MBFWLJ ali zvezdni večer mode

MBFWLJ ali zvezdni večer mode

MBFWLJ. Blišč in beda mode? Kreacije visokega stila in take, ki bi to rade bile. Letos je že šestič zapored modna pista na Gospodarskem razstavišču predstavila nove, nekatere nore, izvirne in že videne novosti domačih in tujih modnih oblikovalcev. Trije dnevi promocije, ki so jih dodobra izkoristili sponzorji, so napolnili Marmorno dvorano z modnimi navdušenci, novinarji in slavnimi Slovenci. Dogodek je bil še en dokaz, kako zelo smo željni podobnih eventov, kjer se eni samo pokažejo, drugi z iskrenim zanimanjem pogledajo nove zamisli modnih gurujev.

MBFWLJ je v uvodnem večeru v zabavnem slogu Petra Polesa  otvoril tridnevno dogajanje, kjer je na prizorišču Mercedes-Benz razkril novi razred A in svojega novega ambasadorja, Sportina pa revijo XYZ premium fashion store. Nove ambasadorke Katarine Čas na uvodnem večeru ni bilo, saj jo filmska kariera pogosto drži v tujini. Katarina, mednarodno uveljavljena filmska in gledališka igralka, je za Tomažem Kavčičem, lastnikom Gostilne pri Lojzetu na Zemonu in Anžetom Kopitarjem, prvim slovenskim hokejskim igralcem, postala prva ženska v vrsti moških predstavnikov v svetu avtomobilizma. Precej kul ne?

MBFWLJ

Za Katarino Čas zlahka rečemo, da je zvezdnica svetovnega kova. MBFWLJ.

Kombinacija dobrih znamk v svetu motornega olja in visoke mode je odlična izbira. Oboje sodi v kategorijo visokega luksuza. Tistega, ki ga običajno večina prebivalstva z zanimanjem opazuje, spremlja, bolj redko pa preizkusi. Drugi večer, ko sem sedela tik ob modni pisti, opazovala gnečo na tribuni in razmišljala o pomenu tovrstnih dogodkov na sploh, sem se znašla v vlogi običajnega potrošnika. Ki kupi tisto, kar mu je všeč, ki raje kot znamko obleče oblačilo kvalitetnega materiala in ki nekatere reči gleda samo na drugih bokih, sam pa si tega ne upa obleči. Zato ni nenavadno, da so me sosedje po dogodku spraševali…pa za božjo voljo, a to sploh lahko oblečeš v službo, na ulico? A modne revije kakršno so predstavile modne oblikovalke, nimajo tega namena. Nekatere predstavljene kreacije bi seveda takoj z največjim navdušenjem oblekla in so ‘nosljive takoj’, če se lahko tako izrazim, a bistvo tovrstnih dogodkov je, da so drugačni. Ker samo drugačne stvari premikajo meje. Spremembe so tiste, ki nas ženejo naprej v vseh pogledih. Tudi moda sodi sem. Premika naše meje v glavah. Premika naša razmišljanja, ki so včasih v nekih kulturnih, političnih, verskih kalupih, iz katerih ne moremo.

MBFWLJ

Kreacija Tjaše Zalar

Mnogo ‘nenavadnih’ modnih novosti, ki so jih pokazali pred 30 leti recimo, je potem postalo izjemno popularnih. Med večino populacije, ne le med premožnimi ali tistimi, ki so hoteli z obleko poudarjati svoj karakter ali kritiko družbi. Imejte to v mislih, ko vam pride naproti kakšna priložnost, kjer se ta ali oni modni ustvarjalec predstavi s svojo idejo, ki ni po vašem okusu ali presega vašo domišljijo.

MBFWLJ

Sari Valenci

Ta drugi večer so otvorili mladi upi slovenskega modnega oblikovanja – Janja Videc, Kaja Julia Hrovat, Cilka Sadar in Tjaša Zalar. Slednji sta se na modni pisti predstavili prvič. Drugi sklop revij sta zaznamovali skrbno izdelani, domišljeni in dih jemajoči kolekciji Tanje Zorn in dvojca Draž, okronala pa ga je eksperimentalna in domiselna kolekcija Sari Valenci. Modni večer sta v svojem prepoznavnem slogu zaključili ljubljenka slovenske estrade, Nina Šušnjara s kolekcijo Paradox, in Jelena Pirkmajer z znamko Cliché, ki je prejela posebno priznanje in zahvalo za svoje 25-letno modno ustvarjanje. Med publiko je bilo opaziti Anjo Rupel s hčerjo, pa seveda kreatorja Gačanovića, voditeljico Jasno Kuljaj, pa pevca Damjana Murka. Kreacijo svoje nekdanje žene Urške Draž je prišel pogledati tudi plastični kirurg Franci Planinšek, velik ljubitelj vsega lepega, a je bil na dogodku vidno slaboten.

Iz Srbije so zadnji dan na mednarodni teden mode MBFWLJ prišli Milica Vukadinović in Marko Glavinić, ki sta se predstavila vsak v svojem prepoznavnem stilu s kolekcijo moških oblačil, ter Sonja Jocic z modno zgodbo Alarm, v kateri je oblačila ustvarila brez odpadnega tekstila. Pa IVANMAN, za katerim snuje hrvaški oblikovalec, Ksenija Vrbanić z blagovno znamko XD Xenia Design, ki jo lahko najdete v več kot 350 trgovinah po svetu in druge, vrednotam etične in trajnostno usmerjene znamke, tesno povezane s konceptom lepote, luksuza in inovativnih trajnostnih tkanin. MBFWLJ je bil mednarodno modno prizorišče skozi 21 revij in o mnenju mnogih je svoje delo opravil odlično.

MBFWLJ

Nina Šušnjara – njena kolekcija vedno zanimiva

Moda je prihodnost in preteklost, je luksuz in je vsakdan, je sila družbenih sprememb. https://www.mercedes-benz.si

 

Foto: Žiga Intihar, Primož Zorko

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več