Jadranje – Ko res začutiš morje

Jadranje – Ko res začutiš morje

Jadranje spada v kategorijo posebnega luksuza. Na jadrnici je treba, za razliko od jahte, tudi delati. Ker postaja vse bolj dostopno, je tudi ta izbira aktivnega dopusta vse bolj popularna. Ponuja drugačno perspektivo potovanj – združuje tako sprostitev kot obisk več destinacij naenkrat in kanček adrenalina. A niso vsi za jadrnico. Da ne bo narobe  razumeti – s standardnim dopustom ni prav nič narobe, hotelska soba je udobna, hrana v hotelski restavraciji okusna in hotelska plaža lepo urejena. A jadranje je kljub temu tiste vrste adrenalinskega razkošje, ko pusti doživetja drugačne vrste.

Si predstavljate? Nedotaknjene plaže, skriti zalivi, lahkoten poletni veter in veliko svobode pri izbiri poti. Morje in življenja v morju doživite drugače. Je pa res, da morate pred začetkom skrbno izbrati družbo prijateljev. Kajti na jadrnici ni skritih kotičkov, kamor bi se lahko umaknili ali enostavno odšli z nje, če pride do prepira. Turistično jadranje se v Jadranu prične sicer že maj, a zdaj je njegov vrhunec. Tudi ponudbe je dovolj. In če ste popoln začetnik, se je pametno pozanimati o izkušenih skiperjih. Zakaj? Ker če nimate opravljenega tečaja za voditelja čolna in tečaja VHF oziroma nimate dovolj jadralskih izkušenj, morate najeti tudi skiperja, ki vas bo vozil. Cena? Zanj boste morali odšteti od 100 € do 120 € na dan. Seveda mu boste morali dati tudi kaj za pod zob in svojo kabino, je pa vse stvar dogovora.

Vas torej zanima jadranje? Kakšna pa je cena najema jadrnice? Če greste na spletno stran Orbis nautica, ti po sistemu določanja datumov, trajanja, območja jadranja, tabela najde vse podatke. Recimo če boste sami jadrali na Nizozemskem, z dve leti staro jadrnico dolgo 6 metrov in pol, boste za ves teden v začetku avgusta odšteli med 350 in 400 €. Jadrnica Jeanneau 64, dolga 20 metrov, stara komaj leto dni, s štirimi kabinami, vas po Jadranu vozi cel teden za …..okoli 20 tisoč €. Jap, prav ste prebrali. To je tudi najdražja varianta, ki vam jo na spletni strani vrže ven. Potem so tu še vmesne cene seveda. V višku sezone lahko okoli deset ljudi tri tedne preživi na jadrnici za 5 tisoč evrov in če se to preračuna na osebo, zadeva sploh ni tako nedosegljivo razkošna. Potrebno je računati še skiperja, hrano, pijačo,…pa privez,….. je pa doživetje zagotovljeno.

jadranje

Tako imenovana Jadrnica A še vedno velja za najdaljšo privat jadrnico na svetu. Meri 143 metrov. Izdelava naj bi se sukala okoli 100 milijonov evrov.

In morda boste nad jadrnico tako navdušeni, da jo izberete za novi dom kot recimo Jasna Tuta, ki je učiteljski poklic zamenjala za avanturizem, stanovanje v Kopru pa za bivanje na jadrnici, ki jo je ponesla v Avstralijo, Mehiko in Francosko Polinezijo. Če verjamete, njen partner Rick tudi enkrat v letu ni prespal na kopnem. A to je ekstremna zgodba drugih razsežnosti ????

Za nekaj tisoč evrov si lahko že privoščite jadrnico na jadranu.

 

Kaj lahko izveste o jadrnicah?

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več
Pridružite se nam

Pridružite se nam

Bodite obveščeni o novostih, zanimivostih in novih zapisih LUKSUZ.

Zasebnost

Za dokončanje potrebujete le še potrditi vaš e-naslov, na katerega smo vam poslali sporočilo.