Kamnik se želi turistično okrepiti

Kamnik se želi turistično okrepiti

Kamnik kot mesto in kot občina ima še vedno pester izbor turističnih in gostinskih doživeti. A kot povsod, so svetle izjeme in točke, kjer bi se dalo storiti več. Nedavno smo na turistični turi člani društva turističnih novinarjev skušali v enem dnevu začutiti njegov utrip. V organizaciji Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik smo si je ogledali srednjeveško mesto Kamnik, Zdravilni gaj Tunjice, dolino Kamniške Bistrice, zanimivo posebnost Slovenia Eco Resort ter Terme Snovik. Glede na to, da bo že drugo leto zapored Kamnik zabeležil rekordno sezono, lahko govorimo o uspehih. Bodite pozorni na zgodbe, pred nami je Svetovni dan turizma.

Kamnik vabi in si trudi povrniti nekdanjo slavo. Pa vendar; ne morem pozabiti, da nikjer nismo uspeli videti ali poskusiti slavni sirček Trnič, ki ga vidimo na vseh prospektih in katerega zgodba pritegne celo Kitajce, da se odpravijo na Veliko Planino poskusit kislo mleko in sire. Pa čeprav laktozo slabše prebavljajo 😊. Ampak, kar je posebno, je treba poskusit ne! No in tu nastopim kot urednica portala, kjer znamo cenit posebno, okusno, drugačno, pa četudi je drago. Mnogo je tujih turistov, ki bi za Trnič odšteli tudi 30 evrov, če bi ga po gostilnah v Kamniku imeli. Topel nasvet gostincem, vsaj tistim s pestrejšo in visoko kakovostno ponudbo. Nekateri pravijo, da ima tudi iskanje Trniča po različnih lokacijah svoj čar. Najti Trnič je torej prava Odisejada. Ok. Kaj je Trnič?

kamnik

Takole so pastirji pokazali, kako so mislili na svoje mladenke, ko so pasli visoko v hribih.

Sirček v obliki mladenkinih prsi

Turistični vodniki vedo povedati, da so Trniče pastirji izdelovali predvsem v 19. in v začetku 20. stoletja. Gre za jed iz skute iz ogretega kislega mleka z dodatkom smetane. Oblikovan je v kepo in osušen. Zaradi posebnega naravnega okusa je naribani Trnič primerena popestritev okusov različnih jedi, celo sladic. Svež Trnič ima nežen okus zato ga dodamo jedem z manj ostrim okusom, z zorenjem pa postaja ostrejši in žlahtnejši. Izdelava pa ni tako enostavna. Že priprava mase za izdelavo Trniča traja od štiri do pet dni. Pastirji namolzejo mleko, ga skisajo, odstranijo smetano, kislo mleko nalijejo v glinen »pisker« – sirovnik in ga pustijo na ognjišču približno dve uri, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Zatem maso odlijejo v torilo, kjer se skuta odcedi. V primeru, da je presuha, ji dodajo smetano, sicer pa le sol. Kakšna informacija več bo tule.

Lastniku Zormanu končno uspelo

S posebnim zanimanjem smo se odpravili v glamping kamp Slovenia Eco resort, katerega lastnik je Kamničanom poznan podjetnik Matjaž Zorman. V teh letih, odkar si je zaželel obogatiti turistično ponudbo v Kamniku in uresničiti sanje o ekološki vasi za urbanega človeka, je šel Zorman res čez peklene muke in dogovarjanja. Pa se kljub temu ne želi z zamero obračati nazaj, ampak gleda samo v prihodnost. Danes njegov Eco resort deluje v okviru vseh potrebnih dovoljenj in privablja številne goste, pretežno tuje.

Čeprav se ob vikendih oglasijo tudi domači dnevni obiskovalci, ki posedijo v mirnem okolju, se odločijo za kosilo ali pa tam praznujejo kakšen rojstni dan. »Naši gostje prihajajo pogosto iz Belgije, Nizozemske, tudi Arabskih Emiratov. In strašno zanimivo se jim zdi, ko ob jutrih za otroke organiziramo ‘pastirsko šolo’, kjer imajo otroci priložnost pristnega stika z našimi domačimi živalmi in okoliško naravo. Starši pa lahko prosto nabirajo v našem vrtu recimo,« je pojasnil direktor medtem ko smo se sprehodili mimo ličnih lesenih apartmajev. Matjažu Zormanu ne manjka idej, zato je tudi javno napovedal kandidaturo za župana Kamnika. Njegovo geslo je Obrnimo Kamnik v svet.

kamnik

Takole servirajo okusen pastirski sir z Velike planine na rukoli v Eco resortu.

Terme Snovik najmočnejši igralec v Kamniku

Okušali in vonjali smo odlično hrano in pijačo v Slovenia Eco Resortu in Termah Snovik; preko stopal doživeli dotik različnih podlag, ki so eden od 5-ih stebrov Kneipp metode in jih Terme Snovik uspešno razvijajo in implementirajo v svoje programe že zadnji dve leti. Snovik ima, prav tako kot Eco resort, močnega idejnega vodjo. Oba vizionarja. Ivan Hribar je še kako vpet v dogajanje znotraj in zunaj Term Snovik, ki si prizadeva ohraniti vsaj 25 odstotkov slovenskih gostov. Termalna voda v teh termah je primerna za plavanje in pitje, blagodejno vpliva predvsem na kosti, kožo in prebavo. Ste vedeli, da so to najvišje ležeče terme? In da imajo Eko marjetico? Bazen, bližnji apartmaji, pohodne poti in narava vleče goste spet in spet.

kamnik

Takole smo preverjali sobotno ponudbo v Termah Snovik turistični novinarji.

kamnik

Po 20-tih letih spet v Tunjicah, kamor ljudje hodijo po zdravje, mir. Kraj je postal tudi turistična točka.

Narava del Kamniškega turizma

Poslušali smo tudi ptičje petje, šumenje dreves in bučanje vode v soteski Predaselj ter opazovali zeleno lepoto kamniških gozdov in mogočnost Kamniških Alp. Nazdravili z originalnim Kraševcem na tako imenovani Firštovi mizi sredi gozda, tako pogosto pozabljeni zanimivosti, mimo katere se ljudje samo peljejo, kadar hitijo proti izviru Kamniške Bistrice. Za ta konec zelo lepo skrbi Turistično društvo Kamniška Bistrica, katere predsednica je Maja Žagar. Ste kdaj pomislili, kdo vse očisti smerokaze in table na teh točkah? Prostovoljci kakršna je Maja. Mimogrede, če kdo ve veliko o teh koncih, ve ona, zato jo lahko mirne vesti najamete za turistično vodičko.

kamnik

Pri izviru smo našli zanimivega sogovornika. Francoza Frederika, ki si je v Sloveniji ustvaril družino, je naša dežela tako prevzela, da je noče zapustiti. Na dan srečanja je ravno čistil okolico. Govori 7 jezikov in naredi toliko reklame naši državi kot malokdo.

Za šesti čut – intuicijo pa so poskrbeli v Zdravilnem gaju Tunjice, kjer smo si na energetskih točkah nabrali novo energijo. Zame osebno je bilo doživetje še posebej zanimivo, saj so nedavno praznovali 20 let obstoja. In ravno pred 20-timi leti sem jih ob odkritju energij obiskala kot novinarka in zabeležila njihove ugotovitve, razmišljanja. Skoraj neverjetno, v kako velik in v bistvu pomemben center alternativnih energij, če se lahko tako izrazim, so zrasli. Tam pred blagajno včasih stoji na desetine zdravih in bolnih, ki iščejo rešitve za svoje težave. Drago Vrhovnik in Katja Jelovšan sta skušala opisati njihov namen in delovanje.

Če ste torej iz Ljubljane ali teh koncev in iščete razlog za izlet, obiščite Kamnik. Srednjeveško mesto s svojim gradom, zgodbo o Veroniki in kavarni Veronika, lepo okolico in naravo, ki jo zaznamuje Kamniška Bistrica, terme, samostani, cerkve, okoliški obrtniki in umetniki, Velika planina,…razlogov ne manjka. Pred vami je lepa jesen, izberite jo za obiske domačih lepot in posebnosti. In berite portal Luksuz.net 🙂

www.facebook.com/living.kamnik

Vsako leto 27. septembra se pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) po vsem svetu praznuje svetovni dan turizma. Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik bo na ta dan organiziral brezplačno vodenje po Kamniku. Poleg tega pa bo od 9. do 18. ure odprta tudi kapela na Malem gradu, vstop bo brezplačen. Od 9. do 11. ure ter od 16. do 18. ure pa bo Mali grad obiskala tudi kamniška Veronika.

Brezplačno vodenje se bo začelo ob 16.30 uri izpred TIC točke na Glavnem trgu 2. Vodenju pa se lahko priključite tudi kasneje. Skupina bo predvidoma ob 17.30 na Malem gradu (ura je okvirna in lahko odstopa).

Posebno akcijo na ta dan pripravljajo tudi v Termah Snovik, kjer bo v okviru Kluba Zdravja v Restavraciji Potočka v Termah Snovik potekala predstavitev Kneippovih naukov in zeliščna delavnica. Ob 10.30 bo potekala predstavitev Kneippovih naukov z naslovom Osnove evropske naravne medicine – kneippanje, ob 11.00 pa izdelava naravnega mila z zelišči.

Ste vedeli, da so se v Kamnik včasih hodili kneippati, zdraviti z vodo in soncem? Kamnik je bil bolj popularen od Bleda.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več