Električna kolesa-luksuz na kolesih

Električna kolesa-luksuz na kolesih

Električna kolesa? Zakaj pa ne?! Medtem ko nekateri hodijo s Pony kolesi na Vršič, se drugi spogledujejo z električnimi kolesi za vožnjo po mestu. Električna vozila so resda vse bolj popularna in postajajo del urbane kulture. Zato je nedavno Hervis kot največji ponudnik športne opreme pri nas ponudil testiranje električnih koles. Še vašim dedkom bi se kaj takega zdelo neverjetno, zdaj pa je že realnost. In če verjamemo trendom, bodo šla za med. Koliko pa stanejo?

Električna kolesa v zadnjem času lahko predvsem v večjih urbanih središčih opazimo. Pravzaprav je električnih koles ali pedelec (Pedal Electric Cycles) koles, kakor jim pravijo, vse več. A zakaj bi se sploh odločili zanje? Njihova odlika ni le, da si lahko uporabnik po potrebi pomaga s podporo elektro motorja, ampak da kolesa na okolje deluje z ničnimi emisijami, kar pomeni, da opazno prispeva k zmanjševanju onesnaženosti zraka v mestih.  Za upravljanje ne potrebujete obveznega zavarovanja, registrske tablice ali izpita, saj ima vozilo nameščen poseben varnostni mehanizem, ki poskrbi, da se pri hitrosti 25 km/h motor avtomatično izklopi. E-kolesa so cenovno ugodna rešitev za vse tiste, ki se po mestu radi prevažate brez večjih zastojev in radi skrbite za okolje. Vseeno jih ne gre zamenjevati s klasičnimi kolesi. Glede na potrebe uporabnika se namreč lahko vključi dodatna podpora elektro motorja, za aktiviranje pa je še vedno potreben impulz pedala tj. nožni pogon. Motor se polni s pomočjo polnilnika preko vtičnice. Dejavniki, kot so teža, kakovost vozišča, naklona, vetra in zračni tlak v gumah pa vplivajo na število kilometrov, ki jih lahko prevozite. Eno polnjenje povprečno zadošča za kar 60 do 170 km. Nekateri modeli ponujajo tudi pomoč pri speljevanju: posebna varnostna konfiguracija motorja namreč omogoča, da se le-ta pri hitrosti 25 km/h ali več avtomatično izklopi in s tem skrbi za varnost uporabnika ter učinkovito porabo. Omenjena vozila prihodnosti pa niso namenjena samo mlajšim, ampak mobilnost olajšajo  tudi starejšim, ki jim večje razdalje po mestu predstavljajo velik fizični napor.

 

električno kolo

Takole so si ga zamislili v 1904 letu.

Kako smo kolesarili nekoč? Zbrani podatki o začetkih so tu.

 

V Sloveniji dobite ELEKTRIČNA kolesa od 2039,15 evrov dalje.

 

MORDA VAS ZANIMA UGODEN NAKUP GOSTOVANJA? KJER BOSTE DELEŽNI KAKOVOSTNE TEHNIČNE PODPORE? https://www.neoserv.si/?a=7125

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več