Lesena smreka za praznike

Lesena smreka za praznike

Praznike si vsakdo pričara po svoje. Nekateri v izdelovanju voščilnic, polnem zagonu iskanja daril in okraševanju božičnih drevesc. Drugi v tišini, ob knjigi. Lahko pa rečemo, da pred novim letom v skoraj vsaki, v vsaki drugi pa zagotovo, dnevni sobi stoji okrašena smreka. Ste se naveličali plastičnih, ste ekološko osveščeni? Vam je hudo vsako leto znova odsekati mlado drevo? Lesena smreka je lahko odličen nadomestek. Boštjan Sagmeister ustvarja zanimive naravne smrekice različnih velikosti, ki dišijo po lesu, pa vendar ni treba vsako leto znova ponjo v gozd.

smreka-iz-lesa
Prazniki pred vrati. Izvirna smrečica; preprosta, pa vendar zelo zanimiva.

Lesena ali plastična smreka?

Naravna smreka je vendar iz lesa boste rekli. Seveda, a te lesene smreke so iz obdelanega lesa. In narejene z namenom večkratne uporabe. Da smo ljudje različni je videti na mnogo načinov. Tudi v odnosu do praznikov okoli božiča in prestopa v novo štetje leta. V odnosu do izbire božičnega drevesca. Izvor le-tega sega prav neverjetno daleč v zgodovino. Številne kulture v preteklosti so častile zimzelena drevesca in jih povezovala s to tradicijo, kasneje smo to zeleno komponento zamenjali s plastičnimi in v trgovinah kupljenimi jelkami. K sreči smo prišli do točke trajnostnega odnosa, ekološkega osveščanja v smislu svaril pred tonami plastike in nepotrebnega podiranja zdravih, mladih iglavcev vse povprek.

Lesena smreka
Takšno ‘smreko’ imate lahko v prostoru ali na terasi.

Pod imenom Dom in Udobje nastajajo smreke, ki so plod lastne ideje in želje ustvariti smreko, ki je drugačna, zanimiva, naravna. » ​Smreke so narejena izključno iz lesa, ročno izdelane, so popolnoma sestavljive, zato za hrambo potrebujemo zelo malo prostora. Lahko se uporabljajo za novoletne smreke, ali kot “stojalo” za skodelice, nakit, perilo, …… lahko pa tudi za predstavitev drugih izdelkov (npr. dišečih mil, nakita,…….). Smreke so različnih velikosti, od 60 – 200 cm. Po naročilu pa je mogoče dobiti tudi druge dimenzije,« je pojasnil Boštjan in dodal, da si zadnja leta v svojem domu želijo imeti čim manj plastičnih materialov.

Na vprašanje kdaj, kako in zakaj se je Boštjan začel ukvarjat z lesom, koliko časa mu to vzame, kdaj je odkril to ljubezen do lesa, je mojster pojasnil, da je les zanj že dolgo material, ki ga privlači. »Njegov otip, njegov vonj, zanimive ‘nepravilnosti’, ki jih različni kosi lesa ponujajo in s tem dajejo oblikovalcu še dodaten izziv, izdelku pa šarm, zanimivost, drugačnost. Vsak izdelek je unikaten in neponovljiv.« Tudi lesene smreke izpod njegovih rok so v bistvu unikati, saj so ročno narejeni. Vsaka posebej in zase. Izpostaviti gre tudi, da Boštjan za izdelke, za katere potrebuje kar nekaj materiala, les zbira in reciklira. Po njegovi zaslugi dobi novo podobo, sicer bi šel na odpis. Njegovo delo je torej zelo koristno, ne samo lepo.

Poiščite svojo, bodite letos ekološki

Boštjan pa ne izdeluje samo smrek, ampak tudi druge izdelke. Sklede recimo. »Izdelki nastajajo po navdihu, seveda pa je osnova kos lesa, ki sam po sebi ponuja različne možnosti za obdelavo. Zaradi skrbne izbire vsakega kosa in njegove ročne obdelave, je sleherni izdelek neponovljiv oziroma drugačen. Saj ga ne določa samo oblika / forma, ampak predvsem material sam. Z vsemi pravilnostmi in ‘nepravilnostmi’, ki so vidne na lesu.« Logično vprašanje je, kje je mogoče smrekice ali druge izdelke videti, kupiti​? Ker ne gre za masovno proizvodnjo, se niso odločili za prodajo v trgovinah, ampak izdelke pokažejo na FB in seveda, na željo, fotografije pošljejo tudi po mailu. Tule je uporaben link, kjer najdete kontakte https://www.facebook.com/dominudobje/?ref=br_rs.

Drugačna lesena smreka. Vas mika?

lesena-smreka

Vas zanima še kakšen članek na temo umetnosti? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več