Kjer šumi slap Šum

Kjer šumi slap Šum

Ideja za izlet: slap Šum

Slap Šum se je prikradel v mojo misel nekega popoldneva, ko sva z mojim praznovala okroglo obletnico. Spontana ideja in vprašanje, kam tako na hitro v okolici Kranja skočiti v naravo. Samo 8 kilometrov iz Kranja se v vročih dneh lahko naužijete vodne svežine v miru in tišini. Kajti na slap Šum so skoraj pozabili.

Slap-Šum
Pot do slapa je označena kot Učna pot.

Slap Šum nekdaj znana turistična točka

Saj poznate tisti občutek, ko so nenadne odločitve najbolj sladke? Pogledaš vreme. Vroče. Pogledaš, koliko imaš časa? Aha, sredi tedna po službi, torej dve-tri urce. Zato je bil slap Šum, ki sem ga našla na ‘ata Googlu’ kot nalašč. In ker je bil opis poti bolj reven, je bil izziv toliko večji. Slap se sicer nahaja približno 8 kilometrov iz Kranja v soteski Nemiljščice. Do tja pridemo po lokalni cesti proti Spodnji in Zgodnji Besnici. In ko pridete v naselje Nova vas, bodite pozorni na smerokaz in odcep proti slapu, ki stoji na desni strani.

Pot se bo spuščala levo navzdol, mimo nekaj hiš in gozda. Če se boste spuščali z avtom, imejte v mislih, da bo treba kje parkirati. Parkirišč sredi gozda pač ni veliko, a če poskusite srečo, kot jaz, potem najdete kakšen kotiček. Sicer pa lahko parkiramo višje, pri na novo zgrajenih hišah. Prijazni prebivalci vam bodo pomagali. In ko boste korakali po poti proti gozdu, pazite na tisti del ceste, kjer se asfaltni del konča. Tam stoji označevalna tabla, a jo zaradi majhnosti kaj hitro lahko spregledate. No in tam boste zavili levo. Proti koncu je pot nekoliko strma, a zaščitena z ograjo. Kljub temu izlet morda ni primeren za povsem majhne otroke, ki bi na vsak način hoteli hoditi sami. Oziroma drugače; v tem primeru ga imejte trdno v rokah, da se kam ne prekucne. Spust nam olajšajo tudi lesene stopnice. Kmalu po spustu v sotesko boste začutili svežino vodnih kapljic, ki jih slap povzroča s svojim padcem. Slap Šum je zaradi skrite lokacije odlična izbira za nekajurni oddih v vročih dneh. V miru lahko preberete knjigo, meditirate, si spočijete.

slap-šum-slapovi
Slap Šum je visok približno 25 metrov in nekateri v tolmun celo zaplavajo.

Drseči slap sredi gozda

Kaj lahko povemo o slapu Šum? Je največji potočni slap v Sloveniji in spada med drseče slapove. Pada preko rdečkasto-sivih apnenčastih skladov v globino 25 metrov. Zanimivo je, kako vodnati potok oblikuje slap: najprej padeta v zgornji tolmun dva curka, se združita, padeta v srednji tolmun, od tam naprej pa se voda v enem samem curku požene v tretji najgloblji padec, ki ustvari slap. In tam pod slapom stojite vi, z nogami v vodi, ki sploh ni tako mrzla, in uživate. Kot sem izvedela pozimi močan pršec ustvari na desnem pobočju zaledenelo zaveso. Tudi pozimi je torej zanimiv za ogled, čeprav so pogoji hoje povsem drugi. Slap je veličasten in skrit, nekdaj pa je bil priljubljena turistična točka. Zelo zanimiv tudi za ljubitelje fotografiranja v naravi, saj ima na svoji poti polno tolmunov in brzic. Kam potuje? Potok Nemiljščica se izliva v Savo.

Vzpon izpod slapa Šum nazaj do glavne ceste vzame okoli 10 min običajnega turista.

Vas zanima še kakšen članek na portalu Luksuz? Pokukajte TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več