Coffee cupping ali kdaj veste, da je kava kakovostna?

Coffee cupping ali kdaj veste, da je kava kakovostna?

Coffee cupping oziroma preskušanje, vonjanje, okušanje kave je znanje, ki šele zadnje čase prodira tudi na slovenski trg. Večina pivcev kave loči med kavo s sladkorjem in brez, z mlekom in brez, kratko, podaljšano in belo kavo. Pa recimo med turško pripravo kave in espresso varianto, ki jo dobimo v barih, gostilnah, restavracijah. In ker mi zadnje čase na pot prihajajo nova znanja in dognanja iz sveta kav, sem se z veseljem udeležila vabila kavarne Mariposa Cafe v Ljubljani na ‘hitro coffee cupping predstavitev’. Klemen Maček in Marina Stanković sta v uri in pol skušala opisati in pokazati, kako poteka coffee cupping, na kaj smo pri tem pozorni, zakaj je ena kava dragocenejša od druge.

Gostiteljica Marina, ki je nedavno na mednarodnem tekmovanju Barista Battle Challenge  festivalu v Ljubljani osvojila 4. mesto, že dolgo časa ne kupuje več komercialnih kav, ki jih običajno kupujemo v trgovinskih centrih , ne da bi pomislili na izvor, pripravo,….bolj se ljudje osredotočijo na ceno kave. Ne vsi seveda. Nekateri prav poznavalska vzamejo vsak zavojček kave v roko in jo temeljito preberejo. Doma pa testno, s posebno pozornostjo in občutkom, preverijo, ali zadosti njihovim zahtevam po pojmu vrhunske kave. Za Marino je coffee cupping nekaj običajnega, ji je pa verjetno, tako kot drugim, spremenilo okus in pogled na pripravo kavnih napitkov, ko se je podala v te vode. »Gre za testiranje okusa kave, pri katerem izberemo različne sorte, jih spražimo na različne načine ter jih nato okušamo in prepoznavamo razlike. To je pravzaprav test senzorike (zaznavanje okusov), v katerem prav tako poteka tekmovanje, a je pogosto splošni javnosti manj znano,« pove Marina.

coffee cupping

Ste kdaj pomislili, da obstaja še kakšen drug okus kave, kot ste ga navajeni? Kava je sadež, zato je normalno, če ima rahlo kiselkast okus.

Kavo zmeljejo in prelijejo z vročo vodo, pustijo malo stati in nato premešajo. Tako dobijo infuzijo, neke vrste kavni čaj. Na omenjenem coffee cupping dogodku smo najprej po priporočilu Klemna, direktorja podjetja KMG Klemen Maček, počasi in z občutkom vonjali nezmleta zrna različnih plantaž in uvoznikov. Sledilo je vonjanje pripravljenih kav iz sveže zmletih zrnc, nato srebanje kave iz žličke na tak način, da jo razpršimo po čim večji površini jezika in tako omogočimo brbončicam, da okusijo vse note posameznega vzorca. Zakaj? S pomočjo tega določimo, katero praženje nam je bolj všeč in katero izvabi iz zrn nam najljubši okus.

Coffee cupping in sodobno potrošništvo

Kaj, razen če nismo lastnik kavarne in se hočemo dokazati na tekmovanju, nam lahko taka znanja prinesejo v našem vsakodnevnem življenju? Dasiravno se nam v Sloveniji zdi nenavadno, je okušanje kave, mednarodno uveljavljeno tudi kot coffee cupping oziroma coffee tasting, opazovanje in prepoznavanje okusov in arom v kuhani kavi, ki ga v nekaterih državah prekticirajo pred nakupom kave.

To je sicer predvsem profesionalna praksa, ki jo vsakodnevno uporabljajo v industriji kave, lahko pa jo izvaja vsakdo, ki želi preko lastnih senzornih zaznav izvedeti več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in o različnih kavnih mešanicah. Verjamem, da bomo slej ko prej tudi pri nas doživeli odprtje trgovine s kavo, kjer boste deležni zanimivih zgodb o kavi, zgodovini, imeli možnost testiranja, torej coffee cupping oblike, priča različnim oblikam praženja, priprav, si sami izbrani blagovno znamko. Kakšna informacija več o testiranju: http://www.buna.si/sre269anje-s-kavo.html

Vonjanje in okušanje kav…nekaj novega?

Kako pa je potekal cupping na tekmovanju?

V začetku oktobra so se na tekmovanju v Ljubljani seveda pomerili tudi v tej disciplini. Pri okušanju (coffee cupping) gre za preverjanje sposobnosti barista, da prepozna različne profile kave. Tekmovalec ima tri minute, da okuša in si zapomni okuse kav v skodelicah, ki so postavljene v točno označenem vrstnem redu: A, B, C, D, E. Za tekmovanje je bilo izbranih pet različnih kav iz ponudbe Stow Coffee Roasters za Barista Battle Challange 2018. Pet izjemnih kav, pet različnih okusov in tri minute časa, da si jih je tekmovalec zapomni. Skodelice je sodnik premešal in tekmovalec je imel dve minuti časa, da jih ponovno okuša, ter postavi v pravilni vrstni red.

Katere kave so bile letos izbrane za coffee cupping na Ljubljana Coffee Festival? 

  • A Kenya, Kii, SL28&SL34, washed
  • B Ethiopia, Nano Challa Lot5, Heirloom, washed
  • C Guatemala, El Morito, Mixed, natural
  • D Panama, Hacienda La Esmeralda, Geisha, natural
  • E Panama, Hacienda La Esmeralda, Geisha, natural

Klasičen espresso, kot nam je večinoma znan. Vprašate kdaj, iz katere plantaže je kava?

Klemen in Marina si trudita v slovenski prostor vnesti vedenje o obstoju drugačnih kav, nikoli pa gostom ne vsiljujeta drugačnih okusov. Ljudje smo različni in z okusi je enako. Najdete pa v njihovi ponudbi sezonsko, ročno obrano  tako imenovano speciality kavo s poreklom. Njuna zgodba se začne in konča s kavo. Vabita, da s kavo odprete svoje čute, se prepustite čutom, luksuzu okusov in prostega časa. Naj pride coffee cupping v vaš vsakdan. 🙂 Bodisi v tišini ali družbi s prijatelji. Mariposa Coffee Roasters ni le kavarna, je tudi pražarna, kjer strežeta kavo najvišje kakovosti. http://mariposacoffeeroasters.si/kavarna/

Okus kave je stvar posameznika. Jasno. A reči kot so okušanje kave ali kot strokovno pravijo, coffee cupping, morda sodijo v širšo izobrazbo. Če pa ne to, pa vsaj vedenje, da je okus kave odvisen od praženja, izbora kavnih zrn, izbora kavnih plantaž, priprave same kave…..Nenazadnje; vaš luksuz – vaša izbira.

Na svetu vsak dan popijemo skoraj milijardo in pol skodelic kave.

PA VESTE katera je najdražja kava na svetu? TULE

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več