Ne lažem. Kupila sem jih pred tridesetimi leti in so, če odmislim dve praski, še vedno odlične. Govorim o Ray Ban očalah. Da so nekatere reči vredne svoje cene, vidiš šele čez leta. Ko jih namreč še vedno z užitkom vzameš v roke in kvaliteta uporabe ostaja ista. Od 1930 leta, ko so jih oblikovali posebej za pilote, pa do danes so jih proizvedli na milijone. Podjetje Ray-Ban je skozi več kot sedem desetletij delovanja postalo ključno pri premikanju mej na področju glasbe in umetnosti.

Chris Pine
Ray Ban
Charlize Theron

Nosile so ga svetovne ikone, ki ne želijo biti videne, a želijo biti opažene. Enako je z nami, zato jih poiščemo na policah. In nikoli ne odvržemo! Brezčasni luksuz torej.Morda le razširimo kolekcijo. Pa veste, kako se je vse skupaj začelo?

1930: Vse se vrti okoli aviatork

S prihodom novih letal, ki ljudem omogočala leteti višje in višje, se je vse več pilotov v ZDA pritoževalo, da jim sonce visoko v oblakih povzroča glavobole in migrene. V ta namen je bil predstavljen nov model očal, ki je s svojimi zelenimi lečami pomagal pilotom, hkati pa ni vplival na njihovo vidljivost. To je bil tudi trenutek, ko se je rodila blagovna znamka Ray-Ban.

Kmalu zatem, leta 1937, je na trg prišla nova kolekcija očal, ki je oči zaščitila pred bleščanjem. Očala so na začetku imela plastični okvir ter obliko današnjih aviatork. Leto kasneje so plastične okvirje zamenjali kovinski, in takrat je bila uradno predstavljena kolekcija Ray-Ban Aviator.

Ni bilo potrebno veliko, da je Ray-Ban blagovna znamka postala izjemno priljubljena tudi pri splošni javnosti. Leta 1938 so pri Ray-Banu lansirali izjemno priljubljen model Shooter, takrat z zelenimi in rumeni lečami. Ray-Ban je svojo znamko razvijal dalje in pridno polnil katalog, ter posledično večal krog uporabnikov. Naslednji model, ki je pri javnosti požel ravno toliko zanimanja, pa je bil model Outdoorsman leta 1939. Najprej so ga poimenovali Skeet glass, bil pa je namenjen predvsem lovcem, strelcem in ribičem. Je pa bil ta model skozi leta dopolnjen z mnogimi odatki, kot so usnejene ročice in drugi usnjeni dodatki.

Deli

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here