Cene za gradnjo in obnovo hiše

Cene za gradnjo in obnovo hiše

Kakšne so cene za gradnjo hiše, obnovo stanovanja in urejanje okolice v letu 2021 in koliko stanejo arhitekti in notranji oblikovalci? Na strani www.omisli.si/gradnja-obnova preverite cene ter preverjene izvajalce za vaš sanjski dom…

Zdaj po koncu koronakrize ogromno Slovencev načrtuje prenovo stanovanja, gradnjo hiše, adaptacijo kopalnice, prizidek, obnovo fasade in urejanje okolice. In prav vsi so postavljeni pred odločitev: Komu zaupati in koliko me bo to stalo? Vse to lahko najdete in preverite na Omisli.si, kjer so že preko 55.000 strank pametno povezali s preverjenimi mojstri in ponudniki storitev. Poglejmo, kaj kažejo njihovi podatki?

Cena prenove stanovanja na ključ

Prenova stanovanja na ključ vas bo stala 350-800 €/m2. Povprečne cene za prenovo stanovanja so sicer odvisne od mnogo dejavnikov, a za orientacijo cena vzdrži.

Adaptacija stanovanja je zahteven projekt, kjer se mora vključiti mnogo mojstrov oziroma izvajalcev. Zato je enotno ceno adaptacije stanovanja na ključ težko določiti, saj je odvisna od vrste storitev, ki jo potrebujete.

Dela lahko vključujejo adaptacijo kopalnice in kuhinje, zamenjavo starih vodovodnih in elektro inštalacij, polaganje talnih in stenskih oblog, beljenje sten, rušenje in izdelava sten, odvoz odpadnega materiala, montažo pohištva in priklop električnih aparatov, menjavo stavbnega pohištva (okna in vrata), mizarske storitve ter ostala dela po dogovoru s ponudnikom.

Pri vsaki prenovi je potrebno izdelati tudi načrt z arhitektom, za kar se cena načrta giblje med 200 in 600 evrov.

Gradnja hiša je resen projekt, ki vključuje načrt, poznavanje cen in ponudnikov.

Prenova hiše: Obnova stare hiše se splača!

Cena za prenovo hiše na ključ se giblje med 700-1000€/m2. Konča cena je seveda odvisna od velikosti objekta in nabora izvajalcev.

Obnova hiše na ključ, kot tudi katerakoli obnova “na ključ”, pomeni, da boste izbrali inženiring. Torej boste za obnovo izbrali enega ponudnika, ki dela s podizvajalci, da vam ni treba usklajevati terminov in iskati vsakega posebej.

V ta interval cene spadajo rušitvena dela, komplet izdelave električnih in strojnih instalacij, izdelavo odprtin za okna, novo izvedbo fasade, vgradnjo novih oken, izvedbo hidroizolacije, suhomontažna dela, menjava strešne kritine, polaganje stenskih in talnih oblog in na koncu tudi pleskanje. Adaptacija hiše zahteva tudi dodatna dela, kot so priprava popisnih del, ogled in svetovanje pri adaptaciji hiše, odvoz odpadnega materiala in čiščenje po končanem delu. Pred vsako prenovo je priporočljiv izračun stroškov dela, saj se prenova hiše kar hitro finančno kosa z novogradnjo. 

Cena izdelave ali prenove mansarde

Cena izdelave ali prenove mansarde je ponavadi relativno ugodna (300-800 EUR/m2), sploh v primerjavi z drugimi oblikami reševanja problema stanovanjske stiske.

Seveda so cene med seboj zelo različne, saj je veliko odvisno od vrste materialov in potrebnih posegov ter del. Če je streha dotrajana in poškodovana, vas lahko obnova mansarde stane precej več. V zgornjo ceno so všteta suhomontažna dela, izolacija, ogrevanje, namestitev vseh potrebnih inštalacij, vgradnja strešnih oken, včasih tudi pleskanje, notranjo opremo in polaganje talnih oblog.

Knauf izolacija mansarde vas bo v povprečju stala 31 €/m2, kitanje, pleskanje in polaganje talne obloge pa od 4 do 20 €/m2. Najdražja so ponavadi prav strešna okna. Povprečna cena strešnega okna je 350 €/m2, vgradnja vas bo stala še okoli dodatnih 100 evrov. Kljub temu pa s količino strešnih oken nikar ne skoparite, saj je v mansardi dobra svetloba ključnega pomena.

Knauf mansarda vključuje toplotno izolacijo ostrešja, stenskih oblog, polaganja plošč. Pred instalacijo je treba preveriti konstrukcijske dele, če gre za starogradnjo. Debelina izolacije je odvisna od pravilnika o toplotni zaščiti objektov. Mavčne plošče se pritrdijo na leseno ali železno podkonstrucijo. Cena izdelave knauf mansarde se gibljejo med 25 in 34 €/m2.

Cena obnova kopalnice

Cena prenove kopalnice na ključ znaša 300-1000 €/m2. Obnova kopalnice na ključ velja za enega največjih stroškov, kar se tiče prenove doma. Celovita adaptacija z vključeno zamenjavo keramike, sanitarne opreme in inštalacij vas bo stala celo 500-1500 evrov na m2. Cena je največkrat odvisna od obsega dela, ki je vloženo v prenovo, zato je pomembno, da si izdelate površinsko predstavo o tem, kaj točno želite.

Cena se spreminja tudi glede na to, kakšno kvaliteto opreme in materialov izberete. Načeloma cena prenove kopalnice ne narašča sorazmerno z njeno površino, saj manjše kopalnice na kvadratni meter ponavadi stanejo celo več kot večje – predvsem zaradi dražje opreme.

Kaj pa cena gradnje nove hiše?

Cene montažnih hiš

Ločimo tri vrste montažnih hiš, ki se med seboj razlikujejo glede na obseg gradbenih del izvajalca in pripravljenost hiše na bivanje.

Za zunaj gotovo montažno hišo (3. gradbena faza) boste odšteli med 70.000-90.000 €. Ta zajema najmanjšo mero gradbenih del. Hiša, ki je izdelana do 3. gradbene faze je od vseh strani zaprta in je s tem notranjost zaščitena pred vremenskimi vplivi. Po konstrukciji sledijo montažna, gradbena in krovsko-kleparska dela. Ko je dokončana še fasada in strešna kritina, se dela zaključijo, oziroma je 3. gradbena faza montažne hiše zaključena.

Naslednja faza je montažna hiša na delni ključ (4. gradbena faza), ki obsega večjo količino izvedbenih del. Cena do te faze vas bo stala med 110.000-130.00 €. Poleg osnovnih gradbenih in montažnih del za izdelavo konstrukcije vključujejo tudi vodovodne, strojne in elektro inštalacije. Izvedba montažne hiše na delni ključ je dolgotrajna, saj je potrebna uskladitev z različnimi izvajalci, ki poskrbijo za namestitev raznovrstnih inštalacij. Poleg razvodov vseh električnih, vodnih in strojnih inštalacij, montažna hiša na delni ključ vključuje tudi zapiranje stropov in sten ter polaganje estrihov. 

Montažne hiše na polni ključ (5. gradbena faza) je najdražja, saj se njena cena giblje od 130.000-200.000 €. Poleg 3. in 4. gradbene faze je dodana tudi namestitev notranje opreme in pohištva. Poskrbljeno je za notranja keramičarska in slikopleskarska dela, prav tako pa za vnos pohištva in montažo notranjih vrat, polaganje talnih oblog in podobno. Montažna hiša s peto gradbeno fazo je tako rekoč že popolnoma pripravljena na bivanje. Vključuje namreč vso notranjo opremo, vključno s stavbnim pohištvom (okna, vrata).

Cena klasične gradnje hiše na ključ

Če se odločate za klasično gradnjo hiše, vas bo komplet hiša prišla od 700-1.100 €/m2. Enostavna dvokapnica z 200 m2 uporabne površine vas bo stala tako okvirno 200.000 €.

Na ceno hiše vpliva vrsta materiala, način konstrukcije hiše in strehe in način izvedbe. Seveda vpliva tudi to, kakšen tip hiše ste izbrali in energijska učinkovitost hiše. V osnovi so pritlične hiše dražje od nadstropnih, saj za pritlično hišo potrebujete večjo temeljno ploščo in večjo streho. To seveda prinese dodatne stroške.

Skoraj nujna je odlična energijska učinkovitost hiše. Gradnja nizkoenergijske hiše sicer pomeni nekoliko večji začetni vložek. A se takšna gradnja v približno desetih letih tudi povrne, saj so stroški za ogrevanje (npr. s toplotno črpalko) in hlajenje manjši. Ker je prihodnost v obnovljivih virih energije, lahko razmislite tudi o lastni sončni elektrarni, ki jo postavite na streho hiše in s tem sami poskrbite za električno energijo.

Vzdrževanje in urejanje okolice hiše in vrtov

Povprečna cena za urejanje okolice se giblje od 45-70 €/h.

Če ste se odločili za zahtevnejši projekt ureditve okolice vašega doma, je dobro za to najeti strokovnjaka. Sprva je pametno najeti načrtovalca oz. oblikovalca (navadno krajinski arhitekt), ki vam bo izrisal načrt in vam pomagal tudi pri izbiri rastja ali drugih elementov dekoracije.

Urejanje in obnova okolice seveda ne pomeni le načrtovanja in zasaditve rastlin, temveč tudi zemeljska dela, tlakovanje, asfaltiranje, ograje, škarpe, … in na koncu še vzdrževanje vašega vrta. Seveda pa je najbolje tudi tukaj najeti inženiring, kjer vam ne bo treba usklajevati vseh izvajalcev.

Notranje oblikovanje: Zakaj je interier pametno načrtovati z arhitektom in koliko vas to stane?

Ključna komponenta notranjega oblikovanja je priprava kvalitetnega načrta. Notranji oblikovalec si bo za začetek ogledal notranje prostore in izmeril njihove dimenzije. Preveril bo razporeditev oken in vrat, možnosti za spremembo ali obnovo inštalacij, ipd. Dogovorili se boste o osnovni izbiri materiala, barv, svetil in drugih dekorativnih elementov. Cena za osnovno notranje oblikovanje interierja je od 250-500€.

Po oblikovanju idejne zasnove sledi projekt za izvedbo. Izbrali boste osnovno notranjo opremo, pohištvo. Notranji oblikovalec bo za vas pripravil izris načrta v 2D in/ali 3D izvedbi. Tako si boste lažje predstavljali, kakšna bo končna razporeditev in izgled vaših notranjih prostorov vključno z vsemi dodanimi elementi in barvnimi shemami. Pred končnim izrisom je seveda mogoče še moderiranje načrta, dodajanje in odstranjevanje elementov.

Razporeditev pohištva in dekorativnih elementov je zelo pomembna. Ključno je, da prostori niso prenatrpani z različnimi (neuporabnimi) elementi. Prav tako pa primerna količina dekoracije lahko v prostoru ustvari povsem drugačno energijo. Za napredno oblikovanje notranjih prostorov boste odšteli med 500–4.500 €.

Notranji oblikovalci pa lahko za vas izvajajo tudi inženiring in nadzor nad deli. Cena za vodenje projekta se tako lahko giblje med 5–20 € na procent vrednosti investicije.

O avtorju

Monika Kubelj

Novinarka, večna optimistka, iskalka boljšega jutri in kakovostnega življenja.

Komentiraj

x

Spletni portal Luksuz. za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani uporablja piškotke.

SPREJMI Več