Hiša Franko med 50 najboljšimi restavracijami

Hiša Franko med 50 najboljšimi restavracijami

Hiša Franko? Seveda. Ana Roš je lansko leto prejela laskav naziv najboljše kuharice na svetu. Njena restavracija Hiša Franko je še vedno med top 50-timi najboljšimi na svetu. A njena današnja slava sloni na trdem delu, vztrajnosti, na ideji o izjemnih možnostih v kuhinji še iz tistih časov, ko jo ljudje niso poznali. V življenju ji pač ni bilo vedno lahko. Danes v Kobarid hodijo najbolj zahtevni gostje, svetovni popotniki in gurmani, politiki in zvezdniki. Njeno izjemno kuharsko znanje je položaj Slovenije na kulinaričnem zemljevidu sveta močno utrdil. Pa vendar je težko verjeti, da se še vedno marsikdo ne zaveda, kaj skrivamo v soteskah Kobarida. Pred kratkim so odprli celo gostinski podmladek, pivnico Hiša Polonka.

Kdo je Ana Roš?

Ana živi z Valterjem Kramarjem, skupaj imata sina in hčerko, Hiša Franko pa njun skupen projekt. Njene so kulinarične mojstrovine, njegova klet in poznavanje sirov. Anina leta se gibljejo okoli 40 pomladi, a jo je stil življenja, ki je bil milo rečeno ‘naporen in napet’, pripeljal do tega, da je začela delati tudi na sebi. Kot je ob neki priložnosti povedala medijem. In ne mine dan, da ne bi dala vsaj eno izjavo za medije. Ana Roš je poleg tega, da je izjemna mojstrica vrhunskih receptov in eksperimentov, tudi mati, partnerica, dobra prijateljica, soseda, bila tudi izbrana Slovenka leta. Diplomirala je sicer iz mednarodnih in diplomatskih ved v Italiji ter govori pet jezikov. Njena številčna kuharska ekipa, ki dela od ranega jutra do pozne večera, je mednarodno zasnovana. Ko ima čas, skuša ohranjati kondicijo telesa s tekom in jogo. Zelo resno jemlje kritike, ker jo ohranjajo budno, da ne zaspi na lovorikah. Skuša povedati, da je za uspešno zgodbo zaslužnih vsaj 40 ljudi, ne samo ona. Sama bi ne mogla narediti vsega. Se veliko smeji in je družabna. Ali uživa v delu, ni treba ugibati. In kljub naporom, ki si jih marsikdo še predstavljati ne more, saj včasih čas za spanje skoraj preskoči, sporoča Slovencem, naj poiščejo delo, v katerem uživajo. Delo ne sme biti tlaka, naše življenje ne sme biti zamorjeno. Restavracija na kobariškem ohranja tradicionalno vzdušje, čutiti je korenine, domačnost, lokalne posebnosti, pa vendar vam občutek, ki ga dobite da vedeti, da tega obiska ne boste pozabili. Vse prepleta zgodbo. Njihove jedi, postrežba, Ana, ambient, posebno spoštljiv odnos do hrane, do gosta pa še posebej. Naj zgodba traja in traja…

 

Hiša Polonka je cenovno bolj dostopna, a še vedno izjemna v vseh pogledih. Lahko boste naročili mineštro, divjačinski golaž, klobaso z zeljem, jančkovo bakalco z domačimi njoki, s panceto in skuto zabeljeno polento, Polonkin burger in, seveda, krožnik lokalnih sirov iz Valterjeve proizvodnje. In njihovo craft hišno pivo.

hiša Franko

Doživetje za brbončice, oči, duha…Hiša Franko

 

Če vas prime, da bi jo obiskali in okusili njene jedi, vedite, da se morate prej naročiti. In naj dodam, da so termini pogosto zasedeni dolgo vnaprej. Nekateri se naročijo že kakšno leto dni poprej. Na to izkušnjo se morate pripraviti tudi po cenovni plati. Gre za doživetje par excellence.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ana_Ro%C5%A1

 

Seznam The Best of 50 restaurant

Ana Roš, ki je tudi zvezda Netflixove serije Chef’s Table, je z izjemno kakovostjo in kreativnostjo, ki sta ji prinesli številna priznanja in nagrade že v preteklosti, Slovenijo postavila na svetovni gastronomski zemljevid. Hiša Franko je na letošnjem seznamu zasedla 48. mesto, hkrati pa je edina restavracija med najboljšimi 50, ki jo vodi ženska.

Seznam 50 Best, ki ga od leta 2002 objavlja britanska revija Restaurant, sestavlja mednarodna žirija tisoč strokovnjakov, med katerimi so tudi Slovenci.

»V mednarodno sfero vrhunske kulinarike je vnesla svoj prepoznavni avtorski izraz, ki ga zaokrožuje z izjemno inovativno držo, kakovostjo ter mojstrstvom v izvedbi. Je kuharska samoukinja, ki je z odprtim duhom, širokimi razgledi, nenehnim izobraževanjem in ustvarjalnostjo izoblikovala kulinarično pisavo par excellence,« so navedli organizatorji.

 

50 najboljših restavracij sveta:

 1. Osteria Francescana (Modena, Italija)
 2. El Celler de Can Roca (Girona, Španija)
 3. Mirazur (Menton, Francija)
 4. Eleven Madison Park (New York, ZDA)
 5. Gaggan (Bangkok, Tajska)
 6. Central (Lima, Peru)
 7. Maido (Lima, Peru)
 8. Arpege (Pariz, Francija)
 9. Mugaritz (San Sebastian, Španija)
 10. Asador Etxebarri (Axpe, Španija)
 11. Quintonil (Ciudad de Mexico, Mehika)
 12. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, ZDA)
 13. Pujol (Ciudad de Mexico, Mehika)
 14. Steirereck (Dunaj, Avstrija)
 15. White Rabbit (Moskva, Rusija)
 16. Piazza Duomo (Alba, Italija)
 17. Den (Tokio, Japonska)
 18. Disfrutar (Barcelona, Španija)
 19. Geranium (Köbenhaven)
 20. Attica (Melbourne, Avstralija)
 21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Pariz, Francija)
 22. Narisawa (Tokio, Japonska)
 23. Le Calandre (Rubano, Italija)
 24. Ultraviolet (Šanghaj, Kitajska)
 25. Cosme (New York, ZDA)26. Le Bernardin (New York, ZDA)
 26. Boragó (Santiago, Čile)
 27. Odette (Singapur)
 28. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Pariz, Francija)
 29. D.O.M. (São Paulo, Brazilija)
 30. Arzak (San Sebastian, Španija)
 31. Tickets (Barcelona, Španija)
 32. The Clove Club (London, VB)
 33. Alinea (Chicago, ZDA)
 34. Maaemo (Oslo, Norveška)
 35. Reale (Castel Di Sangro, Italija)
 36. Restaurant Tim Raue (Berlin, Nemčija)
 37. Lyle’s (London, VB)
 38. Astrid y Gastón (Lima, Peru)
 39. Septime (Pariz, Francija)
 40. Nihonryori RyuGin (Tokio, Japonska)
 41. Ledbury (London, VB)
 42. Azurmendi (Larrabetzu, Španija)
 43. Mikla (Istanbul, Turčija)
 44. Dinner by Heston Blumenthal (London, VB)
 45. Saison (San Francisco, ZDA)
 46. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Švica)
 47. Hiša Franko (Kobarid, Slovenija)
 48. Nahm (Bangkok, Tajska)
 49. Test Kitchen (Cape Town, JAR)

 

Med zelo pogosto uporabljenimi sestavinami, ki jo boste našli v restavraciji Hiša Franko, je gotovo geografsko zaščiten tolminski sir. Izdelava Tolminca ima več kot 700-letno tradicijo. Prvi zapisi o njem segajo v 13. stoletje, ko je bil sir v zapisih naveden kot plačilno sredstvo za dajatve fevdalcem. 12. aprila 1756 je kot Formaggio di Tolmino – Tolminski sir, zapisan na ceniku sirov v mestu Videm, katerega original hrani državni arhiv v Vidmu. Tolminc izdelujejo iz surovega polnomastnega kravjega mleka, industrijsko pa iz toplotno obdelanega mleka. Tehnologija je povzeta po italijanskem siru Montasio. Tolminski sir zorijo najmanj 60 dni, lahko pa tudi eno leto ali več. Torej, Hiša Franko čaka 🙂

 

MORDA VAS ZANIMA UGODEN NAKUP GOSTOVANJA? KJER BOSTE DELEŽNI KAKOVOSTNE TEHNIČNE PODPORE? https://www.neoserv.si/?a=7125

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več