Koper evropska destinacija odličnosti

Koper evropska destinacija odličnosti

EDEN je največja evropska platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma. Slovenska turistična organizacija sodeluje pri tem projektu v skladu s svojo usmeritvijo podpiranja destinacij in produktov, ki so svoj razvoj usmerili v trajnostno. Letos je mesto Koper lahko ponosno na priznanje, ki jih je doletelo.

EDEN ali Evropske destinacije odličnosti je projekt Evropske komisije, ki od leta 2007 združuje kraje in območja, ki razvijajo okoljsko, kulturno in družbeno vzdržen turizem. Slovenija je njegov  del  od leta 2008 s šestimi zmagovalnimi destinacijami in dvanajstimi finalistkami. EDEN omogoča mednarodno promocijo, prepoznavnost, izobraževanje, povezovanje in izmenjavo dobrih praks. Projekt temelji na državnih izborih, ki potekajo vsako drugo leto; njihov rezultat je izbira destinacije odličnosti in štirih finalistk.

Evropska komisija je za letošnjo krovno tematiko izbora določila temo kulturnega turizma. Na razpis STO je prispelo 14 prijav, strokovna komisija EDEN pa je pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja izbrala pet finalistk: Radol’co, Koper, Ptuj, Kras, Slovenske Konjice. Pred dnevi so razglasili zmagovalca.

Evropska destinacija odličnosti kulturnega turizma 2017 je Koper kot edinstven primer sobivanja zgodovine, kulture, narave in sodobnosti.

Prof. dr. Janez Bogataj je odločitev strokovne komisije takole utemeljil: »Strokovna žirija meni, da ima Koper zelo jasno določeno strukturo in vsebino sobivanja turizma in kulture. Paleta tega razmerja vključuje tako urbano okolje kot povezave z mestnim zaledjem in zelo domiselno izrablja priložnosti ob obisku velikih potniških ladij. Programe, ki izvirajo iz razmerja med kulturo in turizmom, zelo smiselno predstavljajo različnim publikam. Uspelo jim je združiti delovanja tako profesionalnih kot civilnih združenj, ki aktivno sodelujejo pri turistični promociji in oblikujejo ustrezne vsebine. Žirijo je zelo pozitivno presenetil tudi odnos vseh deležnikov turizma in kulture v Kopru, od župana, podžupana, direktorjev kulturnih ustanov, vse do knjižnice, založniške hiše, društev idr., ki se zelo dobro zavedajo pomembnosti vključevanja kulture v turizem.«

Koper Mesto Koper, kliknite na sliko

Slovenska turistična organizacija bo zmagovalko in finalistke  vključila  v svoje različne promocijske aktivnosti. Zmagovalna destinacija bo vključena tudi v promocijo Evropske komisije. Skupaj s finalistkami bo postala članica slovenske mreže Evropska destinacija odličnosti  in pridobila možnost za včlanitev v evropsko, ki spodbuja promocijo, izmenjavo dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, in povezovanje. Slavnostna podelitev nagrad za zmagovalko in finalistke bo v Sloveniji predvidoma konec jeseni,  nagrado Evropske komisije pa bo Koper prevzel v Bruslju v začetku leta 2018.

Koper

Mestni grb

Ob razglasitvi zmagovalne destinacije kulturnega turizma je Boris Popovič, župan Mestne občine Koper, dejal: »Počaščeni smo, da je naziv Evropske destinacije odličnosti osvojil Koper. To nam daje nov zagon, hkrati pa predstavlja potrditev, da razvijamo Koper v  pravo smer. Nobena skrivnost ni, da je še pred dobrim desetletjem veljal za pretežno industrijsko mesto, danes pa se uvršča v sam vrh slovenskega turizma. Številne investicije, bogatejše turistične vsebine, novi turistični produkti kot tudi vse pogostejši prihodi potniških ladij omogočajo turistični razvoj naše destinacije, pri katerem ima prav kulturni turizem zelo pomembno vlogo. Ponosni smo, da ga razvijamo v partnerstvu s številnimi akterji.«

Vse o Kopru

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več