Nov srebrnik Marije Terezije

Nov srebrnik Marije Terezije

Nov srebrnik iz serije Cesarica Marija Terezija, Zakladi zgodovine, buri duhove. Numizmatika je namreč strast, zbiranje dragocenih kovancev, zlasti zlatnikov in srebrnikov, pa zelo resna, prestižna in tudi draga stvar. Imate doma kakšen dragocen kos iz zgodovine trgovanja ali pa želite začutiti filozofijo numizmatike v sodobni obliki? Ni problema, tudi pri nas gre za dobro vpeljano in organizirano mrežo, kjer dobite različne informacije iz sveta plemenitih ali pomembnih novcev.

Spomnim se nenadne mode med otroci, ki so pred leti začeli zbirati kovance evrov in se trudili zapolniti album, narejen za ta namen. Dober primer spodbujanja zanimanja za podobe, simboliko, ki se skriva na evrih. Najpogosteje namreč na hitro potegnemo denarnico ven, plačamo, ne da bi vedeli, kdo so osebe, ki krasijo denar. Zakaj smo jih uvrstili na valuto in kakšen je njihov doprinos h zgodovini. Čeprav večina otrok ni mogla počakati, da bi zapolnila vsa prazna mesta in jih je premamila kakšna čokolada, so vsaj za trenutek podržali cenike v rokah.

Srebrniki in zlatniki, tisti arhivske vrednosti in tisti, ki so jih izdali ob posebnih priložnostih, so seveda zgodba zase. »Področje zbiranja kovancev je neskončno. Zbiramo lahko denar neke države, obdobja ali kovance z različnimi motivi. Lahko se odločamo za različne oblike kovancev, v svojo zbirko lahko uvrščamo novce različnih kovin, bakrene, srebrne, zlate, dvokovinske ali barvne. Pomembno pri tem je, da zbiranje pomeni veselje in da je to konjiček, ki ga jezdi zbiratelj in ne nasprotno,« je zapisal Bogdan Kandus, član Numizmatičnega društva Slovenije.

nov srebrnik

Nov srebrnik je portret cesarice z žalno tančico na sprednji strani kovanca, ki je delo Antona Guillemarda.

Nov srebrnik, ki smo ga omenili v uvodu, (če ga naročite preko firme Moro&Kunst), bo dobavljiv po 25. aprilu. Značilnost tretjega kovanca Blagost in zaupanje iz serije Cesarica Marija Terezija – posvečene 300. obletnici njenega rojstva – je portret cesarice z žalno tančico na sprednji strani kovanca, ki je delo Antona Guillemarda.  Pretresena nad nenadno smrtjo moža Franca I. Štefana je cesarica žalovala do konca svojega življenja. Celo sobo, v kateri je umrl, je spremenila v kapelo. Zadnja stran kovanca prikazuje alegorično poosebitev boginje, ki padlemu vojaku ponuja roko. https://www.moro.si/

nov srebrnik

Zadnja stran kovanca prikazuje alegorično poosebitev boginje, ki padlemu vojaku ponuja roko.

Masa kovanca: 22,42 g

Čistina srebra: 925/1000

Premer: 34 mm

Nominala: 20 €

Naklada: 30.000

Cesarica Marija Terezija je bila zagotovo prototip sodobne ženske, vsestranska, inteligentna in samostojna. Bila je ljubeča žena, skrbna mati 16 otrok in vladarica, katere reforme so zaznamovale velik del tudi naše zgodovine. Na oblast je prišla nepričakovano, s 23 leti, nepripravljena na vlogo vladarice je prevzela in uspešno vodila habsburško cesarstvo kar 40 let. Vodile so jo glavne vrline kot so pogum, pravičnost, razumevanje in preudarnost.

Cena omenjenega srebrnika se vrti okoli 60 evrov.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.