Dunaj v vsem sijaju

Dunaj v vsem sijaju

Dunaj je s Slovenci od nekdaj močno povezan. Pred sto in več leti smo tja hodili delat ali prodajat kakšno robo, danes ga obiskujemo kot turisti željni kulturnega dogajanja in sodobnega luksuza. Dunaj namreč predstavlja mesto na visoki ravni; tako po svoji zgodovini, arhitekturi, kulinarični posebnosti in trgovinah. Tam zlahka zapravite denar, saj najdete priznane blagovne znamke, ki vabijo k nakupu. Ko sem Dunaj obiskala pred dnevi sem v zraku že čutila praznično vznemirjenje, pa čeprav je še november. Čas, ko si privoščimo več in se ob tem celo dobro počutimo.

Dunaj – mesto, ki si je že nekaj let zapored prislužilo naziv kot ‘najboljše mesto za življenje’. Na Dunaju so na dosežek, ki so ga dosegli že šestič zapored, zelo ponosni. Župan Michael Häupl in podžupanja Renate Brauner sta dejala, da ponovna izbira Dunaja na prvo mesto na seznamu kaže, “da so visoki standardi na področju sociale, dobra infrastruktura in široka kulturna ponudba priznani tudi na mednarodni ravni”. V dveh dneh sicer nisem dobila prave slike, ali to drži, sem pa vsaj malo začutila mestni utrip in pregledala, kaj je na Dunaju luksuznega, odličnega, najboljšega.

Dunaj

Zgodovina in arhitektura v kombinaciji s kulturnimi dogodki je zmagovalna.

Če ste na Dunaju, pojdite takrat, ko mesto gosti kakšnega umetnika, glasbenika, kakšno predstavo, ker je to področje, po katerem je njihova ponudba res odlična. V operi še vedno donijo svetovno znana dela, številne galerije po mestu prikazujejo tako klasična kot sodobna dela največjih umetnikov, muzeji pa skrbijo, da se tradicija ne izgubi. Dunaj je resnično raj za ljubitelje glasbe, slikarstva, arhitekture in drugih umetnosti.

Dunaj

Slaščičarna Aida – nikar mimo nje.

Ko ste na Dunaju, morate tudi v dunajsko klasično slaščičarno Aida in seveda poskusiti ali kupiti za domov torto Sacher, čeprav originalno dobite v Sacher Hotel-u ali pa v čokoladnico Heindl, kjer lahko kupite čokoladice in spominke, povezane z Dunajem in princeso Sisi.

Ker boste lačni, vedno svetujemo dunajski zrezek – kje če ne na Dunaju – čeprav danes turisti radi zahajajo v restavracijo 1516 na posebej hrustljava rebrca in pivo. Potem se popeljete s kočijo in konji, kot v starih časih, po Ringstrasse, pa do Štefanove cerkve, ki Dunaju zagotovo daje izjemen pečat.

Ne morem mimo pregovora, če greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj, češ da je tako zelo drago. Takole bom rekla – je in ni. Če pomislim, da je kos tortice v slaščičarni Cacao sredi Ljubljane med 3 in 4 evre, potem je 2,90 evra za tortico v Aidi skoraj poceni. Tudi cene pijače in hrane je približno enaka kot pri nas, pač odvisno kam greš. Kot v Sloveniji. So pa recimo najemnine stanovanj precej nižje kot v Ljubljani. Res pa je, da je v Avstriji standard nekoliko boljši.

Dunaj

Prestižne blagovne znamke vabijo

Na Dunaju bodite previdni, če ste se odločili zapeljati tja s svojim avtom. Parkirišč je sicer dovolj, a v ulicah ne stojijo parkomati kot pri nas, ampak je treba kupiti parkirni listek v trafiki. Kar pomeni – da NI zastonj, čeprav ni parkomatov. Redarji pa zelo radi preverjajo listke na parkiranih avtomobilih. Dunaj je krasno mesto in naj spomini ostanejo krasni, zato se o praktičnih rečeh kot je parkiranje, informirajte prej. Poleg tega lahko vožnja iz Ljubljane do tja hitro traja štiri ure in pol, zlasti če vozite po omejitvah na avtocesti. Kar je skoraj nujno, sicer dobite majhno slikco za spomin, ki vas ne bo razveselila.

Dunaj

Dunaj je luksuzna popotna izkušnja

Morda še en namig, hotel Mercure je odlična odskočna deska za ogled centra. Vse je na dosegu rok. Samo čez most preko Donave stopite, pa ste tam. Hotel Mercure Wien Zentrum se nahaja v samem središču starega mestnega jedra Dunaja in le 5 min hoje od katedrale sv. Štefana. Brezžični internet je brezplačen na vseh površinah. Fajn ne? Vas torej Dunaj vabi za december?

Zgodovina mesta

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več