Odlična posteljnina je pol spanca

Odlična posteljnina je pol spanca

Odlična posteljnina je nekaj, kar sem iskala zadnjih nekaj mesecev. Z odlična mislim naravnega materiala, lepega videza, prijetnega na otip. Verjamem namreč, da je dober spanec v prvi vrsti pomemben za psihofizično dobro kondicijo, umirjenost in hkrati energičnost, ki jo v življenju potrebujemo. Zadnjič mi je pod roke prišla odeja znamke Zendom in že ime me je pritegnilo: zen-dom. Ta noč z novo posteljnino je res postala luksuzni zen

odlična posteljnina

Vrhunska izbira z imenom Antoinete

odlična posteljnina

Lahko pa izberete tudi Amirah

Odlična posteljnina je bil tudi jutranji komentar mojega moža, ki bi jutranji spanec z lahkoto še malo potegnil. Kolikokrat razmišljate o pomembnosti spalnega kotička, ki bi v pravem pomenu moral biti zen prostorček v vašem domu? V postelji preživimo od 7 do 8 ur dnevno, kar je približno tretjina življenja. Pa vendar kljub temu postelji, spalnici in posteljnini pogosto namenimo premalo pozornosti, nezavedajoč se kako lahko izbira materialov posteljnine, ki ima neposredni stik z našo kožo, vpliva na kvaliteto našega spanca. Saj veste: slab spanec, slab začetek dneva.

odlična posteljnina

Moja postelja je dobila novo preobleko. Vesela!!

odlična posteljnina

Peacock blue – najdete tudi okrasne blazine

Zakaj se bom naslednjič spet odločila za posteljnino, ki jo nudijo v trgovini ZenDom? Prvič; odlikujejo jo kakovostni naravni materiali, prefinjena izdelava in atraktivni videz. “V naši trgovini lahko stranke izbirajo posteljnine glede na način izdelave, material, gostoto tkanja in seveda videz, pri čemer lahko izbirajo med različnimi izgledi; vse od klasičnih oblik do bolj modernih, rožastih, črtastih, ekstravagantnih in bolj prestižnih posteljnin. Tako lahko najdejo najprimernejšo posteljnino glede na občutek, ki ga želijo v postelji in tudi glede na letni čas,” mi je pojasnil Aljaž Fajmut, kreativno vodja, ko sem ga podrobneje povprašala, kako so prišli na idejo o trgovini in izbiri posteljnin. http://www.zendom.si

Kaj pa vse vpliva na kvaliteto posteljnine? Sploh vemo, kaj kupujemo, kaj je kakovostno, kaj je v pravem pomenu luksuzno? Vam dam namig kakšna je odlična posteljnina?

Vrsta tkanine

Vrsta materiala in njegova obdelava je najpomembnejši faktor pri izbiri kvalitetne posteljnine. Že v starem Egiptu pred več kot tisoč leti so ugotovili, da je za spanje najboljši naravni material bombaž. Skozi evolucijo človeka, industrializacijo in modernizacijo pa so se metode obdelave in izdelave materialov izboljšale. Tako imamo danes različne vrste bombaža, ki so uporabljene v boljših posteljninah:

  1. – 100% (naravni) bombaž (Je najpogostejši material, ki se uporablja za posteljnine. Bombaž je prijeten na dotik in se dobro zrači. Takšna posteljnina je navadno nekoliko cenejša od satenaste, vendar daje prav tako izredno prijeten občutek na kožo. Ker je nekoliko boljši izolator kot satenasta posteljnina, jo nekateri označujejo kot najboljšo izbiro za hladnejše letne čase)
  2. – Bombaž saten (Je posebna vrsta bombaža, narejenega iz visoko kvalitetne tanjše preje, in ima atlas vezavo z daljšimi osnovnimi vlakni, iz katere je nitka spredena. Saten je po občutku še bolj nežen in prijeten na dotik, nekoliko bolj gladek. Po videzu je bolj svetleč, njegova hrbtna stran pa je prijetnejša ob dotiku s kožo, ker je mehka. Ko boste na koži občutili gladkost in mehkobo prvovrstnega satena, obstaja nevarnost, da ne boste hoteli več iz postelje.)
  3. – Bombaž percale (Je gosteje tkan bombaž, narejen prav tako iz visoko kvalitetne tanjše preje. Za razliko od satena je zelo gladek, čvrst in brez sijaja ter enostaven za pranje in vzdrževanje, saj se manj mečka.)

Obdelava materialov

Dobra posteljnina iz kvalitetnih materialov je narejena s posebnim procesom, ki mu pravimo “anti-piling process”. Posledica tega je, da se, ko prevleke večkrat operemo, ob slabi kvaliteti posteljnine na njej začnejo pojavljati majhne natrgagine (pillings), ki vznemirjajo kožo in povzročajo neudobno spanje ter prebujanje skozi noč.

Vpliv letnih časov in tipov telesa

Izbira najboljšega materiala za našo posteljnino je odvisna tudi od letnega časa (kako toplo je vreme) in tipa našega telesa (kako se naše telo segreva). Najbolj zahtevni spalni uživači pogosto prisegajo na saten, saj je zelo prijeten na dotik in se dobro zrači. Ker se posteljnina iz satena zelo dobro zrači, je tudi zelo dobra izbira v toplih letnih časih in za ljudi, ki imajo naravno telesno temperaturo višjo.

odlična posteljnina

Poiščite svojo

Število niti

Pogosta dilema pri nakupu kvalitetne posteljnine je tudi število niti, ki so uporabljene v tkanini na kvadratni centimeter. Vezava tkanine določi mehkobo in trajnost posteljnine – najbolj trpežen material je narejen z navadnim in čim bolj gostim tkanjem, ni pa nujno takšen material najboljši in najbolj zračen. Naj nas ne zavedejo prodajalci, ki oglašujejo posteljnino z astronomskimi nitnimi vezavami, saj je možno število niti umetno povečati s posebnimi triki, ki negativno vplivajo na zračnost in kvaliteto posteljnine. Najboljše posteljnine imajo navadno med 200 in 400 niti na kvadratni centimeter.

 

S svojo intenziteto, toploto in energijo tudi barve vplivajo na ustvarjanje harmonije našega počutja pred in po spanjem. Na https://zendom.si/ imate bogato izbiro.

Odlična posteljnina je eden od korakov do zen doma. Stanovanja ali hiške, kjer živite v razkošju ravnotežja, užitkov in umirjenosti, prostora, kjer se resnično počutite tako kot bi se mogli: ‘kot doma’.

 

 

 

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več