Hotel Histrion vabi v prenovljeni podobi

Hotel Histrion vabi v prenovljeni podobi

Hotel Histrion, med oleandri, palmami, rožmarini in lovorji je največji hotel na slovenski obali. Med Portorožem in Piranom se razprostira letovišče St. Bernardin Resort Portorož in tik ob morju leži tudi povsem prenovljen Hotel Histrion. Biti v hotelu, kjer lahko skorajda stopiš v morje s terase, kjer te ob jutrih zbudijo galebi in zvečer zaspiš ob poslušanju valov, priznam, je nekaj posebnega.

Hotel Histrion v objemu sonca

Največji hotel na slovenski obali, ki je z vseh strani obkrožen z neskončno modrino morja in pripoveduje zgodbo edinstvenih lepot in doživetij Istre. Opis, ki me je gotovo privabil na nekajdnevni dopust v tem delu Slovenije. Leto 2021 se bo verjetno zapisalo kot leto, ko smo v veliko večji meri Slovenci dopustovali doma, znotraj državnih meja. Se mi zdi, da smo eni in drugi začeli bolj ceniti domače: turisti in turistični delavci.

hotel histrion
Edinstvena lokacija hotela Histrion

Prijaznost, ustrežljivost zaposlenih je bilo zaznati. A že prej, že prvi vtis je nekaj posebnega. Parkirate na parkirišču, se spustite mimo Hotela Vile Park skozi zanimiv srednjeveški obok, kjer vas na desni preseneti prečudovit pogled na ostanek cerkve s. Bernardina, nato pa vstopite v avlo hotela, ki je v bistvu 2.nadstropje velike hotela. Slednji se v polkrožnem loku vije proti morju in stoji tik ob morju. No skoraj, mimo vodi krožna pot za pešce in kolesarje. Pogled na morje je s te ga platoja, kjer se občasno odvijejo tudi kakšni dogodki, res izjemen.

cerkev sv.bernardina
Oljke in cerkev sv. Bernardina pred hotelom.

Doživetje čarobne Istre v Hotelu Histrion ponazarjajo zgodbe morja, sonca, istrske kulinarike, tipičnih istrskih zelišč in tradicionalne istrske arhitekture. V prostorni avli hotela vas tako najprej pozdravijo stene suhozidne gradnje, ki je vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine in je značilna za istrsko okolje, tako kot istrske škure, ki prav tako krasijo prenovljeno avlo hotela. V trenutku vas prevzame občutek, da ste del nečesa posebnega, ta občutek pa se nadaljuje tudi v sobah, kjer v vsakem nadstropju posebej, odseva duh istrske zgodbe skozi elemente morja in piranske soli, sivke ter oljk. Skozi celoten hotel vas pozdravlja istrski hrast, njegov topel objem pa vas opominja na moč tega drevesa, ki je tem prostoru prisoten od nekdaj.  

Istrski zajtrk
hotel histrion
Pogled iz wellnesa v hotelu

Olja, sivka, morje, sonce

V Hotelu Histrion lahko izbirate med sobami oziroma nadstropji oljke, sivke in morja, ki jih med dopustovanjem na slovenski obali srečujemo na vsakem koraku. Mi smo bili v sivki.  Vsaka med njimi v pastelnih, naravnih tonih modre, vijolične in zelene, s pridihom Istre z razgledi, ki vam vzamejo sapo, ponuja oazo za popolni morski odklop od vsakdana. Izvirne, lične podrobnosti v sobi daje res občutek, da je nekdo mislil prav na vas in na vaše prijetno bivanje v hotelu. Globoko vdihnite, začutite sonce in sol na svoji koži in se prepustite vonju in okusu čisto vaše istrsko obarvane morske dogodivščine blizu doma. Kot sem storila sama.

Zjutraj najprej kratek sprehod, da sem si napolnila nosnice z vonjem po soli, potem pa kraljevski obrok, moj najljubši v dnevu. V skladu s korona predpisi, a nikakor ne naporno ali stresno, izbirate med okusnimi jedmi, si vzamete čas za kavo in razmišljate, kaj boste počeli čez dan. Notranji prenovljen bazen ali plaža ob morju? Daljši sprehod proti Piranu ali proti Portorožu? Osebno mi je Portorož ljubši zvečer zaradi vseh luči, pestrega dogajanja, vsak lokalček vrti svojo glasbo in ponuja morske koktejle. In letos je bilo polno povsod. Kar me je v bistvu razveselilo, ker sem mukoma opazovala težave slovenskih gostincev in lastnike hotelov, ki so lahko samo nemo opazovali tragedijo koronskega davka.


V skupini Sava Hotels & Resorts beležijo zasedenost na primerljivi ravni z lanskim letom.
Pričakujejo uspešno poletno sezono, primerljivo z lanskim letom.

Prenova hotela Histrion

Prenova Hotela Histrion je zajemala popolno prenovo 276 hotelskih sob s kopalnicami, balkoni, inštalacijo, sobe so ostale v obstoječih gabaritih, različno od 18 do 21 m2. Povečalo se je število povezanih sob v 3. nadstropju, kar je predvsem pomembno za goste z družinami.  Funkcionalna zasnova sobe je sledila potrebam počitniških gostov, materiali so kakovostni in sodobni, idejni koncept zasnove pa temeljil na zgodbi Istre. Vključeni so elementi kamna, lesa, element istrskih polken t.i. ‘škur’.  Prenova hotela je vključevala tudi osvežitev recepcije, bara, glavne restavracije in hodnikov. V hotelu se posodablja tudi požarni sistem z izhodi, požarnimi stopnišči in prehodi. Hotel ostaja v kategoriji 4 zvezdic.

Domišljija nima meja

Pretekle obnove objekta

Med leti 1998 in 2007 so bile v Hotelu Histrion izvedene delne prenove in dopolnitve ponudbe. Leta 1998 so prenovili glavno restavracijo, v 1999 Laguna Bernardin Morski Park in sobe v Hotelu Histrion na prvem nadstropju. Leta 2002 sta bili prenovljeni preostali dve nadstropji hotela, leta 2003 wellness center Laguna, leta 2007 pa so prebarvali fasado ter posodobili okolico. Kot je povedala Ana Praprotnik, iz PR oddelka, so rezervacije za poletje večinoma s strani domačih gostov, manjši del tujci iz okoliških držav: Italija, Avstrija, Nemčija.

histrion hotel
V bazenih hotela lahko uživate četudi zunaj dežuje.

Morski vodni park Termaris

Investicija v Morski vodni park Termaris v pritličju Hotela Histrion obsega 750 m2 skupnih vodnih površin, razdeljenih na dve ločeni bazenski območji, kjer se v enem delu bazenov ohranjajo vodne atrakcije primerne predvsem za družine ter mirnejši bazenski del s plavalnim bazenom, bazeni z masažnimi šobami ter barom. Bazenski kompleks lahko sprejme 570 kopalcev. Povečano je tudi območje ob bazenskih površinah, namenjeno za sprostitev in počitek. V bazenih se ohranja morska voda. Preuredile so se garderobe, povečalo število sanitarij, posodobila se je tehnologija bazena, filtracija, največji poseg del je bil izveden v strojnici, kjer je agresivno ozračje klorirane vode načelo betonsko konstrukcijo, ki se je sanirala s sodobnimi rešitvami in materiali. V bazene je vpeljano bolj učinkovito ogrevanje in prezračevanje. Bazeni so svetlejši v zemeljskih bež odtenkih z belim stropom, pahljačastih obliki z odsevom bazenske vode, kar ponazarja gibanje morja. Večina ostrih robov se je preoblikovala v klife, značilne za našo obmorsko obalo. Obnova je potekala v obstoječih gabaritih, kjer so se na zunanjem delu bazenov (proti morju) obnovile in ohranile terase.

Wellnes Benedicta

S preureditvijo pritličnega prostora neposredno ob bazenih, se je površina Wellnessa Benedicta povečala za 600m2. Na njej se odvija vsebinsko bogatejši program s svetom savn in prostori za masaže, aromaterapije ter lepotne tretmaje. V svetu savn se boste lahko pogreli  v zeliščni, infrardeči in finski savni ali v parni kopeli,  po kateri se lahko ohladite v prijetno hladnem bazenu in okusite prednosti knajpanja, ali obiščete njihovo solno sobo in se prepustite blagodejnim učinkom soli.

Hotel Histrion in edinstvene istrske zgodbe

  • Muzej podvodnih dejavnosti v Piranu, ki vam bo pričaral življenje starih potapljačev in podmorničarjev ter njihov skrivnostni podvodni svet, ki jih je obdajal pri nevarnem in težaškem delu, pri raziskovanju podvodnih globin ali zabavi.
  • Akvarij Piran, v katerem lahko spoznate raznovrstna bitja, ki domujejo v slovenskem morju. Med njimi tudi morski pajek, velika kirnja, pisane ustnače in drugi predstavniki podvodnega sveta.
  • Strunjanske soline so del Naravnega rezervata Strunjan – Stjuža in veljajo za najmanjše in najsevernejše soline v Sredozemlju. Plitvino Strunjanskega zaliva je človek preoblikoval v soline z izgradnjo nasipov, kanalov in plitvih bazenov in tako ustvaril tudi pomembno vrsto ekosistema: slano mokrišče.
  • Muzej solinarstva, ki zajema solinarsko hišo z muzejsko zbirko in solni fond s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo. Solinarska hiša obsega bivalne prostore solinarske družine, nekdanje pritlično skladišče za shranjevanje soli in obnovljeno krušno peč.
  • Forma viva je zbirka kamnitih skulptur na prostem, ki je začela nastajati leta 1961 na pobudo slovenskih umetnikov Jakoba Savinška in Janeza Lenassija. V več kot 50 letih neprekinjenega delovanja so kiparji iz več kot 30 različnih držav pustili več kot 130 kamnitih kipov, obdanih z nasadom piranskih avtohtonih sort oljk. Iz parka se razteza prelep razgled na Portoroški zaliv in okolico.
  • Parenzana ali »Pot zdravja in prijateljstva« poteka po nekdanji ozkotirni železnici, ki je od 1902 do 1935 na 123 km dolgi poti povezovala Trst in Poreč  kraji v notranjosti istrskega polotoka. Pot ponuja številne možnosti za športno aktivnost, združuje sprehajalce, tekače in kolesarje. Poteka skozi mesta in naselja, enkrat tik ob morju, drugič med vinogradi in nasadi oljk, speljana je skozi kratke urejene tunele, doline in griče. Ohranjeni so še vsi predori. Najbolj znan je 550 m dolg predor Valeta med Strunjanom in Portorožem.

Hotel Histrion in korona

Ana Praprotnik, PR oddelek: “Vsekakor je svetovna pandemija korona virusa covid-19 velik udarec za celotno svetovno turistično gospodarstvo. Svetovni turistični analitiki namreč ocenjujejo okrevanje turizma na nivo iz leta 2019 šele v letu 2024. 

Do sedaj, v času svetovne pandemije korona virusa covid-19, so bile v letu 2020 in 2021 naše turistične kapacitete v skupini Sava Hotels & Resorts zaprte z odlokom vlade za turistične goste skupaj skoraj 9 mesecev. Čas zaprtijh smo izkoristili za izobraževanja zaposlenih, oblikovanje novih produktov in prenove. V tem času smo naprej prenovili največji hotel na Bledu Hotel Park kjer nas je pri prenovi navdihnila Blejska narava – voda in gozd, največji hotel na obali – Hotel Histrion, kjer lahko gostje že v samem hotelu doživijo lepote Istre ter individualne mobilne hiške v Termah Ptuj, ki se nahajajo v naravi hkrati pa so blizu term.

Naši gostje, ki jih gostimo sedaj poleti, po ponovnem odprtju pravijo, da so komaj čakali počitnice oz. oddih pri nas. Še posebej pohvalijo prenovljene kapacitete ter nadstandardne higienske ukrepa za njihovo maksimalno varnost – Higienski Standard Plus.”

Vas zanima še kakšen turistični članek? Poglejte tule: https://www.luksuz.net/v-hotel-park-na-bledu-s-turisticnimi-boni/

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več