Frizerski salon lahko tudi najameš

Frizerski salon lahko tudi najameš

Frizerski salon lahko predstavlja prostor za druženje

Zadnjič me preseneti klic kolegice, ki je slišati takole: Živjo, pridem jutri pote. Imam rojstni dan in bomo nekoliko drugače praznovale. Šifra? Frizerski salon. Domišljija seveda dela po svoje in se ubadam z mislijo, kako neki bi to lahko pomenilo ‘drugače’.

Priložnost me je napeljala tudi na misel, koliko se znamo Slovenke sploh zabavati? Moški so v tem kar prvaki, na eni strani polne domače gostilne tistih, ki dnevno skočijo na pivce, na drugi recimo rekreativni športniki, ki si znajo vzeti čas za zdravo zabavo in šport. Ženske se ves čas nekaj prilagajajo. Svojo zabavo omejujejo v družinske okvire, ne smemo pozabiti omeniti nenapisana pravila sorodnikov, sosedov in sploh družbe, ki večkrat poudari, da ženska ‘mora’ podpirati tri vogale. In kje je prosti čas?

Torej, štiri prijateljice, štiri zgodbe, različni stili, različne starosti, skupno prijateljstvo. Smer? Domžale, potem pa Moravče. Kaj neki za vraga se skriva takega v Moravčah, da bi lahko vsebovalo drugačno zabavo? Gostiteljica razkrije svoj načrt: na začetku Moravč se skriva frizerski salon Šifra 44, kjer dela Barbara. »Samo za nas bo za nekaj časa zaprla frizerski salon, kar pomeni, da bomo nekaj ur povsem same. Namesto klasične večerje sem se spomnila, da bi lahko moj rojstni dan preživele drugače. Uredili vam bodo pričesko, zraven je tudi salon za nohte. Upam, da uživamo na polno, se uredimo, poklepetamo,« na hitro pojasni slavljenka in me pa ostanemo brez besed. Na kaj podobnega me še nihče ni povabil in si tudi nisem mislila, da bi bilo mogoče. Za nekaj ur zakupiti salon? Zakaj pa ne?

frizerski salon

Šifra 44 je drugačen frizerski salon. Na fotografiji lastnica Barbara Potočnik, ki sledi in včasih prehiteva trende.

Ženske, čas za klepet in frizerski salon

»Je že tako, da ženske potrebujemo malo več pogovorov in klepeta kot moški. Da smo rade urejene, lepe (da ne bo pomote, predvsem moramo biti všeč same sebi). Da včasih poiščemo kakšen nasvet pri odnosu z moškimi in otroci ter pogosto prisluhnemo prijateljem. Ljudje smo seveda različni, a tako na splošno velja, da dekleta in žene v salonih kar razcvetijo,« iz izkušenj pove lastnica salona Šifra 44, Barbara Potočnik. Zato je ideja prišla kar sama od sebe.

Salon nas je pričakal z nekaj svečkami, živahno glasbo, dišalo je po citrusih, na pultu pa lepo ohlajena penina in bogat, moški bi rekli, ‘zdrav’ narezek. Saj veste, sadje in zelenjava na krožniku žensk ni odveč. Dogodek je bil čisto presenečenje. V tistih nekaj urah sem se sprostila, nasmejala, naklepetala, izkoristila in povprašala za vse mogoče nasvete. Urejene in nasmejane smo odvihrale še v večerni kino in domov prišle z občutkom, da se nismo samo zabavale, ampak naredile nekaj zase. Za izgled in za dušo. Barbara in njena zanimiva ponudba se je zdela več kot odlična, zato ni čudno, da se je nanjo treba prijaviti kakšen teden prej. Njen frizerski salon ima…hm…dušo.

frizerski salon

Urejen, lep, prijeten ambient, domačnost in prefinjenost hkrati.

Sodobna ženska in prosti čas

Prosti čas je vrednota, ki jo cenimo. Nekateri se nanj obrnejo celo v smislu izjemnosti in luksuza, saj je ravno prosti čas tisti, ki ga primanjkuje. Daje nam občutek svobode, nas sprošča, nam pomaga razviti potenciale. Pozitivno vpliva na odnos do življenja in splošno zadovoljstvo. Raziskava Prosti čas in osebnostni razvoj žensk recimo, ki jo je leta 2010 izvedla Andreja Dolenc, trdi, da aktivno preživljanje prostega časa pri ženskah pozitivno vpliva na osebnosti razvoj in sploh velja za vrednoto. In tega časa ženskam menda primanjkuje. Soočajo se s socialno izključenostjo in podrejen položaj v družbi. K temu pa prispeva še prepričanje v družbi, da mora ženska ohranjati tradicionalno vlogo. No, k sreči se vse več žensk (pa ne mislim v smeri feminizma) prebuja, se oglasi in si vzame, kar ji pripada. Zanimivo je, da anketiranke prosti čas niso v najvišjem odstotku ocenile kot ….ko imam čas počistim stanovanje….ko imam čas, skuham za naslednji dan in se pripravim za nov delovni dan… Prosti čas ocenijo kot namerno iskanje negotovosti, tveganja in dogodivščin. Tudi izzivov, ki jih ponuja narava. Vsega torej, česar običajno v vsakdanu ni in kar ni rutina. Prosti čas je za marsikoga luksuz; vzemite si ga.

Uživati v trenutku!

Kam segajo začetki frizerstva kot poklica?

Arheološki in antropološki dokazi nam jasno govorijo, da so si ljudje, kolikor daleč nazaj nam seže človeški spomin, urejali svoje lase in krasili svojo podobo. Frizerski salon sicer ni obstajal, so pa ženske in moški svoje lase zaupali ljudem, ki so bili spretni z rokami. Prvi ljudje so bili precej gosto poraščeni z dlakami po celem telesu, te so jih varovale pred hudim nihanjem temperatur ter mehanskimi in ostalimi poškodbami. Kasneje se je poraščenost zaradi biološke prilagoditve zmanjševala, lasje pa so začeli pridobivati na svoji socialni in kulturni moči.

Oblikovanje pričesk je postalo neločljivo povezano s človekovim družbenim položajem, folkloro, rituali, mitologijo, magijo… Ker lasje rastejo celo človeško življenje, (dokazano je, da malce zrastejo celo po smrti), so bili vedno simbolno povezani z obnovo in rastjo življenjske moči ter nadaljevanjem življenja. Prav tako pa so lasje hkrati veljali kot simbol individualnosti in človeku lastnega okusa, saj z možnostjo neskončnega spreminjanja pričesk omogočajo izražanje lastne estetske note. Da so si ljudje v prazgodovini umivali, strigli, barvali, kažejo najdeni arheološki dokazi – pripomočki (glavniki, britve, noži, skodelice, ogledala…) iz kosti, školjk, kasneje tudi kovine. Morda prostoru niso rekli frizerski salon, a dejavnosti so posvečali več pozornosti, kot nekateri v 21. stoletju 🙂 Kako so se strigli nekoč: http://frizerke2016.splet.arnes.si/category/zgodovina-frizerstva/

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več