Naprave Dr. Wolff rešujejo hrbtenice

Naprave Dr. Wolff rešujejo hrbtenice

Nikoli si nisem mislila, da bom to kdaj rekla. Če bi imela pri 20-letih današnjo pamet, bi marsikaj počela drugače. Tudi skrbela za gibljivost svojih udov, zlasti hrbtenice. Koliko vas je takih, ki veste, da ni pomemben le zunanji videz velikih mišic, ampak drobne notranje mišice, ki vaše telo v bistvu stabilizirajo? Tudi jaz ne. Ko pa me je bolečina v križu pripeljala v Terapevtski center za hrbtenico v Termah Čatež, sem ugotovila, da si bom te naprave po sistemu Dr. Wolff privoščila še večkrat.

Saj poznate tako pogosto zapisane stavke in izrečene ugotovitve, da se dandanes z bolečinami v predelu hrbtenice srečuje že vsaka druga odrasla oseba. Ljudje, nekoč pokončni in navajeni gibanja, se danes sede pehamo za zaslužkom. V prostem času pa od utrujenosti popadamo pred televizorje. A nikar! Verjemite, življenje in zdravje je najpogosteje v vaših rokah. Vem iz lastnih izkušenj. Bolj boste počivali, slabše bo. Bolj boste mirovali, se smilili sami sebi in tarnali, bolj vas bo bolelo. Tokrat imate priložnost, da se sami prepričate v edinem tovrstnem centru v Sloveniji, ki se osredotočajo na dolgotrajno rešitev – življenje brez bolečin v predelu hrbtenice. In če meni ne verjamete, sami preizkusite naprave, ki so za znanstven pristop k sodobnemu fitnesu bile celo nagrajene za inovativnost.

Pomembno je razmerje

Dr. Wolff

Boleča hrbtenica – vzrok je lahko v neravnovesju zunanjih in notranjih mišic.

Kot mi je pojasnila vodja fizioterapije v Termah Čatež, Sandra Jerele, je vzrok za težave v predelu hrbtenice največkrat premalo gibanja, kar vodi do degeneracije globokih notranjih mišic.  Te se nahajajo tik ob hrbtenici in pri obremenitvi niso več sposobne stabilizirati posameznih segmentov hrbtenice, kar vodi k njeni destabilizaciji. Zaradi oslabljene mišične stabilizacije hrbtenice prihaja do hitrejših obrab struktur, spontano gibanje postane boleče in možnost poškodb se bistveno poveča. »Zunanje mišice in bicepsi so lepo za videti, a posebno vlogo imajo tudi drobne, notranje mišice. Vedno pravim, da so plasti mišic kot čebulni olupki, v več plasteh torej. Prav vsaka mišica v telesu ima svojo vlogo in na žalost zaradi načina življenja drobne zanemarjamo,« je pojasnila razliko med površinskimi in globokimi mišicami fizioterapevtka v Termah Čatež.

Stalno gibanje je torej nujno potrebno. Pri gibanju se namreč medvretenčne ploščice napolnijo s tekočino in tako ohranjajo svojo naravno blažilno funkcijo. Dobro utrjene globoke trebušne in hrbtne mišice razbremenijo medvretenčne ploščice in poskrbijo za boljšo oporo in elastičnost hrbtenice. Ponavljam in v tem je sveta resnica: za preprečevanje in zmanjšanje bolečin v predelu hrbtenice lahko veliko naredimo sami, predvsem s pravilnim gibanjem ter z uravnovešeno in vseživljenjsko vadbo. In ko sem izvajala vadbe na napravah Dr. Wolff, sem sama sebi obljubila, da bom odslej zagotovo bolj pridna. Kako zadeva deluje?

Dr. Wolff

Z napravo Back-check naredijo analizo vaših mišic. Vas zanima?

Vsakdo, ki se prijavi v center za hrbtenice v Čatežu (lahko tudi na mail hrbtenica@terme-catez.si), je deležen posebnega terapevtskega načrta. Še posebej zanimiva je naprava Back-check, kjer vam izkušen fizioterapevt naredi analizo vseh mišic trupa, ki vplivajo na hrbtenico. Diagnostika, ki mi jo je napravil fizioterapevt Marko Fresl, je pokazala predvsem na porušeno razmerje med zunanjimi in notranjimi mišicami. Poenostavljeno povedano, zunanje mišice niti niso bile tako slabe, a kaj ko so bile v toliko slabšem položaju tiste drobne v notranjosti. Zanimivo je, da sami v bistvu ne moremo vplivati na rezultat, ker senzorji odlično opravijo svoje delo in ker smo v napravi v točno določenem položaju, kjer ne moremo ‘goljufati’. Testiranje bi priporočala vsem – verjemite, da bi bili presenečeni. No in na podlagi rezultatov sem dobila načrt vadbe na napravah Dr. Wolff, ki so primerne za vse, športnike ali starejše, saj nobenega dela telesa ne obremenjujete preko bolečin. Pomemben je način izvajanja! In ko jih telo enkrat osvoji, jih lahko izvajate tudi sami. Na koncu sem dobila še zelo uporaben nasvet: raznolika vadba je kraljica gibanja.

Kako resen je pristop najdete tudi na http://www.dr-wolff.de/

Leta 2009 JE dobil sistem naprav Dr. Wolff nagrado za izjemno inovativnost.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več