Naj živilo leta, naziv za odličnost

Naj živilo leta, naziv za odličnost

Seznam vseh prejemnikov podeljenih nagrad Naj živilo

Naj živilo je projekt, ki je zaživel leta 2014 na pobudo Inštituta za nutricionistiko v sodelovanju z vladnimi službami in predstavlja najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu. Proizvodnja živil je polna izzivov in številni proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje, ali pa druge lastnosti, ki prispevajo k prijaznosti potrošnikom ali okolju, vendar pa verodostojne informacije o takšnih proizvodih pogosto težko pridejo do potrošnika. Na portalu Luksuz.net zbiramo aktualne podelitve vseh let in vam v branje in oceno ponujamo vse do sedaj nagrajene produkte. Naj živilo je nekaj, kar je vredno imeti v hladilniku.

Naj živilo leta 2019

1.Nagrada za inovativnost v skupini jogurtov

Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Mlekarna Celeia d.o.o.

Jogurt LCA borovica je zanimiva novost med sadnimi jogurti. Odlikuje ga zelo nizka vsebnost sladkorja, ne vsebuje dodanih sladkorjev, niti sladil, kljub temu pa navdušuje z odličnim okusom. Jogurt je obogaten z vlakninami, pridobljenimi iz rastline cikorije. Izdelan je izključno iz slovenskega mleka. Razpoložljiv je v dveh različnih pakiranjih, v lončku in plastenki kot tekoči jogurt.

2.Nagrada za inovativnost v skupini kefirjev

Bio kefir zeleno jabolko in Bio kefir marelica in bučka

Bio dobrote d.o.o., Kmetija Žgajnar

Bio kefir zeleno jabolko in Bio kefir Marelica & Bučka sta izdelana iz ekološkega slovenskega mleka, kefirnih zrn in sadne oz. sadno-zelenjavne kaše. Odlikuje ju prijeten in osvežilen okus ter ugodna hranilna sestava, saj vsebujeta zmerno količino sladkorja in sta zato dobrodošla novost med kefirji.

3.Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov

Kruh z drožmi, Spar Slovenija d.o.o.

Kruh z drožmi ima hrustljavo skorjico, vlažno sredico in bogato aromo. Pripravljen je iz pšenične polbele in črne moke, ki so ji dodani otrobi ter zdrob starodavnih žit. Odlikujeta ga visoka vsebnost vlaknin ter znižana vsebnost soli v primerjavi z običajnimi kruhi. Poleg ugodne hranilne sestave, gre tudi za posebnost v postopku izdelave. Kot vzhajalno sredstvo so namreč uporabljene droži, ki jih pripravljajo sami v pekarni.

4.Nagrada za inovativnost v skupini namazov

Namazi Tereza’s choice: Organa d.o.o.

Humus rdeča pesa

Mandljev namaz s cimetom in vanilijo

Zelenjavni namaz Humus rdeča pesa je izdelan iz čičerike in rdeče pese. Je zanimiva alternativa običajnim namazom, saj vsebuje stročnice in zelenjavo, ki ju je potrebno pogosto vključevati v vsakodnevno prehrano. Namaz je vir beljakovin in dober vir prehranskih vlaknin. Mandljev namaz s cimetom in vanilijo pa je po drugi strani odlična alternativa sladkim namazom, saj vsebuje manj sladkorja. Praženi mandlji mu dajejo še posebej dober okus.

5.Nagrada za inovativnost v skupini testeninam podobni izdelki

Gabaroni ekološki čičerikini svedrci

Gabaroni ekološki svedrci rdeče leče

BMM d.o.o.

Slovenske ekološke testenine so izdelane iz čičerike ali rdeče leče. Odlikuje jih zanimiv poln okus in posebna aroma, ki se odlično kombinira z raznolikimi omakami. So odličen vir prehranskih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Izdelka prestavljata dobrodošlo obogatitev ponudbe izdelkov, pripravljenih brez uporabe žit.

6.Nagrada za inovativnost v skupini pripravljenih jedi

Minute zelenjavni obroki: Mercator IP d.o.o.

Leča s papriko in korenjem

Kuskus s čičeriko

Solata z ješprenom

Popestritev linije izdelkov Minute z okusnimi obroki iz žit, stročnic in zelenjave je dobrodošla dopolnitev obstoječe ponudbe. Priročno pakiranje omogoča zagotavljanje hranilnega obroka na poti, v šoli ali delovnem mestu. V liniji posebej izstopajo Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko in Solata z ješprenom, bučkami, papriko, korenčkom in koruzo. Nagrajeni obroki poleg žit in stročnic, vsebujejo tudi raznoliko zelenjavo in tako predstavljajo zdrav in hranilno bogat obrok.

naj živilo

Zaslužni za nagrade in spodbujanje domače kakovostne proizvodnje.

Naj živilo 2018

1.Pecivo Kalčko (Spar Slovenija d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini nepredpakiranih pekovskih izdelkov Kalčko so aromatične žemljice, obogatene s hrustljavimi nakaljenimi ajdovimi, lanenimi in pšeničnimi semeni ter kosmiči pšeničnih kalčkov. Kljub temu, da so pripravljene iz bele moke, so zaradi dodanih semen bogat vir prehranskih vlaknin in vir beljakovin. Odlikuje jih tudi znižana vsebnost soli v primerjavi z običajnimi kruhi. Konopljin toast (Žito d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini predpakiranih pekovskih izdelkov.

2.Konopljin toast (Žito d.o.o.) je izdelan po edinstveni recepturi iz pšenične črne moke. Dodane so mu konopljine beljakovine, zaradi posebnega postopka izdelave in uporabe kislega testa pa ga odlikuje tudi izredna svežina. Tehnološka posebnost izdelka je, da ne vsebuje konzervansov, saj proizvajalec trajnost toasta zagotavlja s pasterizacijo.

3.Nagrada za inovativnost v skupini testenin (Moleum Nataša Marc s.p.) – Nagrada za inovativnost v skupini testenin. Testenine iz ajde in pšeničnih kalčkov so prijetnega in polnega okusa. Izdelane so iz ajdove moke in razmaščenih pšeničnih kalčkov, zaradi česar jih odlikuje višja vsebnost beljakovin. Poudariti je potrebno tudi trajnostno proizvodnjo živila, saj uporabljeni visoko hranljivi razmaščeni pšenični kalčki predstavljajo stranski proizvod pri proizvodnji olja pšeničnih kalčkov, ki je na ta način koristno uporabljen.

4.Bio jogurt z aronijo (Mlekarna Krepko, Kele & Kele d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov. Bio jogurt z aronijo odlikuje odličen okus in svežina aronije. Proizveden je iz mleka s slovenskim poreklom. S svojo prehransko sestavo dokazuje, da tudi sadni jogurti lahko vsebujejo zmerno količino sladkorja in so zato lahko dobra izbira.

4.Bio zelenjavni sok iz rdeče pese (Presad d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini sokov. Gre za 100 % zelenjavni sok, izdelan iz ekološko pridelane rdeče pese. Medtem ko so mnogi sokovi na tržišču izdelani iz koncentratov, gre v tem primeru za sveže stisnjen in fermentiran sok, ki ga zato odlikuje posebej svež in rahlo kiselkast okus. Kozarec takšnega zelenjavnega soka predstavlja popestritev običajne prehrane.

5.Linija izdelkov Zala z okusi, brez sladkorja (Pivovarna Laško Union d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini pijač. Linija Zala z okusi, brez sladkorja, združuje pijače, izdelane na osnovi izvirske vode, ki jim je za osvežilen okus dodan le kanček sadnega soka. Gre za pijače različnih okusov brez energijske vrednosti, ki ne vsebujejo niti dodanega sladkorja, niti sladil, zaradi česar so lahko odlična izbira za vsak dan.

6.Zlata tatarska ajdova kaša (Rangus d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini živil brez glutena. Zlata tatarska ajda ima prijeten aromatičen in značilen rahlo grenak okus. Gre za hranljivo živilo, ki ga odlikujejo tudi flavonoidi. Zrnje tatarske ajde je pridelano in predelano v Sloveniji. Zaradi debelih in trdih lusk ter drobnih zrn, je proizvodnja kaše tatarske ajde tehnološko zahtevna, proizvajalec pa z ustrezno tehnologijo in nadzorom zagotavlja tudi, da med proizvodnjo ne pride do kontaminacije z glutenom. Živilo je zato primerno tudi za posameznike s celiakijo. Tatarsko ajdovo kašo lahko uporabimo kot prilogo ali samostojno jed, iz nje pa lahko pripravimo tudi zelo okusen čaj.

7.Mlekarna Planika Kobarid – Posebna nagrada za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil. Mlekarna Planika odkupuje in predeluje izključno mleko, pridelano na hribovitih lokalnih območjih. Na ta način pomembno prispeva k obdelanosti kmetijskih zemljišč, ohranjanju panoge in lokalnemu zaposlovanju. Posebno pozornost posvečajo svežemu pasteriziranemu mleku, ki ima zaradi načina proizvodnje značilen poln okus. Na to vplivajo prehrana živali, način vzreje in visokogorski predeli odkupnega območja, kjer se živina v poletnih mesecih pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo. Takšno mleko je tudi odlična surovina za raznolike mlečne izdelke, ki jim z veliko mero inovativnosti dodajajo zanimive lokalne sestavine.

naj živilo

Vsako leto je konkurenca na razpisu Naj živilo težja.

Naj živilo 2017

1.Ječmenov hlebček (Spar Slovenija d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov. Ječmenov hlebček predstavlja dobrodošlo dopolnitev ponudbe kruha na slovenskem trgu. Odlikuje ga bistveno znižana vsebnost soli v primerjavi z običajnimi kruhi, kljub temu pa je kruh izjemno prijetnega in zaokroženega okusa. Poleg tega je ječmenov hlebček tudi vir prehranskih vlaknin.

2.EGO QUARK (Ljubljanske mlekarne d.d.) – Nagrada za Naj živilo inovativnost v skupini visoko-beljakovinskih živil. Ego quark je pusti sveži sir, narejen iz posnetega pasteriziranega mleka. Odlikuje ga visoka vsebnost beljakovin in zelo nizka vsebnost maščob. Poleg tega je tudi odličnega okusa. Zaradi svoje sestave je še posebej koristen za športnike in druge fizično aktivne ljudi.

3.Linija izdelkov I like tofu (Avokado d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini sojinih izdelkov. Linija izdelkov I like tofu preseneča z domiselnostjo in pestrostjo barv in okusov, ne razočara pa tudi s svojo hranljivostjo. Izdelki so bogat vir kakovostnih beljakovin, zaradi česar predstavljajo tudi okusno alternativo mesnim obrokom.

4.Pirino vlečeno testo (Žito d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini žitnih izdelkov. Pirino vlečeno testo je polnozrnato živilo, narejeno je iz mešanice bele in polnozrnate pirine moke. Je zanimiva alternativa običajnemu vlečenemu testu, saj mu pira daje svojevrsten okus. Nad njim bodo navdušeni vsi ljubitelji jedi iz vlečenega testa.

5.EKO jogurt s konopljinim oljem (Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid) – Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov. Eko jogurt s konopljinim oljem spada v linijo ekoloških izdelkov Mlekarne Planika in je prvi tovrstni izdelek na slovenskem tržišču. Gosto tekoč jogurt ima svež rahlo kisel okus, s konoplji značilno noto po oreških.

6.BIO Body cleanse muesli (Nutrisslim d.o.o.) – Nagrada za inovativnost v skupini žit za zajtrk Naj živilo. Hranljiva mešanica različnih vrst kosmičev, ajde ter bučnih, sezamovih in sončničnih semen, granole iz kaljenih semen in semen indijskega trpotca. Ne vsebuje dodanih sladkorjev ali soli, cimet pa ji daje poseben privlačen okus. Vse sestavine so ekološkega izvora, izdelek predstavlja tudi bogat vir prehranskih vlaknin.

7.Linija Živa: solata in zelišča (KMG Panorganic) – Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil. Živa je linija predpakiranih svežih solat in zelišč, pridelanih v Sloveniji. Potrošnikom se tekom celotnega leta prodajajo rastoče v lončkih, kar omogoča ohranjanje svežine živila do trenutka, ko se odločimo za uporabo. Linija vključuje več različnih vrst solat, ki ustvarjajo pisan krožnik pristnih in svežih okusov. V ponudbi so tudi različna zelišča, nepogrešljiva sestavina moderne kuhinje.

naj živilo

Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko

Naj živilo 2016

1.Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov

Pirin kruh s kostanjem (Spar Slovenija)

Pirin kruh s kostanjem predstavlja dobrodošlo novost, ki bo z odličnim okusom navduševala tako ljubitelje kostanja kot tudi vse druge. Ker je deloma pripravljen iz polnozrnate moke, predstavlja tudi vir prehranskih vlaknin.

2.Nagrada za inovativnost v skupini žit za zajtrk

Enemon pšenični otrobi z ajdo (Jata Emona)

Enemon pšenični otrobi z v Sloveniji pridelano ajdo predstavljajo posebnost med žiti za zajtrk. Odlikuje jih hranljivost in edinstven okus. Ugodna prehranska sestava se odraža v naravno visoki vsebnosti prehranskih vlaknin in beljakovin, izdelani pa so brez dodane soli in sladkorjev.

3.Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov

MU Smoothie (Ljubljanske mlekarne)

MU Smoothie je skrbno pripravljen napitek iz polmastnega jogurta in visokim deležem sadja. Vsebuje izključno naravne arome in navdušuje s polnim sadnim okusom in privlačno teksturo.

4.Nagrada za inovativnost v skupini visoko-beljakovinskih živil

Sušene testenine Pure (Pekarna Pečjak)

Testenine Pure odlikuje izjemno visoka vsebnost beljakovin, zaradi česar predstavljajo dobro alternativo drugim visoko-beljakovinskim obrokom. Dodane so jim kakovostne grahove beljakovine, uporablja pa se jih lahko bodisi samostojno ali kot prilogo drugim jedem. Še posebej zanimive so za športnike.

5.Nagrada za inovativnost v skupini finega pekovskega peciva

Slovenska potica

iz linije Slovenske dobrote Tuš (Engrotuš / Sastela)

Slovenska potica iz linije Slovenske dobrote Tuš je kot prava slovenska orehova potica pečena v “potičnici”, ki ji daje tradicionalno obliko. Odlikuje jo priročno majhno pakiranje, pa tudi manj sladek okus. Odlična izbira za praznične dni.

6.Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil

Linija Grunt (Eta Kamnik)

Grunt je linija predpakiranih svežih vrtnin iz Slovenije. V liniji lahko najdemo različne vrste svežih vrtnin kot so solate, zelenjava za jušno osnovo in zelenjava za mineštro, ki so pridelane izključno lokalno. Potrošnik ima možnost preverjanja izvora živil z mobilno in spletno aplikacijo.

Naj živilo 2015

1.Nagrada za inovativnost v skupini pijač

Nula malina (Pivovarna Union)

Nula malina je brezalkoholna pijača, ki jo ob odsotnosti sladil odlikujeta predvsem zanemarljiva količina sladkorja ter energijska vrednost. Osvežilen okus je bil dosežen le z dodatkom kančka sadnega soka, zaradi česar je ta pijača lahko odlična prehranska izbira za vsak dan.

2.Nagrada za inovativnost v skupini nepredpakiranih pekovskih izdelkov

Pirin polnozrnat kruh (Pekarna Grosuplje / Mercator)

Pirin polnozrnat kruh odlikuje odličen okus in dolga svežina. Pripravljen iz 100% pirine moke in zaradi izjemno visoke vsebnosti prehranske vlaknine predstavlja odličen sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane.

3.Nagrada za inovativnost v skupini predpakiranih pekovskih izdelkov

Koruzni toast (Žito)

Koruzni toast ponuja zanimivo alternativo običajnim pšeničnim toastom. Potrošniki imajo odslej na razpolago prvi koruzni toast v manjšem pakiranju, priročnem za shranjevanje ali takojšnjo porabo. Živilo odlikuje tudi odsotnost konzervansov.

4.Nagrada Naj živilo za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov

Linija jogurtov MU EXTRA (Ljubljanske mlekarne)

Jogurte MU Extra odlikuje odličen okus in veliko sadja. S svojo prehransko sestavo dokazujejo, da tudi sadni jogurti lahko vsebujejo zmerno količino sladkorja in so zato lahko dobra izbira. Potrošnikom je na razpolago pestra izbira zanimivih okusov v okolju prijazni embalaži.

5.Nagrada za inovativnost v skupini predpripravljenih živil

Skutini štruklji iz tatarske ajde

iz linije Slovenske dobrote Tuš (Engrotuš / Fine Culinar)

Skutini štruklji iz tatarske ajde predstavljajo posodobljeno tradicionalno slovensko jed. Odlikuje jih uporaba slovenskih sestavin, predvsem zelo okusne in hranljive tatarske ajde. So že kuhani in hitro zamrznjeni ter zelo prikladni kot kakovosten obrok, tudi kadar imamo za pripravo malo časa.

6.Nagrada za inovativnost v skupini prehranskih dopolnil

VALENS Vitamin D+ (Valens Int.)

VALENS Vitamin D+ je prehransko dopolnilo v inovativni obliki ustnega pršila. Pršilo je prijetnega okusa in zelo priročno za vsakodnevno uporabo vseh tistih, ki morajo prehrani dodajati vitamin D. Pomemben del slovenske populacije namreč v zimskem času, ko zaradi nizke izpostavljenosti sončnim žarkom telo ne more sintetizirati dovolj vitamina D, tega vitamina tudi s prehrano ne zaužije dovolj. Izdelek vsebuje tudi vitamin K2 in s tem dodatno podpira zdravje okostja.

Zakaj torej Naj živilo? Čemu so potrebni taki razpisi? Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, so na Inštitutu za nutricionistiko tako začeli z izborom najbolj inovativnih živil Naj živilo že pred leti torej. Konec vsakega leta objavijo razpis za najbolj inovativna živila, pobude za izbor pa lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil. Rezultate izbora predstavijo v začetku leta. Inštitut pri izboru upošteva najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave. Proizvajalcem izbranih živil omogočijo brezplačno komunikacijo prejetega priznanja v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnih koli stroškov. Več o izborih, namenu in pomenu razpisa Naj živilo najdete na https://nutris.org/inovativna-zivila

Foto: Mediaspeed

VAS ZANIMA ŠE KAJ NA TEMO ŽIVIL? TULE


befresh

Odlična, odgovorna izbira zobnih ščetk beFresh v lekarnah in specializiranih trgovinah.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več