Dnevi slovenskega turizma in nove oblike luksuza

Dnevi slovenskega turizma in nove oblike luksuza

Dnevi slovenskega turizma so sicer za nami, a njihov namen je vedno pogled v prihodnost. In letos me je osvežena krovna kreativna rešitev slovenskega turizma I Feel Slovenia #My way, res ‘osvežila’. V krovni organizaciji, ki skrbi za promocijo in boljšo prepoznavnost naše dežele, odkrivajo novo obliko turizma, v kateri je luksuz spremenil vsebino.

Ne le 5 zvezdična doživetja pač pa edinstvene zgodbe, avtentičnost in nove oblike luksuza. Vse tisto, kar že dve leti širimo in delimo med bralci na našem portalu. Luksuz ima tudi v turizmu neverjetno širino. Vsakdo ga doživlja po svoje. Torej ‘Čutim, doživljam Slovenijo na svoj način’. Portal Luksuz.net se pridružuje in kampanjo predstavlja kot učinkovito, aktualno in pisano na kožo sodobnemu turistu.

dnevi slovenskega turizma

Trije dnevi slovenskega turizma, priložnost za izboljšave, menjava izkušenj, planov.

Slovenska turistična organizacija je v okviru dogodka Dnevi slovenskega turizma medijem in slovenski turistični javnosti predstavila osveženo kreativno rešitev v podporo promociji Slovenije na tujih trgih. Slovenski turizem z novo rešitvijo v ospredje postavlja pristna slovenska doživetja z višjo dodano vrednostjo. Z njimi navdihuje in aktivno vključuje obiskovalca, ki na potovanjih išče edinstvene zgodbe, avtentičnost in nove oblike luksuza. Zgodbo zelene, aktivne in zdrave Slovenije pod znamko I feel Slovenia učinkovito nadgrajuje, s svojo širino in fleksibilnostjo pa predstavlja večletno komunikacijsko platformo v podporo viziji Slovenije kot zelene butične destinacije za 5-zvezdična doživetja.

Teorija je zastavljena več kot odlično, a praksa očitno potrebuje še dodatno motivacijo. Kajti ravno ta nova kampanja temelji na dejstvu avtentične, odlične, luksuzne v izkušnjah, zgodbe. In zgodbe vedno delajo ljudje. Kader v turizmu pa je očitno v nekaterih segmentih problem. Že na dogodku samem smo bili temu priča, saj je na eminentni terasi Hotela Bernardin, kjer se je odvijal dogodek, stregel natakar, sicer prijazen in nasmejan, ampak zelo slabega znanja slovenščine. Kader torej tudi uvažamo. Vse ok, ampak razumeti pa mora kaj gost naroči….Kot je rekel Doug Lansky, samostojni svetovalec za razvoj v turizmu, ki je na dogodku tudi predaval: »Destinacija je močna le toliko kot njen najšibkejši člen.« Vse šteje torej, še najbolj podrobnosti.

Dnevi slovenskega turizma v doseganju vizije

Z novo turistično vizijo, strateškimi cilji in akcijskim načrtom ukrepov, ki jih opredeljuje Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, si slovenski turizem prizadeva za znatno povečanje dodane vrednosti turizma, s ključnim ciljem povečanja priliva iz naslova izvoza potovanj na 4 milijarde evrov. V imenu konzorcija je kreativni direktor in partner komunikacijske agencije Yootree Tomaž Apohal takole pojasnil rešitev: »V zadnjih letih so obiskovalci Slovenijo začutili kot zeleno, aktivno in zdravo destinacijo, ki ponuja obilico naravnih danosti in raznolikih doživetij. A časi se spreminjajo, z njimi pa tudi vrednote, pričakovanja in želje gostov ter njihovo pojmovanje luksuza.

Ti bolj kot za produkte živijo za doživetja. Bolj kot največje, najbolj trendovsko in najbolj razkošno cenijo avtentično. Namesto standardizirane ponudbe imajo raje navdihujoče zgodbe in edinstvene trenutke, ki ustvarjajo spomine za življenje. Kako torej današnjemu popotniku pokazati, da Slovenija ni le zelena, aktivna in zdrava destinacija, temveč da v sebi skriva nešteto enkratnih zgodb in pristnih doživetij, ki jih ne morejo izkusiti nikjer drugje? Milijoni ljudi so že začutili Slovenijo in vsak od njih jo začuti po svoje. Z novo komunikacijsko platformo pod znamko I feel Slovenia Slovenija postaja dežela doživetij po meri posameznika. Destinacija, ki jo vsak obiskovalec zapusti bogatejši za osebno izkušnjo.«

dnevi slovenskega turizma

Še en primer dobre prakse: ponudba paketa Istrski zajtrk.

»Kaj je dandanes luksuz za vsakega izmed nas? Čas in preživljanje časa na vsakemu izmed nas edinstven način. In ravno to je rdeča nit nove rešitve. Nagovor ‘My way’ uspešno »izrablja« vsesplošno uporabljano besedno zvezo, ki je v ušesih vseh nas, za pozicioniranje Slovenije kot top izbor za počitnice na popolnoma edinstven način in po meri posameznika. Rešitev deluje tako na krovni, regijski, produktni, destinacijski kot ponudnikovi ravni. Je preprosta, predvsem pa ustvarja čustvene povezave in vzbuja željo za obisk. Seveda pa morajo obiskovalca v fazi raziskovanja, nakupa in doživetja prepričati tudi konkretne in celovite zgodbe, doživetja in ponudbe turističnih ponudnikov. In kombinacija vsega zgornjega ustvarja navdušene goste, ki se vračajo in postanejo ambasadorji znamke I feel Slovenija,« je utemeljitev izbora podkrepila direktorica marketinga v Sava Hotels & Resorts Ana Praprotnik, ki je sodelovala v strokovni ocenjevalni komisiji.

Dnevi slovenskega turizma so letos poudarjali torej tudi nekaj drugega; ni pomembno samo več turistov, ampak tem turistom ponuditi več izkušenj, več osebnega luksuza, več prijetnih spominov – več Slovenije.

Letošnje podeljene nagrade?

Novost letošnjih DST je bil Kreativni Café s predstavitvijo najboljših idejnih rešitev hackathona »Kulturna pustolovščina na dlani«. Imamo zmagovalca – Čarolet. Kaj pomeni? Čarolet je del akcije Kulturna pustolovščina na dlani, vodi pa na nove družinske izlete z interaktivnimi zgodbami za otroke in lokalno ponudbo. Več TULE . Čestitke tudi ekipama Team Raketa in Proteus. Sledila je podelitev plaket Snovalcema 2018, to je gastronomskemu projektu Odprte kuhne – Slovenija kulinarična destinacija in projektu Luknja v prihodnost: VIRTUALNI POLIGON. Preverite, o čem govori projekt: http://www.airth.global/depositview.aspx?dpid=8603&lng=sl

Na večerni svečani podelitvi Dnevi slovenskega turizma so bili razglašeni zmagovalci najvišjih priznanj v slovenskem turizmu.

  • Naziv Ambasador slovenskega turizma 2018  je prejel Albert Salman iz organizacije Green Destinations.
  • Priznanje za inovativnost, priznanje Sejalec 2018 je pripadel odličnemu produktu SlovenianBears http://slovenianbears.com/
  • Kristalni Triglav je prejela Čebelarska zveza Slovenije in Boštjan Noč
  • Kristalni Triglav za osebnost, ki je veliko prispevala k razvoju in pomenu turizma v Sloveniji, novinar Drago Bulc
  • Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma je prejel Ivan Hribar iz Term Snovik
  • Priznanje za razvoju turistične društvene organizacije pa Peter Misja
  • Podeljeno je bilo tudi priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in sicer Jerneju Petaču.
dnevi slovenskega turizma

Nagrade na dogodku Dnevi slovenskega turizma 2018 so podeljene, med njimi nagrajen tudi Drago Bulc, predsednik Turističnega društva Slovenije.

V ospredju nove rešitve pristna slovenska doživetja in občutenja Slovenije:

»Slovenijo čutim. Na svoj način.« (‘My way’)

Iščete še kakšen članek na temo turizma? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več