Luwak, najdražja kava najbolj nenavadna

Luwak, najdražja kava najbolj nenavadna

Luwak kava? Poznate njeno zgodbo? Slovenci radi posedamo po kavarnah, barih in prosti čas preživimo ob kavici. Poživljajoča črna tekočina je pri nas izjemno iskana, saj povprečen Slovenec popije dobrih 6 kilogramov kave na leto. Za primerjavo: povprečen Kitajec le okoli 50 g kave na leto. Pa poznate najdražjo kavo, tisto, ki sta jo pila v filmu Preden se stegneva ameriška glavna igralca? Kava iz tistih zrn, ki gredo pravzaprav dvakrat skozi želodec…reče se ji luwak in je pregrešno draga.

Tradicija kave luwak (bolj znana v javnosti kot Kopi Luwak) je stara že več sto let in sega v čas, ko je bila Indonezija nizozemska kolonija. Gospodarji so domačinom prepovedali gojiti kavo, ti pa so začeli zbirati, čistiti in pražiti neprebavljena zrna, ki so jih našli v izločkih divjih gozdnih živalic. Otočje na jugovzhodu Azije z 240 milijoni ljudi je zdaj glavni svetovni proizvajalec kave luwak, a ta industrijska veja se je razcvetela pravzaprav šele v zadnjih letih, tako da je težko priti do uradnih številk o izvozu. Za »zlate kakce« luwaka ali malajskega mustanga v ZDA, Avstraliji, na Japonskem v Južni Koreji in Singapurju plačujejo po 800 dolarjev (574 evra) za kilogram. Cena takšne kave na drobno pa je seveda čisto nekaj drugega. Skodelica kave luwak je najdražja na svetu. V specializiranih londonskih kavarnah stane sto dolarjev.

A to ni edina taka kava. V tajski verigi hotelov Anantara se hvalijo, da pridelujejo najboljšo, pa tudi najdražjo kavo na svetu. Po vzoru kave, ki je do zdaj nosila naziv najdražje, tudi tajska kava doživi predelavo, ob kateri se večini ljubiteljev črnega napitka ne bodo cedile sline. Kavna zrna namreč pred praženjem prepotujejo prebavni trakt slonov. Podoben postopek prestane kava, ki jo pobirajo iz iztrebkov cibetovk. Na pol prebavljena zrna naj bi imela še posebej plemenit okus, kar potrjujejo tudi v hotelih Anantara. “Raziskave kažejo, da zaradi encimov v želodcih slonov razgrajujejo beljakovine v kavi, ki so sicer krive za grenkobo. Manj beljakovin v kavnih zrnih torej pomeni manj grenko kavo,” pojasnjujejo svojo poslovno zamisel.VEČ NAJDETE TU

luwak

Kava nenavadnega izvora, a menda izjemnega okusa.

Da se je v Sloveniji ne da kupiti, ne drži. Morda je ne boste dobili v kavarni, lahko pa jo naročite na spletu. 100 g za malo več od 55 evrov. Njihov promocijski opis je zelo blag in prilagojen slovenskemu odnosu no novih in nenavadnih reči: Edinstven okus in aroma kave se zagotovi z edinstvenim procesom fermentacije kavnih zrn v prebavnem traktu posebne vrste mačke. Tako fermentirana kavna zrna izgubijo svojo prvotno grenkobo in so pripravljena na proces praženja, pri katerem nato lažje razvijejo prefinjen okus in prijetno aromo.

Slovenija je leta 2015 uvozila 12,6 tisoč ton kave v vrednosti 45,5 milijona evrov.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več