najdražji krožnik
Kakšen je najdražji krožnik na svetu? In kje?

Kakšen je najdražji krožnik na svetu je zelo relativen pojem, vezan na razvitost države in povprečne prihodke prebivalstva. Kar je poceni za vas, je za nekoga lahko strašno drago, če ne že kar nedosegljivo. Stroški krožnika hrane v najrevnejših državah na svetu lahko dosežejo več sto ameriških dolarjev, če te primerjamo glede na kupno moč prebivalstva. Študija družbe Mastercard, natančneje raziskava Svetovnega programa za hrano (World Food Programme) je pokazala, da se ljudje v državah v razvoju soočajo s plačevanjem cen v višini dnevnega zaslužka za en osnovni obrok – še več v primeru civilnih konfliktov ali gospodarske krize.

Najdražji krožnik na svetu: Razlike v razvitem svetu so znatne. Za primer je vzeta zvezna država New York, kot izhodišče raziskave Štetja drobtinic: pravi strošek hrane po vsem svetu (ang. »Counting the Beans: the True Cost of Food around the World«). Preprosta porcija hrane, kot je fižol, lahko tam stane 1,2 ameriških dolarjev. To predstavlja 0,6 % povprečnega dnevnega dohodka. Nasprotno v Južnem Sudanu, ki predstavlja državo z najslabšim položajem v pričujoči raziskavi, krožnik hrane stane 268-kratnik vrednosti razmerja, kar znaša 321,70 ameriških dolarjev. Študija ponuja izračun povprečnega dnevnega dohodka v odstotkih za posamezno državo, in sicer v razmerju do nakupa krožnika hrane.najdražji krožnik

Glede na izsledke raziskave se med najslabše situirane države oz. regije uvrščajo:

  1. JUŽNI SUDAN: Obrok hrane v primerjavi s prihodki prebivalcev New Yorka znaša zanje 321,70 ameriških dolarjev.
  2. Za nakup preprostega obroka hrane morajo odšteti kar 155 % povprečnega dnevnega dohodka prebivalca v Sudanu.
  3. NIGERIJA: Obrok hrane v primerjavi s prihodki prebivalcev New Yorka znaša zanje 200,32 ameriških dolarjev.
  4. Za nakup preprostega obroka hrane morajo odšteti kar 121 % povprečnega dnevnega dohodka prebivalca v Nigeriji.
  5. DEIR EZZOR, SIRIJA: Obrok hrane v primerjavi s prihodki prebivalcev New Yorka (NY) znaša zanje 190,11 ameriških dolarjev.
  6. Za nakup preprostega obroka hrane morajo odšteti kar 115 % povprečnega dnevnega dohodka prebivalca v Siriji.
  7. MALAWI: Obrok hrane v primerjavi s prihodki prebivalcev New Yorka znaša zanje 94,43 ameriških dolarjev.
  8. Za nakup preprostega obroka hrane morajo odšteti kar 45 % malavijskega povprečnega dnevnega dohodka.
  9. DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO: Obrok hrane v primerjavi s prihodki prebivalcev New Yorka znaša zanje 82,10 ameriških dolarjev.

Za nakup preprostega obroka hrane morajo odšteti kar 40 % kongovskega povprečnega dnevnega dohodka.

»Brez hrane ne moremo živeti, učiti ali se razvijati,« je dejala Ann Cairns, predsednica International, Mastercard. »Pri Mastercard uporabljamo tehnologijo in vire zato, da izboljšamo življenja in prekinemo začaran krog revščine. Naša zaveza, da zagotovimo 100 milijonov obrokov in naše partnerstvo z WFP nas bliža h končnemu cilju – svetu brez lakote.«Družba, ki je izvedla raziskavo. Klikni

Bi torej rekli, da je dnevni obrok hrane v Sloveniji glede na finančne in socialne kazalce drag ali poceni?

Deli

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here