Ditka; najdragocenejši so tartufi

Ditka; najdragocenejši so tartufi

Ditka je pevka, kitaristka in skladateljica, ki izhaja iz glasbene družine. Glasba jo spremlja že od otroštva. Pri sedmih letih se je pričela učiti kitaro, ki jo danes spremlja na vseh njenih koncertih. Pri devetih letih je že nastopila na otroškem festivalu »Kristalček«, pri enajstih letih je posnela svoj prvi CD, pri dvanajstih pa je s pesmijo »Album s slikami« zmagala na največjem otroškem festivalu »Fens« v Izoli. Leta 2010 je Ditka z očetom začela ustvarjati avtorsko glasbo v angleškem jeziku in še istega leta je bila skladba »So fine« uvrščena na zgoščenko »Val010 – imamo dobro glasbo«. Velikega uspeha sta bili v tujini deležni dve njeni skladbi: na prestižnem tekmovanju v Londonu (United Kingdom Songwriting Contest) se je leta 2011 pesem »My guitar« uvrstila v polfinale v kategoriji ljubezenskih pesmi, njena povsem avtorska pesem »Dreamer« pa je bila leta 2013 finalistka v kategoriji singer/songwriter. Na Ljubljanskem gradu se bo Ditka 15. februarja predstavila z njenim aktualnim projektom uglasbene ljubezenske lirike v družbi Ferija Lainščka in spremljevalne zasedbe. S tem projektom so v sezoni 2016/2017 razprodali preko 20 dvoran po celotni Sloveniji. https://www.ljubljanskigrad.si/sl/dogodki-na-gradu/kitara-moj-glas/

Bi si upali z nami deliti: kaj je vaša največja želja ?

Moja največja želja je, da bi nekega dne z velikim busom, v družbi članov mojega banda in najbližjih oseb, odšla na veliko koncertno turnejo po Evropi in nato še dlje…

Kaj bi lahko rekli, da je vaš najboljši, največji, najpomembnejši dosežek v življenju?

To, da lahko vsak dan počnem tisto, kar imam najraje, imam svobodo, da lahko ustvarjam to, kar čutim in to delim s svojimi poslušalci, ki moje delo cenijo in imajo radi mojo zgodbo.

Ditka, pogosto pravimo, da so drage, bleščeče obleke razmetavanje z denarjem. Pa vendar, povsem iskreno odgovorite, če bi bili povabljeni na gala večer, bi oblekli kavbojke? Bi se vam to zdelo trenutku primerno?

Sama imam zelo rada modo in všeč mi je, da se lahko za določene priložnosti prav posebej oblečemo. Za gala večer zato ne bi oblekla kavbojk, ampak nekaj, kar bi bilo za tovrstni dogodek primerno, verjetno večerno obleko.

Se spomnite najbolj okusne ali najdražje večerje, kosila ali nasploh jedi, ki ste jo nekoč okusili?

Najboljši in najdragocenejši okus imajo zame pravi tartufi, ki pa imajo hkrati tudi precej visoko ceno. Obožujem jih v kombinaciji z najrazličnejšimi jedmi.

Kateri film (knjiga) se vam zdi precenjena in ne vredna svoje slave?

Na to vprašanje težko odgovorim, saj večinoma ne gledam filmov oz. ne berem knjig, ki jih priporočajo »strokovne« kritike ali mediji. Izbiram jih glede na trenutno razpoloženje, ne glede na aktualnost.

Nakupi preko spleta se povečujejo predvsem zaradi ugodnih cen in časovne stiske. Mislite, da bodo v prihodnosti nakupi v živo postali luksuzni? Kot dodana vrednost, za katero bo treba odšteti več cekinov?

Glede na neverjetno veliko dnevno gnečo v trgovinah, mislim, da bodo nakupi v živo ostali še precej časa.

Je ljubezen najmočnejše čustvo, kar ga premore človek?

Ja, ljubezen je najmočnejše čustvo. Ko ljubimo in smo ljubljeni, lahko premagamo vse ovire in dosežemo vse cilje. Ljubezen gre z roko v roki s srečo in osebnim zadovoljstvom.

Se strinjate, da je za lepoto res treba trpeti?

Ne, menim, da ni treba trpeti, ampak predvsem do svoje lepote najti pot v kateri uživamo. Tu nimam v mislih le zunanje lepote, ampak predvsem notranjo. Dosežemo jo tako, da se trudimo vsak dan biti boljši človek. Biti prijazni, pošteni, znati odpuščati,… Vse to vodi do zadovoljstva in zadovoljen človek je lep človek. Prava lepota vedno izhaja od znotraj.

Posvečate veliko časa in denarja svojemu videzu? Brez katerega izdelka ne morete recimo? Ali se prepuščate naravnemu izgledu?

Od nekdaj mi je všeč naraven in preprost videz, zato se, kolikor se da, skušam izogibati uporabi ličil. Uporabljam naravne izdelke. Za kožo prisegam na bio kokosovo olje in med ter umivanje obraza s sodo. Prav vse izdelke lahko uporabim tudi za nego las. Za videz lahko že veliko poskrbimo z zdravim načinom življenja. Gibanje in zdrava prehrana sta ključna. Izdelek, brez katerega res ne morem v zimskem času, je krema za roke, ki jo imam ves čas v torbici.

Kaj vključuje vaša ideja o popolnem potovanju – naravo, kulturo ali zgodovino?

Na prvem mestu- dobra družba, sledi narava, kultura in zgodovina.

Če bi si lahko privoščili; kaj bi bila prva izbira najbolj razkošnega potovanja? In bi jo brez zadržkov svetovali prijateljem.

Zelo rada potujem in ogromno je lokacij, kjer še nisem bila in imam veliko željo, da se tja odpravim. Če bi imela na voljo neomejeno količino denarja in časa, bi organizirala potovanje po Ameriki, nato let na Novo Zelandijo, ko bi se vrnila v Evropo, pa bi prepotovala še Skandinavske dežele in tako za lušt še malo po Toskani, kamor se vedno rada vračam.

Kaj je večji užitek; jutranji spanec ali jutranja aktivnost?

Jutranji spanec je zame neprecenljiv. Če pa se kdaj zgodi, da se zbudim brez budilke in se spravim tečt v naravo, pa je to absolutno primerljivo…morda še slajše.

Vedno povemo, da nam kakovost pomeni več kot kvantiteta, količina. Pa vendar se najpogosteje pritožujemo nad prenizkim dohodkom in ne pa tudi nad pomanjkanjem prostega časa, ki ga lahko preživimo z družino.

Meni osebno veliko več pomeni kvaliteta. Na primer kvalitetno preživeti čas v družbi ljudi, ki jih imam najraje ali pa ob aktivnostih, ki jih rada počnem. Veliko denarja ni vredno nič, če ne znaš uživati v preprostih stvareh in trenutkih, ki so ti dani. Dohodek naj bo takšen, da ti omogoča normalno preživetje in da te ne skrbi, ali boš lahko preživel iz meseca v mesec. Drugače pa ga odmisli in uživaj v malenkostih. Svež zrak, sonce in dobra družba (za enkrat še) nič ne stanejo.

Koliko je v teh stavkih resnice; premožnejši vedno pravijo, da bolj cenijo kakovost kot količino. Tisti brez dela v prostem času, ki ga imajo, ne vidijo kakovosti?

Delo je nekaj, kar je v človeški naravi in dejstvo je, da človek mora delati, da lahko hkrati ceni prosti čas. Če nič ne delaš, ne vidiš razlike med delovnim in prostim časom. Ljudje, ki ne delajo, so pogosto nezadovoljni in naveličani, v takšnem stanju pa je težko opredeliti kakovost. Zato je pomembno, da imamo delo, saj nas le to krepi in tudi na nek način utruja, zato pa smo po drugi strani zmožni ceniti čas, ki nam ostane zase in za počitek.

 Ditka vas vabi na Ljubljanski grad.

 

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več