Kaj so v bistvu presne tortice?

Kaj so v bistvu presne tortice?
presne tortice

V Šiški na vogalu…

 

presne tortice

Družinski recepti Slaščičarne Mihalek

Zadnjič sem imela priložnost naročiti presne tortice. Ker sem ugotovila, da preveč bele moke in sladkorja v mojem življenju delata zgago. In presenečeno ugotovila, da so lahko odlične. Niso vse dobre seveda, ampak ta je bila. Ni mi obležala v želodcu kot cement. Bila je okusna. Pa še nekaj koristnega sem za telo naredila. Res pa je, da zaradi dražljih sestavin spadajo med luksuzne sladice. Vsaj za slovenske razmere je to luksuz. V New Yorku, v lokalu Serendipity 3, lahko naročite sladoledno kupo, ki vsebuje redko vrsto venezuelske čokolade in vanilije z Madagaskarja. Je ovita v zlato in zato znaša 1000 dolarjev. Toliko o visokem luksuzu. A mi ostajamo na slovenskih tleh.

Sladice so od nekdaj spadale med tiste bolj uživaške ure naših življenj. Po mnenju nekaterih so povsem nepotrebne, spet drugi menijo, da sladica ne gre v želodec ampak v srce. Zadnjih nekaj let pa presne torte doživljajo pravi razcvet v Sloveniji. Tudi cenovno segajo po zvezdah in trenutno veljajo za luksuzne sladkosti, ki so povrh vsega bolj zdrave. Kje jih najdemo in kaj presne tortice sploh so?

Prve torte Mihalek

Presno je »in«, ker je tudi priprava brez kuhanja oziroma segrevanja in. Zato se je tudi ponudba na slovenskem trgu hitro razširila. In posledično presne sladice ne najdete le pri posameznih ponudnikih, ampak običajnih kavarnah, trgovinah. Drugo vprašanje je, če je ponudba na trgu res presna, kot jo oglašajo ali so se nekateri hitro prilagodili povpraševanju in imamo na trgu tudi vprašljive produkte. Danes se vse več ljudi zaveda, da sladkor škoduje zdravju, da mlečni izdelki v našem telesu ustvarjajo sluzi, gluten iz pšenice pa v našem črevesju deluje kot lepilo. Presne sladice pa ne vsebujejo belega, rafiniranega sladkorja, niti kančka mleka, masla ali smetane, prav nobene moke, hidrogeniziranih maščob in jajc. Tako.

Oh? Kako neki lahko brez tega naredimo torto ali sploh kakšno sladico, ne? Če bi kdaj vzeli v roke kakšno knjigo, recimo Presne torte Mihelak, avtorice Katarine Leskovšek, živilske tehnologinje, bi se prepričali, da obstaja ogromno različnih receptov in načinov za pripravo. Katarina Leskovšek, rojena Mihalek, je diplomirana živilska tehnologinja, ki že od mladosti raziskuje alternativne oblike prehranes zase, za svojo družino s štirimi otroki in prijatelje. V okviru družinske Slaščičarne Mihalek kot pionir v Sloveniji in njeni okolici razvija nove sladice za vse, ki jim hrana pomeni več kot zgolj trenutni užitek v sladkanju. Lahko bi rekli, da so njene sladice odraz njenega življenja. Bila je prva, ki je Ljubljančanom v Šiški, kjer jo najdete še danes, ponudila sladkosti v obliki presnih tort. Drži se svojih pravil, od katerih ne odstopa in ostaja skromna v življenju. In predvsem opozarja, da niso vse presne sladice res presne, pa čeprav jim v restavraciji rečejo tako. Poleg tega je pomembno tudi, da natančno poznate ne samo sestavine, ampak njihov izvor. Zato nekatere sestavine uvaža sama in se tudi sama prepriča, kako so jih prevažali, pakirali in podobno.

Izjemen porast povpraševanja pri Lizinem vrtu

presne tortice

Okusna mangova iz Lizinega vrta

 

presne tortice

Za čokoladne navdušence – Lizin vrt

»Presna hrana oz. »raw food« je hrana, ki ni bila izpostavljena visokim temperaturam ali termični obdelavi. Brez toplotne obdelave ostanejo sestavine zdrave in hranljive. Nedotaknjeni vitamini, minerali in encimi pa se na tak način najlažje absorbirajo v telo. In tako lahko rečemo, da jemo »živo hrano«,« se je strinjala Irena Macedoni iz podjetja Lizin vrt, ki pripravlja zdrave okusne kakovostne presne sladice za vse tiste, ki so se odločili za zdrav življenjski slog prehranjevanja, za vegane in presne vegane in za vse tiste, ki ne smejo uživati laktozo, glutena in sladkorja. Za svoje presne dobrote brez glutena, brez laktoze, brez jajc in brez refiniranega sladkorja uporabljajo najboljše presne sestavine iz ekološke pridelave, kot pravijo sami. Kot tudi ona opaža, je med Slovenci zanimanja res več, poleg tega so se ljudje sami prepričali da ne drži predsodek, da presne torte niso okusne.

»Žal je pa to še vedno prehrambeni luksuz, saj so ekološki presni izdelki praviloma dražji zaradi sestavin, s katerimi so pripravljeni. Jej malo in jej kvalitetno – bi moralo biti vodilo pri prehranjevanju in nikakor ne bi smel biti luksuz.«

Katere pa so glavne sestavine presnih sladic in tortic? Presne sladice vkljčujejo sadje (suho ali sveže), različne oreščke , semena, hladno stiskana olja in različna zdrava sladila. In kaj potrebujemo za pripravo presnih sladic? Poleg kvalitetnih sestavin in nekaj znanja o kombiniranju sestavin, za pripravo presnih sladic potrebujemo tehnični pripomoček – močnejši mikser takoimenovani »blender«. Lizin vrt je družinsko podjetje, ki se je začelo ukvarjati s pripravo presnih sladic od leta 2011, pred tem pa je izdelovalo konvencionalne torte. Trenutno so prisotni s čokoladnim programom v trgovinah HOFER in nekaterih eko trgovinah kot so Kalček, Zakladi narave, Alaja,…

Presne tortice najdete še marsikje po Sloveniji. Tudi če vas bo pot zanesla v Maribor. Tam je Pohorska kavarna z odlično borovničevo presno torto. Osebno naročila in snedla za zadnje drobtinice.

presne tortice

Njam – borovničeva presna in skodelica kave

Z nekaj vaje jo lahko naredite sami. Spodaj priložen naključen recept.

Z borovnicami…(ampak ne tista izpod Pohorja)

Sestavine za testo:

1 skodelica namočenih indijskih oreščkov

1 skodelica namočenih datljev

Sestavine za nadev:

3 skodelice kokosove moke

1 skodelico namočenih mandljev

2 skodelici namočenih indijskih oreščkov

sok ene limone

izdolbljen strok vanilije

borovnice

Priprava

Za testo oz. spodnjo podlago v mešalniku obe sestavini “zmiksajte” v homogeno zmes in jo razporedite po pekaču. Za nadev vse sestavine razen borovnic dobro “zmiksajte” in namažite po osnovi. Po vrhu okrasite z borovnicami, lahko pa jih vmešate že v maso. Postavite v hladilnik za kakšno uro, lahko pa takoj uživate v izvrstni sladici, k kateri zelo paše tudi kepica domačega sladoleda.

Še koristna INFORMACIJA o surovinah za presne tortice.

Vas zanima še kakšen članek na portalu? Izvolite

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več