Kozmetična nega med Slovenkami

Kozmetična nega med Slovenkami

Kozmetična nega med Slovenkami je zanimiv pojem. Čeprav je lepotilnih salonov po Sloveniji precej, tudi v bolj odročnih krajih, se Slovenke v Podravju vendarle raje negujejo same, doma. In kot je pokazala raziskava diplomirane kozmetičarke Barbare Kocjan, s katero je diplomirala na Oddelku za kozmetiko Visoke šole za storitve v Ljubljani, se v primerjavi z Osrednjo Slovenijo, redkeje odločajo za obisk salona, čeprav jim negovanost veliko pomeni. Raziskava je zanimiva primerjava navad med Ljubljano in njeno okolico ter Podravjem, kjer je slog življenja drugačen in prav tako družinski proračun. In čeprav smo vse ženske rade lepe, na tem mestu statistika nazorno pokaže, da želja po ‘luksuzu’ nekje na obrobju pogosto ostane samo želja.

Kaj je pokazala raziskava, ki jo je opravila diplomirana kozmetičarka Barbara Kocjan? Je kozmetična nega res nekaj, kar spada v visoki luksuz, ali gre bolj za stvar navade, običajev, odnosa do urejenosti in lepote?

Kozmetična nega in regionalna primerjava

Kozmetična industrija s številnimi, vedno bolj inovativnimi izdelki in za kožo prijaznejšimi sestavinami nenehno izboljšuje pestrost in kakovost ponudbe kozmetičnih izdelkov. S tem omogoča, da lahko sleherni posameznik ustrezno neguje svojo kožo z glede na stanje kože najprimernejšimi izdelki. Seveda pa je za pravilno izbiro potrebno dobro poznati tako posameznikovo kožo kot izdelke same, njihove sestavine in delovanje. Za doseganje ustreznih učinkov se je potrebno tudi zavedati pomembnosti ustrezne nege, redna nega pa mora preiti v navado. Ob veliki ponudbi kakovostnih kozmetičnih izdelkov se zato postavlja temeljno vprašanje, ali ženske, ki so še vedno glavne uporabnice kozmetike, znajo pravilno izbirati kozmetične izdelke in negovati svojo kožo.

Odgovor na to vprašanje sem iskala z raziskavo, ki sem jo izvedla v okviru diplomske naloge v študiju kozmetike na Oddelku za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST). V anketo je bilo vključenih 100 žensk iz Podravske in Osrednjeslovenske regije. Ciljna skupina so bile ženske, stare nad 45 let. Rezultate svojih anket sem primerjala s podatki izpred okoli 10 let, ki sem jih dobila v arhivu Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana. Rezultati so zanimivi in poučni; kažejo na velike razlike med regijama ter razgrinjajo številne možnosti za izboljšanje stanja in priložnosti za nas, ki delamo na področju kozmetike,” je povedala Kocjanova.

Pokazalo se je namreč, da si ženske iz Podravske regije najpogosteje čistijo obraz samo z vodo in navadnim milom (76%), v nasprotju z Osrednjeslovensko regijo, kjer uporablja navadno vodo iz pipe ter navadno milo le 16% žensk. V Podravski regiji uporablja tonik le 26% žensk, saj niso seznanjene s tem, čemu služi. V Osrednjeslovenski regiji tonik uporablja 68% anketiranih žensk. Kremo za obraz uporabljajo večinoma vse anketirane ženske.

V Podravski regiji kozmetični salon obiskuje le 26% anketirank, 74% pa jih še nikoli ni obiskalo kozmetičnega salona, medtem ko v Osrednjeslovenski regiji obiskuje kozmetične salone kar 84% anketirank in le 16% jih salona ni še nikoli obiskalo. V Podravski regiji ženske menijo, da bi pogosteje obiskovale kozmetične salone, če bi imele na voljo več denarja, v Osrednjeslovenski regiji pa se jim denar večinoma ne zdi problem, problem pa jim predstavlja pomanjkanje časa – če bi imele časa več, bi kozmetične salone obiskovale pogosteje. Zanimiv je podatek, ki kaže, da imajo ženske iz Podravske regije sicer čas za obisk kozmetičnega salona, vendar pa jim primanjkuje denarja, medtem ko ženske iz Osrednjeslovenske regije imajo denar, nimajo pa časa za obisk kozmetičnega salona.

Kozmetična nega in nakup izdelkov

V Podravski regiji se anketiranke najpogosteje odločijo za nakup kozmetičnega izdelka predvsem zaradi priporočila, pomembna jim je tudi ugodna cena izdelka. Za nakup kozmetičnih izdelkov mesečno porabijo 10-20€ ali pa celo manj kot 10€ na mesec. Nobena ženska za nakup ne nameni več kot 50€ na mesec. Anketiranke v Osrednjeslovenski regiji pa najpogosteje kupijo izdelke blagovne znamke, ki jim zaupajo. Za nakup kozmetičnih izdelkov porabijo 20-50€ na mesec, nekatere celo 100€ in več. Na nakupne odločitve v obeh regijah vpliva tudi privlačna embalaža in izdelki, ki so novi na tržišču.

V Podravski regiji več kot polovica anketiranih žensk trdi, da se jim sestavine v kozmetičnih izdelkih ne zdijo zelo pomembne, medtem ko je večina žensk iz Osrednjeslovenske regije odgovorila, da se jim sestavine zdijo zelo pomembne. Zaradi takšnega izida jo je zanimalo, kaj pričakujejo od izdelka, ki ga kupijo. V Podravski regiji največ žensk pričakuje, da bo izdelek »nahranil« njihovo kožo, v Osrednjeslovenski regiji pa jih največ pričakuje navlažitev kože. Presenetljivo in zaskrbljujoče je, da se anketirankam v obeh regijah zdi najmanj pomembno, da izdelek vsebuje UV zaščito, čeprav je ščitenje pred UV žarki pomembno tako za izgled kože kot za zdravje. Očitno bi bilo potrebno ženske o negativnih vplivih UV sevanja redno poučevati, jim svetovati in jih osveščati!

Rezultati raziskave so precej podobni rezultatom raziskave Mediane, kar kaže na to, da se stanje v ca 10 letih ni bistveno spremenilo, razlike med regijama ostajajo. Dela in priložnosti za vse, ki delujejo na področju kozmetike, je torej še veliko, morda v Podravski regiji celo več, kot v Osrednjeslovenski. K povečevanju ozaveščenosti ter napredku tudi glede izbire izdelkov in domače nege lahko pripomore tako ustrezno strokovno usposobljeno osebje v specializiranih trgovinah s kozmetičnimi izdelki, kot osebje v kozmetičnih salonih; zato je potrebno strokovni usposobljenosti osebja posvečati dovolj pozornosti. Kozmetična nega je tudi tematika o negi zdrave kože, ne samo lepe, zato je ozaveščanje pomembno.

Vist

Nega je pomemben del v življenju ženske.

Ironija – v Podravju je problem denar, v Osrednji Sloveniji čas.

Barbara Kocjan, diplomirana kozmetičarka (VS) se je po končani srednji kozmetični šoli v Mariboru vpisala v visokošolski študij kozmetike na Oddelku za kozmetiko Visoke šole za storitve v Ljubljani (VIST), kjer je diplomirala l. 2017 z diplomo z naslovom Raziskava uporabe kozmetičnih izdelkov in navad za nego starajoče kože doma pod mentorstvom višje predavateljice mag. Ladeje Godina Košir. Že med študijem je v Ormožu odprla svoj kozmetični salon, ki ga že več let uspešno vodi.

https://www.luksuz.net/kozmeticne-novosti-festival-vist/

http://www.vist.si/kozmetika/

 

MORDA VAS ZANIMA UGODEN NAKUP GOSTOVANJA? KJER BOSTE DELEŽNI KAKOVOSTNE TEHNIČNE PODPORE? https://www.neoserv.si/?a=7125

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več