Kaj ima zanimivega Hrovača?

Kaj ima zanimivega Hrovača?

Hrovača je majhna, a lično strnjena skupina hiš, ki leži na poti med Ribnico in Kočevjem. Na videz nič drugačna od tamkajšnjih zaselkov. Ko pa vas potka zapelje v srce vasice, opazite, da je ohranjanje tradicije tam na prvem mestu. Kaj neki ima to skupnega z luksuzom? Ima. Tam najdete tudi izjemno dobro ohranjeno in obnovljeno domačijo Škrabčevih, ki danes igra pomembno vlogo muzeja na prostem. Hkrati pa udobnost notranjosti in prefinjen okus številnim gostom pričara domačnost in luksuz obenem.

Hrovača

Hrovača-najlepša slovenska vas.

Hrovača

Ko me je zadnjič tja mimo zapeljal opravek, nisem mogla, da se ne bi ustavila. Še niste slišali za ime Hrovača? Tudi za fižolov dan ne? Potem morate avgusta nujno tja na družinski izlet, mimogrede še v Ribnico, v grad recimo in po suho robo seveda. Če ne drugega, se Hrovača ponaša z nazivom najlepše slovenske vasi in to ni kar tako. Na glavnem vaškem trgu se nahaja Škrabčeva domačija z muzejem bivanske kulture konca 19. in začetka 20. stoletja. Na robu vasi pa stoji cerkev Svete Trojice s pokopališčem zgrajena leta 1909. V glavnem: Škrabčevi so v tistih krajih dobro poznani. In če je bil pred sto in več leti tam gonilec razvoja Anton Škrabec, ga je dobro nasledil Stanislav, nato pa Janez Škrabec, podjetnik mednarodnih razsežnosti. Njegove hiše Riko so sinonim za bivanjski luksuz.

Hrovača je pripravljena na nobel goste

Če pobrskamo po zgodovini, najdete tale podatek: Anton Škrabec (1844), je z zglednim obdelovanjem zemlje in trgovanjem utrdil gospodarsko moč kmetije in zmogel šolati sinova Mihaela in Stanislava. Slednji je študiral teologijo in postal eden najpomembnejših jezikoslovcev slovenistov druge polovice 19. stoletja na Slovenskem.

Hrovača

Hrovača

Skedenj, ki ga je mogoče videti s trga, je na Škrabčevi domačiji po prenovi dobil kulturno, komunikacijsko, medijsko in poslovno poslanstvo. Notranjščina je preurejena v prostorno seminarsko-galerijsko dvorano. Pred vhodom stojijo stebriščne skulpture Jakova Brdarja, Staneta Jarma, Matjaža Počivavška in Mirsada Begića. Leseni skedenj, grajen s sistemom lesene gradnje Riko hiše, je osrednji prostor programov in dogajanj, ki zapolnjujejo ter bogatijo prenovljene prostore domačije.

Kaj je mogoče narediti s pravim pristopom, pokaže tudi Boštjanova hiša. Stavba iz leta 1800, najstarejša ohranjena v Hrovači in prenovljena po konservatorskih standardih ter sodobnih bivanjskih pristopih, dodaja kompleksu Škrabčeve domačije prijazno nastanitveno enoto. Ureditev je sicer naravna, lesena, v sozvočju domačnosti, pa vendar izjemno razkošna. In ravno to dvoje, ki se prepleta, tuje goste, ki pogosto prenočujejo v Hrovači, tako zelo prevzame.

Zanimiv link: Kje je Škrabčeva domačija?

Na novo osmišljeni prostori Boštjanove hiše parafrazirajo naravno in kulturno krajino Ribniške doline, odzvanjajo detajle iz preteklosti in jih kombinirajo z najsodobnejšimi elementi ugodja in udobja. Zunanja podoba je zvesto ohranjena, prav tako stavbni volumen, ki se razširja v teraso ter urejen vrt s skulpturo Matjaža Počivavška.

In kot je mogoče tam prespati, dobiti zajtrk v posteljo, je mogoče ves kompleks tudi najeti. Za malo globlji žep seveda. Na bookingu najdete informacijo, da je tam mogoče prenočevati že za 70 evrov na noč in dalje. No? Pot pod noge.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več