Izum zoper obrazne gube

Izum zoper obrazne gube

Tudi obrazne gube nas definirajo, saj izražajo naša čustva, naše izkušnje. Kljub temu si želimo te gube, zlasti ženske, čimbolj minimalizirati. Zato je slednja informacija še kako zanimiva. Festivalu kozmetike in velnesa, je bil prvič javno predstavljen novi izum – naprava za kvantitativno spremljanje obrazne mimike in drugih pomikov kože zaradi mišične aktivnosti, na kratko poimenovana NSOM. Napravo je izumila študentka magistrskega študija kozmetike Lucija Marn v okviru priprave magistrske naloge iz kozmetike, VIST – Visoka šola za storitve, kjer je nalogo opravljala, pa je za izum že vložila patentno prijavo. V kakšni meri lahko nadziramo svoje gube na obrazu? In seveda – si jih sploh želimo?

Z mimiko se odzivamo na zunanje in notranje impulze, npr. na bolečino, izražamo čustva, se izražamo, neverbalno komuniciramo… Posledica ponavljajoče se mimike so vedno bolj izražene mimične obrazne gube, ki zaradi spreminjanja strukture kože postajajo s staranjem še bolj izrazite. Gube so zato eden od najočitnejših vidnih znakov staranja, zguban obraz dojemamo kot postaran. V splošnem trendu usmerjenosti v mladosten videz je zato obvladovanje mimike eden od ključnih medicinskih in kozmetičnih »anti-age« pristopov, t. j. pristopov za preprečevanje, upočasnjevanje in zmanjševanje znakov staranja kože, kar je možno na dva ključna načina: z nadzorom nad lastno mimiko, predvsem pa s temu namenjenimi izdelki (kot je botox in njemu po učinkih podobne kozmetične učinkovine), napravami in postopki. Obstoječe naprave oz. sistemi za spremljanje mimike so dokaj zahtevne, kompleksne in drage, nova naprava NSOM pa je prva enostavna naprava, ki omogoča kvantitativno spremljanje obrazne mimike in drugih pomikov kože na dokaj enostaven način. Napravo je razvila in preizkusila študentka magistrskega študija kozmetike Lucija Marn v okviru priprave magistrske naloge, ki jo je uspešno zagovarjala v začetku septembra in postala magistrica kozmetike. Napravo je s predavanjem in prikazom merjenja mimike obiskovalcem prvič javno predstavila na 7. Festivalu kozmetike in velnesa sredi septembra v Ljubljani in z njo vzbudila veliko pozornosti. Bodo obrazne gube nekoč preteklost?

obrazne gube

Lucija Marn gleda v prihodnost

Lucija Marn, magistrica kozmetike: »Ideja za NSOM se mi je porodila, ko smo med magistrskim študijem kozmetike na Oddelku za kozmetiko VIST med drugim obravnavali različne pristope, naprave in izdelke za zmanjševanje oz. preprečevanje nastajanja gub, pa tudi pristope za sproščanje in aktivacijo mišic ter obvladovanje stresa. Razmišljala sem, da bi bilo koristno imeti enostavno napravo, ki bi omogočala spremljanje mimike in pomikov kože, in začela sem iskati rešitve. Tako sem prišla do v bistvu enostavne rešitve z  vzmetnim kovinskim lokom, na katerem so pritrjeni merilni lističi, občutljivi na deformacije. Po podrobnem pregledu strokovne literature in patentnih baz se je izkazalo, da takšna rešitev še ni znana, zato sem zasnovala koncept naprave ter načrt in vitro in in vivo poskusov pod vodstvom mentorja prof. dr. Janka Žmitka in delovnega mentorja Mirka Urbasa. Slednji mi je bil v veliko pomoč še posebej pri konstrukciji naprave in izvedbi nekaterih eksperimentov. Naprava se je izkazala za zelo uporabno. Z njo sem lahko na primer na podlagi merjenega pomika kože zaradi mišične aktivnosti zelo natančno ugotavljala učinke botoxa ter trajanje teh učinkov, študirala aktivnost posameznih in pridruženih mišic ter njihovo krčenje in relaksacijo in podobno.«

Naprava ima široko uporabnost v medicini, zlasti v dermatologiji in psihiatriji, kozmetiki, psihologiji, pa tudi za individualno uporabo v vsakdanjem življenju, saj se lahko uporablja v različne namene. Obrazne gube so zanimivo gradivo za proučevanje.

Prof. dr. Janko Žmitek, mentor: »Naprava se lahko uporablja npr. za proučevanje mišičnih kontraktilnih sposobnosti in povezanosti delovanja obrazne muskulature, spremljanje učinkov zdravil, kozmetičnih in drugih izdelkov ter naprav in postopkov, ki vplivajo na aktivnost mišic. Zato je uporabna v razvoju medicinskih, fizioterapevtskih in kozmetičnih izdelkov, aparatur in postopkov, ki vplivajo na aktivnost mišic, za spremljanje in analize mimike za ugotavljanje odzivov na različne dražljaje, vedenjskih in razpoloženjskih odzivov, neverbalne komunikacije z mimiko v psihiatriji, nevrologiji, psihologiji, forenziki idr. Seveda tudi za nadzor nad lastno mimiko z namenom zmanjševanja odziva na zunanje vplive z mimiko in s tem, med drugim, zmanjševanje nastajanja mimičnih gub. Napravo bomo že letos začeli uporabljati v študijskih procesih v dodiplomskem in magistrskem študiju kozmetike, ki ju izvajamo na VIST-u. «Vas zanima VIST?

Zaradi enostavnosti in uporabnosti je VIST – Visoka šola za storitve za izum že vložila patentno prijavo, za napravo pa se že zanimajo nekatere tuje firme.

Obrazne gube morda preteklost?

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več