Jardier. Prisluhnite alternativni glasbi

Jardier. Prisluhnite alternativni glasbi

Jardier je bilo najprej samo ime. Ime benda, ki mi je pod roko prišel po naključju, ker me je nanj opozorila kolegica. Zanimiv pristop, odličen video, a pravo presenečenje je prišlo, ko sem ugotovila, da so tuja besedila, ki sodijo v alternativni rock, slovenskega izvora. Nemudoma sem sprejela povabilo in izkoristila večer za doživetje nekaj novega ter se prepustila nostalgiji šolskih let, saj je vabilo prišlo s strani nekoč dobre kolegice, sošolke, ki jo po šoli nisem več videla. In tako se je nabralo več kot 25 let.

Oder sredi Kulturnega centra Janeza Trdine sredi Novega mesta so napolnili glasbeniki skupine Jardier, ki jih sicer ne videvamo v rumenem tisku ali fensi družabnih dogodkih. A glede na to, da je julija 2016 skupina dobila zlato piščal za najboljšega novinca leta 2015, sem z zanimanjem prisluhnila Jardier , tej petčlanski indie rock glasbeni skupini, ki jo sestavljajo Alex (vokal, kitara; rojen Aleksander Raztresen), Jure Pohleven (kitara in sintesajzer), Borut Perše (kitara), Dejan Slak (bas kitara) in Andrej Zavašnik (bobni). Z ne preveč pompa, a vendar samozavestno in dušo izkušenih glasbenikov so v uri in pol navduševali dvorano. Kot bi na trenutke na oder spustil The Doorse, pa malo sodobne elektronike, pa spet sodobni rock, krona vsega pa je bila zagotovo samozavestna angleška dikcija pevca in vodje Alexa.  Lahko rečem, da dolenjski pobje močno presegajo običajne okvire glasbene scene v Sloveniji. So v odlični kondiciji in sploh ne čudi, da mnogi menijo, da tako prepričljivega angleškega vokala slovenska glasba še ni imela.

jardier

Utrinek s koncerta Jardier

Sobotni dogodek je v oddajo Sobotni glasbeni večer neposredno na svojem prvem programu prenašal tudi Radio Slovenija. In tako sem združila več užitkov hkrati. Poskusite kdaj poslušati kaj novega. Morda boste presenečeni. Ne gibajte se v samo znanih krogih. Sprejmite vabilo, kamor sami ne bi šli na prvo žogo. Drznite si doživeti drugačno.

https://www.facebook.com/milojka.serbecturk/videos/1623459724374833/

 

https://siol.net/trendi/glasba/sprasujejo-me-zakaj-ne-ustvarjam-v-slovenscini-ja-zakaj-pa-bi-intervju-466070

 

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več