iz belih sort, vendar po sistemu pridelave rdečih vin, vse bolj popularna. Sok oz. mošt je v stiku s kožico grozdne jagode od nekaj dni pa do več mesecev. Bela macerirana vina so bogatejša s tanini v primerjavi z belimi. Zorijo na kvasovkah oz. njihovih ostankih, kar jim daje dodatno naravno zaščito, pa tudi aromo.

okvirček: Kako serviramo vina?

Peneče vino – Temperatura: od 6 do 8 stopinj

  • Hrana: prigrizki, lahke predjedi in sladice

Belo vino – Temperatura: nikakor ne ledeno hladna, temveč od 8 do 12 stopinj

  • Hrana: ribe in morski sadeži (na primer lahki rizling, sauvignon ali chardonnay), solata (zeleni silvanec), račka ali goska (zrelejša bela vina), testenine s pikantno sirovo omako ali azijske jedi (polsuha bela vina)

Krepko rdeče vino – Temperatura: kot vsa rdeča vina, od 14 do 18 stopinj

  • Hrana: krepke jedi iz divjačine in divje perutnine ter dušena govedina (modri pinot s sadno noto), gos (ne preveč suh staran burgundec), jedi iz testenin in riža (mlado vino beaujolais) in jedi s krepkimi omakami.

Lahko rdeče vino – Temperatura: od 14 do 18 stopinj

  • Hrana: račje prsi, jagnječje stegno ali stejk (cabernet sauvignon), govedina, dušene jedi, divjačina, perutnina in pikantni trdi siri (merlot).

Polna, macerirana vina – Temperatura: od 10 do 12 stopinj

  • Hrana: ribje jedi, račja jetra, testenine s tartufi

Še kaj o temi oranžno vino na linku

https://www.orangewinefestival.eu

Oranžno vino je izjemno popularno

Če pa vas zanimajo še kakšni članki na portalu LUKSUZ, Izvolite.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.