Eko inovativneži in ohranjanje narave

Eko inovativneži in ohranjanje narave

Podeljene nagrade Eko inovativneži

Ob poplavi trajnostnega, ekološkega in biološkega se zdi, da je že vsak drugi Zemljan eko to ali eko ono. A tisti, katerih dejavnost je 100 odstotna predanost naravi, pravzaprav prepletenost z naravo, so redki. Zanje je Notranjski regijski park razpisal 4000 evrov težko nagrado za naravi prijazno dejavnost. In izbral zmagovalce. Trije so. Posamezniki in kmetije. Tisti, se ki na območju regijskega parka ukvarjajo in preživljajo z aktivnostmi, ki naravi in posledično vsem prebivalcem sveta prinašajo dobrobit. Kdo so Eko inovativneži?

1.NAGRADA: ZAVOD SYMBIOSIS

Zavod Symbiosis je zasebni zavod, ki od leta 2003 deluje na področju raziskovanja in varstva narave ter ozaveščanja javnosti o pomenu ohranjanja narave. Izdali so že več kot 25 izvrstno ilustriranih publikacij in uspešno izvedli številne projekte s področja varstva narave, upravljanja zavarovanih območij in tujerodnih vrst. Od leta 2018 imajo tudi status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave.

Leta 2016 so poslovanje razširili na področje turizma, in se, skladno z osnovnim poslanstvom organizacije, usmerili v razvoj ekoturističnih produktov. Imajo licenco za turistično agencijo in tržijo različne programe naravoslovnih potovanj in izletov. Trajnostno naravnanost njihovih produktov je prepoznala tudi Slovenska turistična organizacija, ki štiridnevnemu potovanju Kratke naravoslovne počitnice v Sloveniji podelila znak Slovenia Unique Experience.  Pridobili so tudi status socialnega podjetja, saj njihova ekoturistična dejavnost podpira in omogoča poslovne priložnosti širši lokalni skupnosti ter vključuje lokalne ponudnike. Na ta način lahko tudi turizem podpira varovanje narave, saj tako krepijo zavedanje lokalnih prebivalcev, da je naša narava nekaj edinstvenega in je lahko, če jo ohranjamo, tudi vir prihodkov. Eko inovativneži s posebno zgodbo.

eko-inovativneži
Izjemen doprinos zavoda Symbiossis v smislu eko turističnih produktov

2. MESTO: KMETIJA ANDREJČIČ

Kdo je še med Eko inovativneži? Kmetija Andrejčič je družinska kmetija, ki jo je trenutni gospodar leta 2014 podedoval po dedku, ki ga je dela na kmetiji tudi naučil. Mladi gospodar je takrat kmetijo certificiral kot ekološko in se usmeril v pridelavo žit in živinorejo. S svojo ‘mlinarsko’ dejavnostjo Kmetija Andrejčič podpira lokalne kmete, ki so vključeni v ekološko pridelavo. Pri vzreji živine kmetija sledi naravnim ciklom. Tako npr. za človeka neuporabne ‘ostanki’, ki nastajajo pri luščenju in mletju žit, postanejo hrana za govedo. Na kmetiji redijo mesno pasmo v prosti reji, pri kateri živali pol leta preživijo na pašniku. Kmetija zaenkrat predstavlja popoldansko delo in dodaten vir zaslužka, ki ga gospodar vlaga v razvoj dejavnosti. Verjamemo, da bo trdo delo na ekološki kmetiji poplačano, mladi gospodar s svojo kmetijo pa zgled, ki mu bodo sledili še drugi mladi z območja Notranjskega parka.

eko-narava
Eko inovativneži nagrada skrbi za prihodnost

3.MESTO: EKOLOŠKA KMETIJA ILERŠIČ

Družinska ekološka kmetija Ileršič po ekoloških standardih kmetuje neprekinjeno že od leta 1998 in sodijo med prvih dvajset registriranih ekoloških kmetij v Sloveniji. Zagotovo zaslužni za naziv Eko inovativneži. Sonaravno kmetovanje je temeljno vodilo njihovega poslovanja, s prihodki iz dejavnosti na kmetiji pa živi šestčlanska družina.

Predanost naravi prijaznemu, trajnostnemu kmetovanju kažejo s poznavanjem naravnih ciklov in principov, zato skrbijo tudi za povprečno dvanajst čebeljih družin na leto. Z uvajanjem medonosnih rastlin kot je ajda ohranjajo svoje čebelje družine zdrave in skrbijo, da so tudi okoliški sadovnjaki oprašeni. Poleg trajnostne naravnanosti in stremenju k pozitivnim vplivom kmetovanja na okolje, s svojim delom prispevajo tudi k večji samooskrbi slovenskega kmetijstva. Za svoje izdelke uporabljajo izključno surovine, pridelane na njihovi kmetiji, v prihodnje pa želijo sodelovati tudi z drugimi ekološkimi kmetijami v občini Cerknica, torej na območju Notranjskega parka.

Podeljene nagrade Eko inovativneži so še en dokaz, da v nekaterih koncih Slovenije stremijo k še bolj ekološko razviti Sloveniji. S svojimi akcijami prispevajo k splošni osveščenosti za ohranjanje narave, za prihodnost, za zdravje. Za veste, kaj vedno pravimo na portal. Vprašajte se, kaj je pravi luksuz? Narava? Absolutno.http://life.notranjski-park.si

VAS zanima še kakšen članek na temo narave? TULE

Ste ekološko osveščeni. Odločite se za BEFRESH. Kliknite in preverite o čem govori zgodba.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več