Najdražje tekočine na svetu

Najdražje tekočine na svetu

Najdražje tekočine – se kdaj vprašate, kaj so in kje jih najdemo? Najprej pomislite na kakšen drag šampanjec, kajne? A tekočina ni samo alkohol. Za izjemno dragoceno velja voda seveda. Ampak za kaj odštejemo največ cvenka? Tudi za črnilo. Pa kakšno kri. Parfum? Vsekakor. Ljudje smo za stvari, ki imajo izjemen pomen za zdravje ali pa so tako zelo posebna in redka, pripravljeni odšteti milijone.

Najdražje tekočine so precej zanimiva reč:

  1. Strup črnega škorpijona
    Znanstveniki med drugim iz njihovega strupa razvijajo tudi zdravilo proti raku na možganih. Ta črni škorpijon, ki tehta 60 gramov, je vreden več kot 50.000 dolarjev (skoraj 45.000 evrov). The Wall Street Journal pa je že leta 2007 poročal, da je galon (3,79 litra) strupa vreden kar 39 milijonov dolarjev (skoraj 35 milijonov evrov).
  2. Strup kobre
    Uporablja se tudi pri protibolečinskih zdravilih – njegova cena je visokih 153 tisoč dolarjev na galono.
  3. LSD
    Dva tisoč evrov za gram oziroma 123 tisoč dolarjev na galono – Močna sintetična droga, ki povzroča halucinacije in občutek razsvetljenja. Uživalci drog ga večinoma zaužijejo v obliki pivnikov.
  4. Kri vrste morske rakovice Horseshoe crab – 60.000 dolarjev na galono doseže cena, surovina je del testiranja številnih zdravil in cepiv, ki jih je FDA odobrila. Gre za izjemno staro vrsto živali, ki ji rečejo živi fosil, saj je ta vrsta svet poznala že 400 milijonov let nazaj.
najdražje tekočine

Najdražje tekočine iščemo tudi med parfumi

5. V majhnih stekleničkah se skriva pravi luksuz – in verjeli ali ne, parfumi so tako eni izmed najbolj dragih predmetov na svetu. Chanel No.5 – okoli 3900 evrov za 30ml oziroma 26 tisoč dolarjev na galono- Dišava je narejena iz vrtnice in jasmina, ki prihajta iz zaščitenih zemljišč Chanela v Franciji.

6. Inzulin – ta nepogrešljiva tekočina v življenju diabetikov – je zelo draga. Letno prinaša milijardne dobičke. Primerjava? 9. 400 dolarjev na galono.

7. Črnilo za printerje je v bistvu absurdno draga zadeva. Kljub temu, da gre za izjemno pogost potrošni material, so kartuše in črnilo v njih, izjemno dragi. Cena – 2.700 dolarjev na galono.

najdražje tekočine

Živo srebro – zaradi redkosti izjemno drago

8. Živo srebro – ker ga je zelo težko dobiti, je treba za galono odšteti 3.400 dolarjev

Kaj je že to?

9. Človeška kri – izjemno pomembna pri vseh operacijah – 1.500 dolarjev na galono je cena, ki se najpogosteje omenja.

Več o človeški krvi

Najdražje tekočine so torej v nekaterih primerih tudi izjemno pomembne.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.