Korekcija vek danes postala običajen poseg

Korekcija vek danes postala običajen poseg

Korekcija vek ali blefaroplastika je dandanes vse pogostejša odločitev žensk. Tu in tam verjetno tudi kakšnega moškega. Uvela koža na vekah, ki je pogosto posledica genetskega izvora, včasih pa tudi stila življenja, žensko dodatno postara. Ji daje utrujen videz in dela nepotrebne skrbi, saj je obraz vselej na očeh javnosti. Ste kdaj razmišljale o posegu, pa vas skrbi? Naj vam torej zagotovim, da je korekcija vek pri plastičnem kirurgu dr. Petru Zormanu iz Ljubljane izjemno strokovno opravljeno delo. Na portalu navajamo osebne izkušnje, postopek ter vse pluse in minuse v zvezi s posegom.

Korekcija vek (blefaroplastika) je najpogostejši poseg na vekah, ki je namenjen tistim, ki želite pomladiti svoje oči in celotni obraz. Obraz se namreč s tem posegom res pomladi ali kot pravijo ‘odpre’. Najpogosteje se zanj odločajo ženske med 45 in 55 letom starosti. Moja leta torej 😊 Odvečna koža okoli oči je pri enih bolj vidna kot drugih, a res je, da vidno postara obraz. Saj vem, pomembno je, kako se počutiš, da si zdrav in v fizični dobri kondiciji. Absolutno se strinjam. Pa vendar. Če vas moti nenehno utrujen in žalosten izraz oči, ki ga lahko odpravimo s pomladitvijo vek, če je vaša starost v najboljšem obdobju, vaše oči pa kažejo, kot da jih imate 70… Zakaj o posegu ne razmislite konkretno in se osebno pozanimate?

Korekcija vek – iskanje odgovorov na vprašanja

Najprej o posegu kot je blefaroplastika samo razmišljamo. Potiho. Potem si začnemo želeli in iščemo odgovore. Pomembno je, da pri takem posegu zaupamo plastičnemu kirurgu in da se počutimo dobro. To znajo v ambulanti Plastična kirurgija Zorman zelo dobro narediti. Na prvem obisku poveste svoje težave, dr. Zorman vas pregleda in svetuje. Za vas si vzame čas. Njegove besede in reakcije so zelo mirne. Poleg tega me pri njen navdušuje tudi dejstvo, da v svojem delu, ki ga opravlja vrhunsko, iskreno uživa. Ne bo vas zavajal, vam dajal lažne upe, ampak pove tako kot je oziroma bo. Občutek zaupanja je pomemben. Kakorkoli, če o posegu resno razmišljate, je smiselno, da opravite pregled pri strokovnjaku, ki bo lahko odgovoril na vaše dileme in vam pomagal ustvariti dejanska pričakovanja, ki so predpogoj, da bo poseg v vaše življenje prinesel pozitivne spremembe. Meni so odgovorili na vsa zastavljena vprašanja.

Kaj je blefaroplastika torej?

Dr. Zorman vam bo pojasnil, da je blefaroplastika kirurški poseg s katerim pomladimo povešene, nagubane in izbočene veke. Poseg lahko opravijo ločeno na zgornjih ali spodnjih vekah ali pa istočasno na vseh štirih. Da bi se izognili usahlemu in nenaravnemu videzu, sodobna načela preoblikovanja vek vključujejo prerazporeditev maščobnega tkiva, preoblikovanje mišic in odstranitev odvečne kože. Istočasno se nekateri pacienti odločijo še za druge hkratne posege. Za odpravo drobnih gub okoli oči, zlasti ob zunanjem predelu, lahko ob blefaroplastiki opravijo tudi katerega od ablativnih pomlajevalnih posegov ali injiciranje botulinum toksina. Z  rednim injiciranjem botulinum toksina lahko ponovni  pojav drobnih gubic močno upočasnijo. Temno obarvanje okoli oči je posledica kopičenja pigmenta oziroma presevanja barve ven ali mišice skozi tanko kožo. Te težave s kirurškim zdravljenjem namreč ni moč odpraviti. Stvar odločitve seveda in želja.

Korekcija vek ne traja dolgo, kljub temu pa si le vzemite uro in pol časa. Poleg tega vam svetujem, da vas nekdo pripelje, ker boste po posegu pač težko sami vozili domov. Pred operacijo vam kirurg natančno označi mesta, kjer bo potekal rez. Zato je ta del predpriprave zelo natančno delo. Tako korekcijo zgornjih, spodnjih kot tudi vseh štirih vek opravijo ambulantno v lokalni anesteziji. Kar brez skrbi, nežen zbodljaj, zaradi anestetika ne boste čutili nič, malo adrenalina pa bo zožilo žilice. Na željo pacienta je možen tudi poseg s sedacijo ali v splošni anesteziji. Rez na zgornji veki poteka v naravni gubi približno osem milimetrov nad trepalnicami, na spodnji veki pa v stranskem delu tik pod njimi. Odvečno maščevje odstranijo ali pa preoblikujejo in prerazporedijo na mesta, kjer so vrzeli. Rano zašijejo s šivom tanjšim od lasu, da bo le-ta ravna, čista in lepa. Poskusite biti med posegom kar se da mirni, naj se veke ne upirajo. In predvsem zaupajte zdravniku.

Okrevanje hitro, a ne bodite neučakani

Po opravljeni korekciji vek oči niso drugačne ali nenavadne, ravno nasprotno, izgledajo bolj mladostne in spočite. A na pravi, res pravi rezultat je treba malo počakati. Takoj po operaciji boste imele občutek kot da ne morete zapreti oči. Ne bojte se, v uri, dveh bo vse ok. Ker gre za kirurški poseg, vas bo kakšno uro zatem začelo malo boleti. Prag bolečine je različen, a kakšen protibolečinski tablet bo že treba vzeti. Ne mučite se po nepotrebnem. Šive odstranijo po 5 – 7 dneh.  Zaradi zgradbe podkožnega tkiva okoli oči je pogost stranski pojav po posegih v tem predelu oteklina in modrica. Zmanjšamo ju s hlajenjem, s katerim pričnemo takoj po posegu in nadaljujemo doma. To vzemite kar resno. Pomaga tudi počitek z dvignjenim vzglavjem. Zaradi otekline imamo prvih nekaj dni lahko občutek napetosti ob zapiranju očesa. Po približno dveh tednih izgine modrica in nekaj tednov kasneje dokončno tudi oteklina. Zelo, zelo redko pride do kakšnih vnetij, ki bi jih bilo treba zdraviti z antibiotiki. Takim skrbem v izogib vam na izvidu dr. Zorman zapiše svojo mobilno številko in če ste v skrbeh, ga lahko pokličete. Povsem končni rezultati pa so vidni nekaj mesecev po posegu, ko tudi brazgotina popolnoma dozori in je ni več opaziti. Kar ne pomeni, da morate biti za ta poseg ves mesec doma. Nekatere niti šivi ne motijo in se po nekaj dneh, s šivi in očali odpravijo ven. Če pa sodite v skupino tistih, ki nočejo niti namigniti, da je za njimi lepotni poseg, se bodo za očali verjetno skrivali tri tedne. A zapomnite si. Korekcija vek je vaša stvar. Samo vaša. Vi se morate dobro počutiti, ne vaši sosedje ali prijatelji. To delate zase.

korekcija vek
Pred posegom korekcije vek.
korekcija vek
Bolj svež pogled po blefaroplastiki, a še vedno naraven videz, ne umeten.

Korekcija vek – plusi…….

 • odprt pogled pomladi celoten obraz
 • blefaroplastika štirih vek je lahko sočasna pomladitev zgornjih in spodnjih vek
 • poseg opravijo ambulantno z lokalno anestezijo
 • šive odstranijo najkasneje v sedmih dneh
 • modrice izzvenijo v tednu ali dveh, po nekaj dneh jih lahko prekrijete z ličili
 • pravilno izveden poseg vam bo prinesel zadovoljstvo

…………in minusi

 • če posega ne želite deliti z nikomer, potrebujete najmanj teden dni dopusta
 • brez oteklin, modric in rahle občutljivosti ne bo šlo
 • zelo redko, a kot pri vsakem posegu, lahko pride do hematoma, kar malo podaljša okrevanje
 • ob pretirani odstranitvi kože, lahko pride do težav pri zapiranju očesa
 • če se pojavijo bele ciste, se jih prebode.
 • Več informacij na temo blefaroplastika oz. korekcija vek najdete na spletni strani Plastična kirurgija

Vas zanima še kakšen članek na temo lepote? Izvolite TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več