Moda moderna ali luksuzna?

Moda moderna ali luksuzna?

Moda moderna? Ste si kdaj zastavili vprašanje, ko ste opazovali modne piste, trgovinske izložbe, medijske osebnosti ali sodelavce? Izzivalno vprašanje so v naslovu razstave izpostavili tudi v Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku. Kateri so tisti izdelki, tisti kosi oblačil, ki so ustvarjali temelje modnih smernic? Ki so spremenili modne tokove in se za vse večne čase ugnezdili v naš vsakdan? In seveda, ni vsaka moda tudi luksuzna.

Če je moda moderna bi najbolje vedeli ustvarjalci tistih oblačil, ki si jih lahko, če vas tja pelje pot, ogledate sami. Med njimi je recimo replika prvega para Havaianas japonk. Tudi te so zraven oblek, modnih dodatkov in čevljev, ki so vplivali na modo v 20. in 21. stoletju. Na razstavi je razstavljenih sicer 111 predmetov, ki so v zadnjih sto letih močno vplivali na svetovno modo. »Biti vključen med toliko svetovno znanimi modnimi legendami z našim preprostim in izvirnim Havaianas tradicionalnim modelom, ni samo čast za našo znamko ampak tudi za brazilski dizajn in modo. Z veseljem smo postali del te razstave« je izjavila Carla Schmitzberger, globalna direktorica Havaianas.

moda moderna - Calvin Klein - Moda moderna ali luksuzna?

Calvin Klein. Slip Dress. 1994

moda moderna - Levi Strauss Co - Moda moderna ali luksuzna?

Levi Strauss & Co. Jeans. 1890

moda moderna - Top and tie waisted skirt plus Tie waisted skirt 200x300 - Moda moderna ali luksuzna?

Neznan oblikovalec, obleka za nosečnico, 1965 leto

moda moderna - Unknown designer - Moda moderna ali luksuzna?

Klasična bela majica, danes nepogrešljiva. Enostavna, pa vendar odlična.

moda moderna - PastedGraphic 2 210x300 - Moda moderna ali luksuzna?

Havaianas – tudi te so se znašle v muzeju

Vsak od razstavljenih predmetov predstavlja utelešenje tega, kar se je zgodilo v zadnjih 100 letih. Razstave bodo predstavljene s fotografijami in video projekcijami, ki spremljajo zgodovinski razvoj in izvor vsakega razstavljenega artikla. Razstava z naslovom »Ali je moda moderna?« je prva razstava MOM, posvečena modi od leta 1944, ko je kustus Bernard Rudofsky predstavil razstavo »Ali je oblačilo moderno?« Sedanja razstava bo zasedla celotno šesto nadstropje MOM-a, spremljali jo bodo ilustrirani katalogi, specializirana spletna stran in vrsta javnih ter izobraževalnih programov. Avtorja razstave sta Paola Antonelli and Michelle Millar Fisher, sicer strokovnjaka z oddelka za arhitekturo in design. Med njimi so recimo modeli, kot so znane kavbojke Levi’s 501 jeans in sari ter starejši primeri in kar z zgodovinsko bogato vsebino kot je biserna ogrlica in moška muslimanska sivo-bela ruta keffiyeh.

Pa vi? Je vaša moda moderna ali vam je vseeno kaj nosite? Bi si ogledali razstavo?Spletna stran muzeja

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.