Glamping ponudba, katera najboljša na svetu?

Glamping ponudba, katera najboljša na svetu?

Glamping ali glamurozno kampiranje

Glamping je eden od hitro rastočih trendov v globalnem turizmu. Denis Avdič je enkrat humorno v eter komentiral, da je to tako, kot da bi ‘drago plača potem pa živeli kot brezdomec’. Tako seveda ni, saj je glamping (kar pride od glamurozni kamping) zlitje dveh konceptov: glamurja in udobja, kot ju dajejo najboljši hoteli, ter sproščenosti in stika z naravo, kot ju omogoča kampiranje. Sodobnemu popotniku, ki je v nenehnem iskanju posebnih, drugačnih, edinstvenih doživetij, nudi možnost spoznavanja neodkritih kotičkov sveta, oaz sredi množičnega turizma in uživanja v čudoviti naravi, ne da bi se pri tem odrekel svojim običajnim standardom.

 

Uf, glamping 🙂 V zadnjih letih je prišlo do povečanja tako povpraševanja kot ponudbe na tem področju, kar je poleg novih, inovativnih oblik izkustev na prostem prineslo tudi  precej zmede zaradi odsotnosti jasnih in nedvoumnih pravil delovanja. Znamka World of Glamping je prva na svetu, ki uvaja segmentacijo in kategorizacijo ponudnikov glamping storitev ter tako na podlagi jasnih in transparentnih kriterijev profesionalno in sistematično ureja to področje. Razveseljivo je dejstvo, da je znamka World of Glamping nastala v Sloveniji, kjer smo danes dobili tudi prva dva kategorizirana glampinga na svetu. Na idejo smo prav gotovo lahko ponosni. Kdo bi si še 10 let nazaj mislil, da bo Slovenija vodila v nekaj tako butičnega, kot je glamping?

Na področju tovrstne ponudbe se je začelo pojavljati vse mogoče, tudi ponudba, ki ni sodila v to kategorijo, zato je vladala skorajda zmeda. Razveseljivo pa je dejstvo, da se je prav v Sloveniji porodila ideja o sistematični in profesionalni ureditvi tega področja in opredelitvi transparentih kriterijev, ki uvajajo segmentacijo in kategorizacijo ponudnikov glamping storitev. Nastala je znamka World of Glamping (W.G.), ki kot prva na svetu na področju glamping turizma posega v trenutne razmere tako v Sloveniji kot v svetu. Znamko upravlja in zastopa Maja Dimnik, priznana strokovnjakinja na področju glampinga na globalni ravni, projekt pa sta podprla Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenska turistična organizacija. Znamka podpira zeleno zgodbo Slovenije, prve Zelene države na svetu, certificirane po standardih Green Destinations; države, ki je zaradi  svoje Zelene sheme slovenskega turizma prejela prestižno nagrado National Geographic World Legacy v kategoriji Destination Leadership (ITB 2017) in naziv Best of Europe  (ITB 2018) ter bila uvrščena med 10 najbolj trajnostnih držav na svetu.

Znamka W.G. je zasnovana na globalni ravni in deluje na dveh področjih. Kot prvo ureja kriterije na področju produkta glampinga s ciljem jasne kategorizacije različnih tipov ponudnikov glamping nastanitev ter pospeševanja kakovosti ponudbe in storitev. Skupno število vseh kriterijev je 150,  porazdeljeni so v šest kategorij: unikatnost, krajinska arhitektura, trajnostna politika, celotna ponudba, posamične nastanitve in zaposleni.

Razvili so se trije segmenti 

Kriteriji razporejajo glampinge v tri segmente: scouting, glamping in lodging.

  1. Scouting predstavlja nivo kakovosti med kampingom in glampingom. Navkljub višjim standardom ni zasnovan kot arhitekturna celota v stilu resorta, bivalne enote ne vključujejo lastnih sanitarij, luksuzne opreme in dodatne, spremljevalne ponudbe in servisa.
  2. Pri glampingu gre za ekskluzivni butični turizem, kjer so objekti domiselno zasnovani in s svojo unikatnostjo nudijo občutek luksuza in glamurja. Sem sodijo šotori, drevesne hiške, jurte ipd. z bogato dodatno ponudbo in servisom na nivoju luksuznih hotelov, še vedno pa ohranjajo pristen in neposreden stik z naravnim okoljem.
  3. Lodging je v osnovi zasnovan kot glamping s poglavitno razliko v tipu nastanitve, kjer so bivalni objekti fiksno umeščeni v naravno okolje (lodgi, lesene hiške ipd.). Dodatna ponudba in nivo servisa tako po obsegu kot vsebini predstavljata vrhunec luksuza in glamurja.

 

Novost na svetovnem področju turizma so nedavno predstavili v Glamping Olimia Adria Village v Podčetrtku, kjer so razglasili tudi rezultate prvega ocenjevanja po kriterijih W.G. na svetu. Glamping Olimia Adria Village je dobil dve oceni, in sicer je del Glamping Šotor S pridobil 4 zvezdice, Glamping Šotor M pa 5. Garden Village Bled je bil ocenjen s 6 zvezdicami. https://www.luksuz.net/garden-village-bled-prejel-sest-zvezdic/

»Glamping je pomemben turistični produkt v Sloveniji tudi zato, ker je v močnem sozvočju z zgodbo zelene Slovenije, ki jo Slovenska turistična organizacija razvija s pomočjo Zelene sheme slovenskega turizma. Poleg tega lahko pripomore k izpolnjevanju vizije Strategije  trajnostne rasti slovenskega turizma po razvoju in nadgrajevanju turističnih produktov za butična, 5-zvezdična doživetja. V Sloveniji imamo precej kakovostne, inovativne in reprezentativne ponudbe glampinga, konkurenčne na globalni ravni. Nekateri slovenski glampingi izstopajo po kakovosti, ki je na nivoju več zvezdičnih hotelov, dodatni ponudbi in veliki pozornosti, ki jo namenjajo krajinski arhitekturi. Želja in cilj STO sta, da bi naši glampingi  še naprej izpolnjevali obljubo po zelenih in enkratnih doživetjih ter uresničevali svoj temeljni koncept, to je ‘glamurozno kampiranje’. Zato je naš interes ureditev tega področja z ustreznimi kriteriji zagotavljanja kakovosti in izpolnjevanja osnovnih pogojev. Veseli nas, da je projekt W.G. nastal prav v Sloveniji, prvi Zeleni državi na svetu, in da bo vplival na globalno raven,« je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

 

Glamping je način bivanja, ki združuje  naravo in prestiž.

Kdo je ustanovitelj in lastnik znamke World of Glamping? Maja Dimnik.

 

Katera imena glampingov še najdete na strani World of Glamping?

glamping

Takole je videti Ka Bru v Braziliji

 

glamping

Keemala, Tajska

 

glamping

Saruni, črna celina, Kenija

 

 

Novost ali stara praksa? Začetke glampinga nekateri povezujejo z nomadskimi plemeni, ki so ob selitvah iskali in nadgrajevali udobje v šotorih, vendar je do njihove množične uporabe v turistične namene dokazano prihajalo ob prelomu 19. v 20. stoletje, ko je bogatejši sloj iz Evrope in ZDA odhajal v Afriko na safari dogodivščine. Da se ne bi odrekel vsakodnevnemu udobju, so zanj  pripravljali posebne šotore, opremljene s starinskim pohištvom in perzijskimi preprogami. Izraz glamping pa naj bi bil konstrukt sodobnega časa; uporabljati so ga začeli šele okrog leta 2007, pravi bum tovrstne ponudbe  pa je zaslediti od 2010. V Sloveniji smo prvi glamping dobili leta 2010 z Gozdnimi vilami na Bledu, danes pa se pod tem pojmom trži že vsaj 60 ponudnikov.

Izbor luksuza v šotorih na drugačen način:

https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=67629&lang=slv

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več