Hrana med nosečnostjo ali prvih 1000 dni

Hrana med nosečnostjo ali prvih 1000 dni

Kakšna naj bo hrana med nosečnostjo?

Hrana med nosečnostjo je bila tema predavanja s strani doc.dr. Benedika. »Ni res, da je vse determinirano z geni! Že pred rojstvom otroka lahko mame vplivajo na njihovo zdravje in razvoj,« trdi docent dr. Evgen Benedik, nutricionist s Pediatrične klinike Ljubljana. Hrana med nosečnostjo je tisti ‘luksuz’, ki ga imajo starši oziroma predvsem matere v svojih rokah. Če pogledamo na nosečnost s tega vidika, gre v bistvu za neke vrste prednost, hkrati pa veliko odgovornost.

Kaj lahko storimo zase in za svojega otroka še predno se rodi, je na enem od predavanj, ki ga je omogočilo podjetje Bayer, predstavil doc. dr. Benedik in spregovoril o pomenu prehrane v različnih obdobjih načrtovanja otroka. Kar mi je še posebej padlo v oči, je bilo slednje; izjemno pomembnih je prvih 1000 dni!

 

Hrana med nosečnostjo je zadnja leta k sreči, resna in pogosta tema. Potrebe po vitaminih in mineralih se spreminjajo pred in med nosečnostjo ter v času dojenja. Čeprav je bil poudarek na prehrani nosečnic in dojenčkov, je bilo predavanje zelo zanimivo tudi za vse druge, saj hrana vpliva na naše zdravje celo življenje. »Prehrana prvih 1000+ dni pa je človeku popotnica za vse življenje,« je jasno povedal predavatelj in dodal: »Pomislite! Že pred spočetjem otroka lahko v bistvu vplivate na njegovo zdravje. Srhljivo in futuristično obenem.« Ob tem mi je na misel prišla navada pri obeh mojih nosečnostih; jedla sem raznovrstno, dovolj, vedno so bile na jedilniku ribe, sadje in zelenjava. Najbolj sem se izogibala enoznačne hrane, enkrat na mesec pa sem grešila. In kot bi čakala na odrešitev te prakse izpred dvajsetih let mi je odleglo, ko je priznani nutricionist pojasnil: »A po pameti. Tudi sladoled, čokolada, kakšna hitra hrana tu in tam mora biti. Ravnotežje je izjemno pomembno. Nobena skrajnost ni dobra

Prehrana mame vpliva tudi na njene vnuke

Prehrana in življenjski slog obeh staršev že nekaj mesecev pred spočetjem vplivata na zdravje otroka. Hrana med nosečnostjo in celo pred njo je prednost, ki se jo mame pogosto niti ne zavedajo. Najbolj odločilno je obdobje nosečnosti in prvih dveh let življenja otroka, saj je to obdobje, ko otrok najhitreje raste in se razvija. Niti puberteta, ki je prav tako zelo pomembno razvojno obdobje, ni tako burna in odločilna kot prav prvih 1000+ dni. Kar jesta nosečnica in dojenček, vpliva na njuno zdravje in na zdravje njunih potomcev. Zanimivo je, da prehrana nosečnice in njeno zdravstveno stanje, vplivata na genetski material ženskega ploda, ki ga nosi, kot tudi na njena jajčeca ter tako tudi na njene vnuke. Tako nosečnica vpliva na 3 generacije!!

hrana med nosečnostjo

Ob veseli novici marsikatera ženska spremeni slog življenja. Tudi s hrano.

Si to, kar ješ?

Prehrana in življenjski slog se skozi zgodovino spreminjata, človeško telo pa se je zaradi evolucije temu prilagodilo. V zadnjih petdesetih letih smo priče spremembam v gibanju in prehrani, na kar se človeško telo še ni povsem prilagodilo. To je vodilo v veliko srčno-žilnih in drugih bolezni, povezanih s prehrano in prekomerno telesno težo. Epigenetika, veda o vplivih dejavnikov z okolja, kaže, da med vsemi okoljskimi dejavniki na naše zdravje najbolj vpliva ravno hrana. A tudi s slabšim genskim zapisom lahko s pravilnim življenjskim slogom in zdravo prehrano zmanjšujemo možnost bolezni. Geni so za pojav bolezni krivi v le 20 odstotkih, na 80 odstotkov pa lahko vplivamo sami. Tako sta zdravje ali bolezen v naših rokah. Prav zato velja rek, da si to, kar ješ.

Benedik je še posebej poudaril problem prevelikega uživanja sladkorja in fizične neaktivnosti, a že z manjšimi spremembami lahko storimo veliko. Pomembno je, da omejimo uživanje ocvrtih jedi in sladkorja ter da živila iz bele moke zamenjamo s polnozrnatimi živili. Idealno bi bilo, da bi bili vsak dan uro in pol fizično aktivni, od tega pol ure zelo intenzivno, a že hoja po stopnicah vsake 3 ure zmanjša možnost nenadne kapi za 45 odstotkov.

Hrana med nosečnostjo je področje, ki mu posvečajo veliko pozornosti.

Hrana med nosečnostjo je za otroka največja naložba

Še bolj moramo biti skrbni pri izboru hrane za otroke, saj je to največja naložba, ki jo lahko damo otroku. Veliko trditev o prehrani doječe mamice in malčka so že ovrgli. V novih smernicah lahko doječa mamica jé vso hrano, saj ne vpliva na dojenčkove krče; seveda pa to ne velja za ekstreme, kot je npr. zelo pikantna hrana. Prav tako ni več pravil glede uvajanja goste hrane, najpomembneje je, da otroku pripravimo hrano prijetno na pogled in otip, saj je hrana njegova prva igrača. Glede prehrane v nosečnosti je Benedik poudaril, da naj nosečnica ne jé za dva, ampak misli na dva. Čeprav nosečnica jé zelo zdravo in uravnoteženo, ne more zaužiti vseh nujno potrebnih hranil, zato strokovnjaki priporočajo dodaten vnos mikrohranil v obliki multivitaminskih pripravkov za nosečnice. Hrana med nosečnostjo, med dojenjem in celo pred zanositvijo je v vaših rokah in nikar se ne zadovoljite s slabšim. To zagotovo je tiste vrste luksuz, ki se splača vzeti oziroma ga vložiti v vaše potomce.

ŽELITE prebrati še kakšen članek o zdravju? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več